用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死
樓主: celialing
go

大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死 [複製鏈接]

回覆:ANNAFRIEND 的帖子

朋友你既情況我受左了,你等下啦!7歲半會好點,因半年一個週期,我受既比你嚴重呀!公司、亞婆、亞女、老公,亞婆5明打去公司講比我知,兩婆孫都喊哂!我在公司咩都做5到,唯有一放工就走,坐的士返到去一個嬲爆,一個喊爆,煩死我,有一輪唯有準時放工,點知到加人工時個死佬板話我準時放工即是冇野做喎!我拎番屋企做佢全不知,到我唔拎返家做,在公司做佢6:15(我放5:30)又問我幾時可以比佢鎖門,佢要十分鐘內走,再加埋一老一嫩扮哂野,嫩既跟我但野我做,老既不是我跟佢又只意我做佢領工,老公又5願聽我訴苦,我又擔心個女成績差,簡直人都din! 後來唯有自己想通點,比時間諗清楚先講野,節奏慢點,現在好一點了,最重要既係今天嬲完算,因為明天仲有新野嬲,嬲下嬲下都放鬆了,仲覺得好好笑添!不過個女既情緒現在已7歲半好左好多,但間中都仲有不知為何哭,朋友說要看心理醫生,我沒有理,因我會是她唯一最好的心理醫生,因為我會想辦法去慢慢解決,不要急所有事總有解決方法,對嗎?

Bernice

回覆:celialing 的帖子

你既感受我完全理解,所以5係因為假多,我估已經遲左職了,最令人覺麻煩係無啦啦打黎果時都5識話邊個好,大同細都失理性,好無助,當時諗想立即辭工但無可能,返到家亞婆仲話你辭職5好做,返來湊番個女,我連自我都失去過,試過坐坐下巴士無端端喊,唯有lunch睇下電視麻醉自己!

我個女都係極大情緒上落,係完全無尼頭果隻,好易開心好易喊,但是只是4歲後先係錦,人地講既trouble 4 year, 完全係!佢記憶力超高,可以看2遍便開始識背,2歲時有專家已說可能是資優,朋友叫去check但我怕,5想知,知左仲煩!

她在學校亦只有讚,沒有情緒問題,老師眼中乖巧聰明學生,但她對自己要求亦相當高,做不到會發自己脾氣,仲有打自己係幾個月前開始,所以連鋼琴老師都開始更細心照顧她,叫她不要比太大壓力自己,但真的要時間,放左工再返到自己家得番2小時多,時間一分一秒過野又未做完既時間真係連自己既無名火都出來,日覆日。

記住呀!你都要放鬆,好日子會慢慢來的,雨過一定天青,太陽一定會出來的,努力呀!

Bernice

回復 celialing 的帖子

你想傾訴的話pm我啦! 同是天涯鄰落人, 頭先我女打比我話5記得去失物部取回校褸鈕, 又好似想喊錦, 果時我諗起你講果句, 係咪自己閙到佢錦, 好無奈呀! 4點至5點見到電話簪令人有恐懼, 是"下茶響鈴", 心會想又咩事呀! 但自己同自己說要平和友善, 我諗我都好開心有人明白我, 但又有5開心, 點解會錦嫁! 好傻呀!
Bernice

大家傾下心情會好點,起碼講左比一個明白既人聽,自己又舒服,點會覺得你煩喎!近排學校65週年要綵排,公司年尾我又忙,你5好介意我遲覆,我都希望可以成為朋友!

Bernice

不是呀!九龍區呀!

Bernice
‹ 上一主題|下一主題