用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 阿仔由早到晚都數數字
樓主: iamadc
go

阿仔由早到晚都數數字 [複製鏈接]

阿仔兩歲幾,最近覺得佢到數字十分沉迷,在家見乜都數一餐,我拿playdoh 比佢,佢唔係玩doh 係數下有幾盒doh , 一數可以十五分鐘。昨日同佢換衫,佢不斷講one hundred ,完來佢見個碼係100,其實我無教佢數到100, 佢係睇YouTube 歌仔自學

我自已由細到大數學都好好,好到次次考試考數學之前那日可以同媽咪講睇電視,然後拿滿分,中學被學校選中訓練奧數出賽,當時係唔興奧數 ,亦無那麼著重資優

想問你們有無類似經驗?
   24    0    0    1

回覆:breadbb 的帖子

謝謝分享!你仔幾大?我都唔想迫佢多學,返正中四前學的都是低等數學(只是運算)!

搞笑是我買了個計數機比佢,佢當寶一樣!

回覆:阿仔由早到晚都數數字

過佐四個月,佢對數字都係好敏感,但現在對文字又開始有興趣,出街見到路牌或告示牌都要問,可以自己讀簡單英文書。上星期net teacher 同我講he can read, 我相信佢係未讀過的書都可以讀

但係我個仔都幾outgoing,出街同陌生人搭咀,尤其是靚女。學校老師都話佢主動同講幾多野。不過佢又係一出街就要spot到數字,自己會寫100,我地無教,學校都未教。我同老師講佢數字發展,佢地又唔太care, 不過算啦,順其自然

最近越來越覺得阿仔好奇心比其他小朋友強,出街見到地盤、修理、種花等工程,佢都企定定睇好耐,不斷問做乜野。次次帶佢返學放學,本來同住同座的同學一起行,行行下佢就會望東望西,問一大輪,令我更覺得佢唔同,雖然其實問題不大,就係要預多d時間同佢返學

引用:我仔剛3歲終於見完健康院姑娘,排下月9號見

原帖由 bearwhat 於 13-05-05 發表
我仔剛3歲終於見完健康院姑娘,排下月9號見醫生了,他對數字還是沈迷,重複開關動作還有,望眼只會望幾秒, ...
請問姑娘估計仔仔有什麼問題?

早幾日發現仔仔的認字能力超過我想像。學校派了本學習紀錄,內有一張全班同學的中英文名字,阿仔指住其中一個同學個名讀了出來!!之後又讀了另一個同學的名。張名單只有字無相。我只知道佢認得我、爸爸同自己個名,無想過佢可以讀其他人的名,而且我肯定學校唔會教。唔知佢點學?佢兩歲九個月

時間真係過得快,我個仔快三歲半,對數字仍沉迷,佢成日同我工人數五的倍數...5, 10, 15....100. 同我就玩加數
佢對英文字亦很敏感,可簡單拼讀未見過的字。現在他出街要坐地鐵,然後不斷重複"please mind the door...bebebebe..." 我地就同順便玩翻譯,將door 改phone, daddy, 佢就講「請勿靠近xx」,就這樣玩上一晚
幸運地,仔仔越來越可以控制自己的脾氣, 亦同其他小朋友現得開心, 但比其他孩子還是比較bossy and aggressive

完來阿仔都有幾多同類
佢最近有自己背1-5乘數
迷地鐵地圖,係high level reader
社交弱,老師話佢唔多講野, 要想很久才答
我們比佢去社交班,姑娘都話佢反應慢, 建議我們比佢去遊戲治療
我們覺得佢唔係蠢所以慢。因為佢係小心和logical 的人,所以佢會想完才答
例如老師問佢who are you? 佢要想完才答 I am a boy. 他不會想像他是動物etc 他是要對的答案
佢迷地鐵數學像亞氏,但佢的特徵唔強,佢會答問題,但對陌生環境反應很慢
現在都係conclude 佢唔係亞氏
我們可以做的就係帶多點佢去唔同地方(不過佢坐完地鐵又會背一輪)

回覆:piglet0529 的帖子

其實我說conclude 可能不太對,因為這是遊戲治療師的講法,佢認為仔仔亞氏的特徵唔強。佢唔係背對每個站,亦唔係沉迷到你distract 唔到佢。如果佢現在玩火車,我會問佢很多社交情況,如婆婆有無位坐?這個站有無餐廳,然後帶他玩其他野。如佢話有餐廳,我們會玩餐廳。

回覆:cl_kaka 的帖子

我個仔又係喜歡看同一本書,或同一類書。之前看樓上一百層和樓下一百層,最近借了本missing math, 佢超like

不過佢都喜歡Peppa pig, 算平衡下

我發覺仔仔的學習進度係跳躍式的。佢未識abc就讀到tiger 等生字,那時未兩歲。現在佢加數唔係好穩固, 就背了乘數表。英文又係,佢通了phonics 後乜英文都讀到,讀得好快但比老師話佢無comprehension.

仔仔上星期上遊戲治療,姑娘問我係唔係迫佢上興趣班。我知道佢一年前有班英文堂佢在堂上大哭15分鐘個老師都無理佢,那時佢三歲幾。姑娘話佢應該係講這班,但仔仔講到現在還在上課,但其實一發生這事我們已無比佢上,無想到他會記這麼久!今天早上起床佢很難過,大哭。。。爸爸話佢講唔上禁多班,唔去xxxx(那一班centre 名)。回想他暑假時我帶佢去那centre, 有玩具借,佢門口都唔肯入,大哭....我好難過,我們撰錯了班,令佢情緒有困擾。可能亦影響佢現在害怕新環境....

回覆:Chujai 的帖子

我仔四歲,
姑娘叫我同佢講話唔會再去個centre 了,
叫佢放心。
佢放鬆時轉數好快,但好易緊張,
所以好慢熱!

早幾個星期想開始教下阿仔減數,之前無乜教,所以由5-2開始,佢心算答我3,然後我就越問越大,問到100-2 ,100-5,41-30佢都係心算比我😂

另佢畫很多數字畫,通常會話那是樓或floor plan. 我們亦對那些數字不能解碼, 最近發現佢會繪製地圖,包括我們屋苑各座和商場的位置,和上次外遊酒店房的floor plan, 佢會標示電視,厠所和床的位置,我們覺得難理解這事,想象中四歲小孩都係畫花草動物。

大家有無相似經歷?

過了三年,真係好多謝大家的分享,我們都重點搞好佢社交和情緒。

這幾天假期帶阿仔去公園玩,見到佢同其他小朋友social, 攬頭攬頸,朋友和老師都話佢好左好多,少了很多沉迷固執無社交等亞氏特質(或者知道點收藏),都幾滿足。

雖然都係好鐘意數學,但隨著「和世界接軌」,已經少了好多我放工入屋就看到個white board 全數字(係勁多密麻麻)的情況- K1K2那時日日如是,好似方展博
佢自己成日出數比我們計,唔止加減,出到乘除和小數負數,又成日畫maze 當中要計數才可找到出口,幾好笑!
現在佢有其他興趣,迷上鋼琴,老師教半本,佢已自學彈完全本,再試作曲和把已學歌曲變奏,又自己不斷彈玩chord, 右手歌比左手彈。

這些沉迷都是「亞氏精神」吧?

回覆:yannietimb 的帖子

回想起來,四歲時我最擔心,因為社交互動開始多。我們成日找playmate 帶佢去玩。有上社交班,最有用係聽導師講點應付佢。晚晚同佢講心事,比佢多點講自己感受。數學我有教,但不是很有系統,亦無出去學。佢現在無那麼迷數字,最少不會只同其他小朋友問數學。我唔知係咪大個d,才改變了。但同時無之前那麼比同齡advance很多。我知佢好多同學出去學數,佢又無學,所以差距收窄係正常的。不同的是,其他小朋友教到乜(其實都係加減)就識乜。佢就會想知其他數學概念(小數、乘除)。但佢唔鐘意操數!

‹ 上一主題|下一主題