用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 留位超過5間小學, 是什麼心理?
樓主: vincat
go

留位超過5間小學, 是什麼心理?   [複製鏈接]

引用:Quote:bcw+發表於+12-12-10+11:49+一講呢啲

原帖由 Yanamami 於 12-12-10 發表
或者只能夠話你無同理心, 唔知人地一個offer都無既心情o羅.....
我講出來預左比人插。不過我對呢個post 某D人既心態就不認同。要人明白你心情係一件事,有D家長出post侮辱人地,話人自私,show off等等又係第二件事。冇offer 唔係大哂,亦唔應該冇offer 就conclude 人地欠左你。利申我個仔有offer,但冇咁多offer喺手,因只放淨一個hold住同等緊另外的results. 我地本來亦冇報咁多學校。不過我看不過有人忘記了其他人努力的成果,人地有咁多offers一定有原因,絶大機會係人地比你努力得早同努力得好!細路仔個個現堦段都差唔多,點解有D行出來有禮貌D,自信D呢?其實係家長自己既教育做得好D。咁人地做得好D,人定有multiple offers 都值得,亦deserve有自由度花多D時間想清楚。冇offer 既家長心態應該係學下人地點教仔女!心急咩,你絶對有權,亦應該心急,但請做後代既榜樣,說:"lease".而唔係,:"喂而家我好心急,話之你之前點做得好,你而家唔即刻做決定攪到我心急如焚就係你自私,冇同情心,show off!"⋯⋯呢D係乜道理?

bbrmb    發表於 12-12-11 14:25
sallyksleung  即係考到15間全部hold晒都冇問題?那50間又如何?都ok???  發表於 12-12-11 13:44
hadwinboy  Well said.  發表於 12-12-10 14:44
Aliciya    發表於 12-12-10 13:03

引用:大家有冇睇過Spider-Man+?++Uncle+Ben+話齋

原帖由 MrBeast 於 12-12-10 發表
大家有冇睇過Spider-Man ?  Uncle Ben 話齋

With great power comes great responsibility.
我亦知Spider-Man 故事裏,無論佢做成點,都硬係有人唔like 佢,用自己既需要作base去插佢,同現實差不多。

引用:+本帖最後由+daisy17772+於+12-12-10+15:31

原帖由 daisy17772 於 12-12-10 發表
1. 請看清楚,係"絕大機會",我冇indication 話"must" as you replied.我個仔有multiple offers(再強調,我而家只hold一個,雖然因時差關係我比左兩間留位費)但我從來冇惗過我個仔叻過冇offer 既人。但我可說如果冇offer既家長carry 一個人地欠左佢既心態而因此侮辱人,咁我就可conclude 係絕對,但唔係小朋友天生inferior,而係後天影響。         2.人地hold multiple offers 唔代表人地一定hold 到尾。你有乜數據支持一定wait to the last minute?    3. 就算有人hold 到last minute, 點樣浪費資源?佢始終會放位,客觀事實只係有D人要等耐D。   4.我都不太支持所謂hold 位好耐。不過我都係一句,講"lease"同唔好當人地欠左你。此乃禮貌abc.

引用:Quote:原帖由+HelicopterDad+於+12-12-10+

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 12-12-11 發表
同意「沒offer不是其他人欠了你」,邏輯如李嘉誠/bill gates沒責任同你分身家庭,因都是他努力而來;但別忘 ...
對!如果我用你個例子再說多次,就係"Bills Gate, 李生,please,我想分你身家⋯" .... vs ...."喂,有冇攪錯,做乜而家重唔分你D錢比我!係咪自私同show off 你有錢!你做乜唔同情我既感受呀!"

引用:Quote:原帖由+Heyheyjoyjoy+於+12-12-11+發

原帖由 HelicopterDad 於 12-12-11 發表
對!如果我用你個例子再說多次,就係"Bills Gate, 李生,please,我想分你身家⋯" .... vs ...."喂,有冇攪 ...
另外我當然唔會好以一D人咁一竹篙打一船人,我亦見到大部分家長都係有香港人一般有的素質。唔係個個都講或惗後者既!

回覆:oooasis 的帖子

對!將心比己,某D人覺得人地冇同理心,但另一個角度又有冇同理心另一方既難處?你冇所以講得輕鬆,要你揀幾個放棄時嗰種忐忑的心情又真係唔容易處理。我地寫memo比嗰間一早已定左係水泡既學校,我喺投入郵箱嗰一刹那都掙扎左一陣。嗰堆問題湧返哂出來。個仔將來會唔會regret我呢?唔要一條龍而只要相連中學啱唔啱呢?甚至惗埋如果放棄左呢間而嗰間出左醜聞又如何是好呢都出埋。所有之前理性地定左既決定都比感性推返轉頭。我地一間都咁,你又有冇同理心其他面對相似而更大壓力既人呢。誠然,可能有一個半個人想show off.但你自己個小朋友咁醒我惗你都想多D人知。侮辱其他人既家長唔需要答我。今晚望住天花板時答真正既自己。真正既你真真正正會點做!

引用:Quote:huba+發表於+12-12-11+11:40+樓主,

原帖由 lawsonmoon 於 12-12-11 發表
其實網絡討論不用太認真,尼度講緊一個虛構既人物,虛構既行為,可能根本冇尼個人。連你同我的ID都是虛構,不用 ...
我惗除左個名外我地討論緊D真嘢啩。要麼我在白噴口水?不過我都唔同意關左呢條水。

vincat  呢件事係真, 無必要作野  發表於 12-12-12 09:37

引用:回復+HelicopterDad+的帖子 你又知無offer

原帖由 purplemelody 於 12-12-11 發表
回復 HelicopterDad 的帖子

你又知無offer的小朋友的家長無努力付出過?你又知無offer的小朋友無咁有禮貌無 ...
點解我話人地努力多D同好D變成我話人冇努力過?你有冇睇清楚我講過D乜,定係我只要講一D你唔同意既嘢你就mode左我去你已定左型既人既說話?

引用:家家有本難念的經,人地因乜原因hold幾個位

原帖由 cmt1010 於 12-12-11 發表
家家有本難念的經,人地因乜原因hold幾個位我唔知,所以我會唔話佢,更不會出口傷人。但同意應該盡快放位, ...

‹ 上一主題|下一主題