用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田英藝家長請進
go

沙田英藝家長請進   [複製鏈接]

剛交了留位費, 報讀明年沙田英藝新校的nursery上午主流班。仔仔今年共 in 了七間幼兒園, 兩間有Offer, 分別是沙田嘉德麗和沙田英藝。兩間都交了留位, 但會選英藝。這兩間也是最認真面試的兩間, 感覺學校要求高, 程度好, 老師也有善。但英藝較近屋企, 可親自接送, 校舍也較理想。

有無明年上午主流/國際班的家長? 我們可趁機認識下啊!

15    0    0    0

好似國際班的小朋友多啲喎, 果陣老師都有問過我想報國際定主流。佢話國際係全英普, 但普通話老師識聽和講廣東話的。不過最後我都係報左主流班, 想仔仔較易適應新校和較有歸屬感, 始終有香港老師做班主任會親切和細心一些。

我又無咩擔心新校的問題, 其實我好遲先報名呀, 十一月頭先打去問會否再收application, 當天即前往大埔交表, 上兩個星期先interview完。不過, 大埔分校我有好好的印象, 校舍比我想像中大好多, 設施齊備, interview中老師好nice, 亦給仔仔玩了多個遊戲, interview一點也不求奇, 甚至比樂基的安排還要好, interview後老師還會比返comment家長。之後仲有機會同大埔校的校長傾左幾句, 知道佢會兼任沙田新校校長 (但她正懷孕, 明年應會放產假), 亦知道沙田校的老師會有一些從其他分校調配過去, 而另一些會是新請的。我老公都好鍾意呢間學校, 因為近 (我地住沙田圍, 一個馬鐵站), 可自己接送, 又有新校舍。之前參觀過嘉德麗幼兒園, 被佢地的細小空間和霉味嘛得怕怕, 所以新校舍一定比較好。

我也等待樂基的消息, 但不抱太大期望。如返樂基要搭校車, 學費加車費會同英藝差唔多。另外亦等緊榮光的消息, 此校就在屋企樓下, 校舍新, 口碑好又有學卷, 但佢只收2X人, 成數唔高。如再無新驚喜, 我地就會係英藝的同學仔啦!

係喎, 你地有無去過現場睇過? 當日老師話沙田校不是在溱岸的樓盤/會所裏, 而是在車公廟站隔離。我搭巴士經過見到車公廟站出口的左手邊正在裝修, 見佢的牆身和玻璃門, 似係新校舍, 地點真係好方便。

candylove111  嘉德麗個環境幾嚇人==" 好暗好細好舊D大型玩具生哂绣, 純屬個人感覺  發表於 12-12-6 12:46

回復 candylove111 的帖子

我問過老師, 學費會係九龍塘校和大埔校之間。如間學校的學費加埋除二, 就大約係$4,800, 都幾貴架!!!

有無人知道主流班同國際班的學費有無分別?

candylove111  Thank, 不過同樣拎新校joyful黎比算值  發表於 12-12-6 12:48

回復 Jasmin映 的帖子

多謝你的詳盡分享呀!!

仲會有戶外空間?? 咁樣好好喎!! 我知道他們注重提供一個spacious environment比小朋友, 所以唔擔心地方問題。

但願校舍能如期交收, will pray for it!!

回復 Toeyyipbb 的帖子

是的, 當天面試時你選什麼班就係什麼班了。

其實主流同國際各有各好處, 如在家以廣東話溝通, 選主流班會合適些, 一來兩文三語全面些, 二來用廣東話學中文, 對日後的語文發展有幫助。試想想, 除非你諗住第日比佢讀國際學校,  否則都係以廣東話溝通多, 所以有良好的母語表達能力好重要, 也能幫助小朋友更勇敢和有效的表達自己的意見/情感, 所以我為仔仔選了主流班, 希望他可更易適應他的第一所學校, 為將來的學習打好基礎。

當然, 國際班以英普作主導, 時間和內容一定會比主流班多些, 小朋友接觸和學習此兩種語言的機會會多些, 基礎會更鞏固些。

但都係果句, 想仔仔發展全面些, 所以就算當天老師問左我兩次選邊班, 我都係為仔仔選了主流班。每個小朋友的性格不同, 應先看看那班制對小朋友合適些。不要迫他太快學習, 只要讓他讀得開心, 必定能有所學習和成長。

加上學校收咁貴學費, 我相信無論國際或主流, 都應該不錯的, 放心吧!!

bhsien    發表於 13-4-29 11:31

回復 catherine2011 的帖子

咁即係我估既地方無錯, 正呀!!!

各位好, 原本一心諗住讀英藝的上午班 (主流班), 上月得知樂基(駿景園)也收了兒子, 是下午國際班。現正心大心細中, 個人覺得樂基名氣大一些, 口碑也很好, 但下午班實在大大影響了小朋友的作息時間, 也可能影響到他的吸收及學習, 如要讀下午班, 只好讓他慢慢適應。兩間的地點離家相若, 都要搭短途校車, 但因我和老公都要返工, 平日白天兒子會由奶奶看顧。她希望我們為兒子選擇英藝, 因係上午班, 較配合她的照顧, 地點也較方便 (因我家無車去駿景園, 一定要搭的士來回)。

如果係你地, 你會點揀?

回覆:沙田英藝家長請進

收到英藝的信,要交$4,050作上學期書簿雜費及校服費,如在15/3前唔交錢就會被列作後補生。我今天去睇過新校舍附近,知道其位置,但仍做緊內部裝修,未能入內。各位,你們會交錢嗎?

回復 hebe2010 的帖子

無影相呀, 因為.......實在無野好影...... 只係見到個門口, 開左門, 裏面見到間左啲房 (應該係班房/校長室之類), 但有工人做緊野.... 無得入去....

未呀, 仲做緊內部裝修

回復 bin 的帖子

比我想像中平喎, 我以為要四千幾.....

回復 msquare 的帖子

Yes la, they finally accepted my son transferring from p.m. to a.m. session and I will take their offer.

回復 jechoi 的帖子

Jechoi, 我講緊的學校是HKPS (Ascot), 不是沙田英藝。如你是問HKPS (Ascot), 我可以答你, 我是係交留位費時交埋封信的, 大約在一月中。佢地在上兩個星期左右打電話黎confirm可以轉a.m.

至於沙田英藝都有不少家長收到學校比佢地由p.m. 轉a.m., 你可上他們的facebook group 交流下
‹ 上一主題|下一主題