用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 幼兒園兼收位
go

幼兒園兼收位 [複製鏈接]

請問有無朋友可以提供意見比我     對於讀緊兼收位既爸爸媽媽你地覺得個效果點樣?

小朋友是否真係有進步?

我好驚因為讀著兼收位將來派小學會比派到比較不好既學校

因為小朋友依家讀緊果間無兼收位     依家排緊  但我去過附近幾間看下環境   都感覺唔係幾好呀 唉 !

0    0    0    0

回覆:幼兒園兼收位

如果有基本認知,自理能力,無大情緒問題,兼收位會幫到提升社交同表達能力。如果要很貼身教導,唔識聽指令,就幫助不大,那麼只是照顧較好而已。

回覆:幼兒園兼收位

如自己或統一派小學,兼收或特殊是不受影響的。

所有兼收位都有言語治療師,職業治療師,臨床心理學家等專業人仕睇住個小朋友,如果評估叫你的小朋友去,不妨去.一般主流幼稚園係無法滿足小朋友的需要,加上主流幼稚園要求比較高,若小朋友跟不上課堂,對小朋友及家長會做成沈重壓力,亦有可能中途被請離校.另外,讀兼收位的小朋友係吾會影響升小一,除非你要讀名校(要in果種),政府學校是用計分或抽籤形式取錄學生的.

兼收位應該係得言語治療師, 兩個星期跟一次, 應該係冇職業治療師架, 起碼我個仔果間冇.

至於心理學家, 基本上係小朋友有問題先會見, 一般係唔會定期見架.

‹ 上一主題|下一主題