用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華富邨呂明才英中好唔好架?
樓主: kerobobo
go

華富邨呂明才英中好唔好架? [複製鏈接]

聖心自行階段只收直屬小學及被邀請的小學推薦的學生報名。

BINGOCHEUNG 發表於 13-4-5 00:41
回復 Ving 的帖子

唔係卦? !

我親耳聽到中西區 Band 1 男校的學生穿住校服在學校附近的食肆內講純正的粗口。

其實Band 1學校係成績好同校風比較好, 並不代表一定沒有壞學生, 只是好少數沒有太多人在意, 也覺得Band 1生總比Band 3生表現/感覺好.

回覆:BINGOCHEUNG 的帖子

可參考校網School report, 入U率應該係大約26.89% (包括資助,自資及海外).

回復 khmama 的帖子

哇!!! 唔係咁低卦?
聖公會呂明才中學既真正入U率得兩成幾?  

咁佢地校長係開放日吹水話有成九成幾!!  搞到好多家長都以為佢好勁~

好彩入黎教育王國問一問咋,唔係就俾人賣豬仔啦

BINGOCHEUNG 發表於 13-4-8 19:37

哇!!! 唔係咁低卦?
聖公會呂明才中學既真正入U率得兩成幾?  

咁佢地校長係開放日吹水話有成九成幾!!  搞到好多家長都以為佢好勁~

好彩入黎教育王國問一問咋,唔係就俾人賣豬仔啦

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2356208&pid=35665698

1   2   3   6  8

回覆:華富邨呂明才英中好唔好架?

Band 1學生唔講粗口?我都聽過男拔同聖約瑟中學學生大大聲聲講粗口講唔停。

kerobobo    發表於 13-4-10 12:24

回復 redkoni 的帖子

聖公會呂明才既入U率只係聖心書院既一半咁少?

我見仲有D中學未有數據喎

引用:Band+1學生唔講粗口?我都聽過男拔同聖約瑟

原帖由 憫父 於 13-04-08 發表
Band 1學生唔講粗口?我都聽過男拔同聖約瑟中學學生大大聲聲講粗口講唔停。

...
教授也會講粗口!何況只是中學生!

引用:我都想知佢BAND幾.++我女女學校既老師話聖

原帖由 BINGOCHEUNG 於 13-04-04 發表
我都想知佢BAND幾.  我女女學校既老師話聖公會呂會才依家差左好多, 已經跌左落BAND2  ,  所以叫女 ...
我估你的女女應該是在南官或田始,如果她成績不錯的話,不如跨區考慮,因為聖心的外來位太少了,很難進,除非你四年級前考插班進去了,或者你可以要學校推薦,也許有機會吧。如果跨區的話,灣仔鄧肇堅也不錯,而且是聖公會的,年年給兩間始南的位都有幾十個,當然如果你明年將校網轉去灣仔區的話,入讀的機會會更大呢!

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

School report嘅資料冇得作假,相信校長所講嘅九成幾係指本地及海外大專院校,即包括八大,專上學院,私立大學,海外留學等等. 可能家長唔識解讀呢個數據,實質入讀學士課程只有26.89% (包括本地及海外). 如果認真去講入U率,應該係指本地經JUPAS 入八大院校嘅學士學位課程而言,所以聖公會呂明才扣除本地自資學士學位及海外學士學位,入U率應該仲要低過26.89%.

聖公會呂明才中學一直都話自己係BAND1 ,  依家睇佢既真正入U率, 真係太低啦( 對於一間英文中學來說 ),所以依家已經覺得唔使簡佢~

如果真係A1既學生,自行梗係報區外,但最不幸都係统一,到時又怕自行唔收,填表唔放佢頭一二真係別無他選,一係讀直資或私校,博统一區外位,定還有梗好既對策呢?

回覆:wwyee 的帖子

看南區情況只比離島(東涌) 好少少,點解舊區同新發展地區差不多,好似學校只在退步中,將軍澳幾年前只有一間英中,現在增至四間,還有兩間不錯的直資,南區成績好一定要爭取區外較好學校了,區內有好的直資嗎?

回覆:安格斯媽媽 的帖子

南區嘅直資有聖士提反同埋港大同學會. 不過band1中上都唔使揀呢兩間.

me2 發表於 13-4-5 11:36
更正:
S6是28%HKU,12%CUHK,11%HKUST,21%City U,16%Poly U,其它那些就不用寫了。
S7是23%HKU,14%CHUK ...

聖心無可能咁勁噃,根據佢地 2011 - 2012 學校報告內容所示,全校入 U 率只有 60.2% (沒有註明是中七 AL 有多少入U,中六有多少入 U,亦沒有註明入政府資助大學 (JUPAS 大學學位) 的比率)。

連副學位課程先有 86.7%。

資料來源:http://www.shcc.edu.hk/images/st ... 11-12%20nov%206.pdf
(請翻關第 14 頁)

佢地取得 3322 或以上成績的學生只有 78.4%,反映佢地入S6 JUPAS 大學學位的學生不會超過四成 (以入 JUPAS 大學起碼都要 3444 來說),甚至可能不超過三成。
(因佢地 S7 取得最低入大學資格的學生有 93.5%,相信 60.2% 的入 U 率主要是來自 S7 及 加了入學生自資的大學人數)
資料來源:http://www.shcc.edu.hk/images/st ... 11-12%20nov%206.pdf
(請翻關第 19 頁)

如果佢地真係咁高,實會響報告內寫後好詳細,不會如此含糊。
所以無可能咁高!

憫父 發表於 13-4-9 09:01
聖心無可能咁勁噃,根據佢地 2011 - 2012 學校報告內容所示,全校入 U 率只有 60.2% (沒有註明是中七 AL  ...

你應該是計算錯了,家長會時學校有張貼佈告:
2012年 S6: Local full-time Bachelor degree programmes : 58%,
                    Local full-time sub-degree programmes : 28%,
                    studying in programmes outside hongkong : 12%,
                    repeating :2%

S6 JUPAS offer-Universities:
       28% HKU,12% CUHK,11% HKUST,(首三間大學合計51%),21% City U
                              16%Poly U,7%HKBU, 1% LU, 4%OUHK

S7:   Local full-time Bachelor degree programmes : 65%,
                    Local full-time sub-degree programmes : 24%,
                    studying in programmes outside hongkong : 11%,

S7 JUPAS offer-Universities:
      23%HKU,14%CHUK,18%HKUST,(首三間大學合計55%),8%CIT U
23%Poly U. 8%HKBU, 4% LU, 2%OUHK

當然,你也可以參考 redkoni 的帖子:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 08&pid=35665698

雖然我不知道他的資料來源,但同聖心書院家長會時公佈的資料是吻合的。

回復 wwyee 的帖子

係南區想讀英中真係好無奈, 真正BAND1得聖心書院聖士提反書院, 但係位少,

聖公會呂明才中學是BAND2 英中, 位比較多, 真係局住你簡.

me2 發表於 13-4-9 11:59
當然,你也可以參考 redkoni 的帖子:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost& ...
但我引用的是官方文件,他們的學校報告。
‹ 上一主題|下一主題