用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 留位超過5間小學, 是什麼心理?
樓主: vincat
go

留位超過5間小學, 是什麼心理?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+12-12-10+發表或

原帖由 HelicopterDad 於 12-12-10 發表
我講出來預左比人插。不過我對呢個post 某D人既心態就不認同。要人明白你心情係一件事,有D家長出post侮辱 ...
十萬個同意

引用:大家有冇睇過Spider-Man+?++Uncle+Ben+話齋

原帖由 MrBeast 於 12-12-10 發表
大家有冇睇過Spider-Man ?  Uncle Ben 話齋

With great power comes great responsibility.
但這是一個意願,不是一個道理。如果冇跟住去做,是否就要受到責難呢?

回覆:留位超過5間小學, 是什麼心理?

睇左咁多post,有人話應該只留一個位,有人接受兩個,有人話兩至三個都ok。但無論幾多個都有,似乎冇一個客觀的準則話幾多個先ok。hold幾耐又係另一個問題;48小時?一兩日?一星期?每個人既條件,保守程度,決斷能力都唔同,點樣做對佢先算合理真係有排都講唔清。所以最好都係大家互相尊重,無謂進行公審。有幾個offers的請盡早考慮完就放位,無offer的亦唔好覺得係人地霸晒d位累左你。(利申,我有兩個offers,但老實講兩間各有取捨,真係唔知點決定,況且最心儀的仲未放榜,想睇埋放榜結果先算。唔知會唔會比人話自私呢)不喜勿插

回覆:四隻貓 的帖子

我想到一個比喻,成日教仔叫佢食飯要食晒,唔好浪費食物,好多人連食都冇得食,但我地又邊個未試過浪費食物。你會唔會係餐廳見人食剩野就指住佢鬧?

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-12-11+08:5

原帖由 MrBeast 於 12-12-11 發表
聯想起一段新聞,不久前bill gates 和Buffett donate 左half of their fortune for charity.  去大6想找些 ...
同意理性討論,每個人都應有同理心互相幫助,但亦認同之前有位家長講話放位係人,hold住係道理。不過之前有人講到話自私精呀,冇家教呀就好似過份左了。

引用:對!將心比己,某D人覺得人地冇同理心,但

原帖由 HelicopterDad 於 12-12-11 發表
對!將心比己,某D人覺得人地冇同理心,但另一個角度又有冇同理心另一方既難處?你冇所以講得輕鬆,要你揀 ...
無錯呀,感受係個人的,如果冇違規,唔應該將自己的意願強加他人身上。

回覆:留位超過5間小學, 是什麼心理?

家家有本難念的經,人地因乜原因hold幾個位我唔知,所以我會唔話佢,更不會出口傷人。但同意應該盡快放位,但注意每個人對快的定義都不同,我唔知我既盡快等唔等於你的盡快。

引用:個D話人地家長冇付出過所以教出來的小孩冇

原帖由 mirage 於 12-12-12 發表
個D話人地家長冇付出過所以教出來的小孩冇咁有禮貌同自信概家長,我話你聽,所有孩子都唔同,各人有自己的 ...
同意,咁細個就面試,運氣成份其實好高。

‹ 上一主題|下一主題