用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Just Received call from DGS yesterday for second int ...
樓主: vickychmama
go

Just Received call from DGS yesterday for second interview   [複製鏈接]

請問有冇家長係1st in之後收到reject letter架?
我咩信都冇再收到...上星期打去問校務署既人話會揾同事回覆但等左幾日都冇人覆,最後星期四再打去就話會再寄信...問其實可唔可以話我地知究竟有冇second in又死都唔答...而家都唔知係寄失信定係點,好迷惘,有冇家長同我一樣情況?

cychan39  估計係作爲替補留住,好像有同學已收到拒絕信.  發表於 12-12-17 19:23

但阿女學校8個人去考,只有佢同另一同學冇2nd in,但偏偏冇2nd in既2個係今次佈分試考全級前三名的,反而廿幾既都有得2nd in,有點奇怪...當然我地都明白考DGS成績不代表一切

阿女五年級下學期呈分試考全級第二,另一個冇2nd in既同學上次失手考十幾...但阿女由四年級下學期到而家都keep到全級頭五名(而且係港島區頗有名的私小)加上有少少學界獎項,真係冇諗過冇2nd in...
其實當初考都係想運動方面可以多點支援,阿女去完skill test好鐘意,話田徑個場好好,所以而家佢好失望,成日會諗究竟自己有咩做得唔好,有咩比唔上考廿幾既同學...

我地都冇報其他直資,已打算直升一條龍中學,所以升中之旅已經告一段落,各位有其他學校面試既同學仔加油啦~

我地已經有不斷安慰佢,但佢由五年級開始就一直想讀DGS,要平復都需要一些時間~
其實我地有一直同佢講入唔到DGS唔代表一切,因為大女當年亦係讀普通band 1,一樣入到三大,一樣大學畢業,可能有個幾叻既家姐令細妹而家有d壓力...

我地作為大人當然明白每個人都有唔同長處,但一個12歲既女當然睇得比較表面。

其實考學校既都係各取所需,阿女有既未必係DGS需要既...

但不能不提既係佢地office既同事,由有家長話全部信已寄出既時候我打去問,佢就話揾同事覆,但等左足足3日冇人打過黎,最後忍唔住再打就話會再寄信,咁當初何必話揾人覆呢?佢最後又講其實你月尾都冇信都係唔得架啦,但又加句唔得我地都會寄信...咁我真係想問佢姐係點...其實我恨不得加錢寄掛號,至少我一定收到信,那怕只係一封reject letter,至少唔洗而家估估下成大半個月...阿女仲日日一放學自己開信箱,可惜等左十幾日都冇任何消息...

sowasabe 發表於 12-12-19 10:45
我地間小學又係甘喎, 考全級頭幾名既三幾位都沒有2nd in , 而考全級二十幾加不是很勁既運動反而有2nd in.  ...
咁請問你地學校冇2nd in既幾位同學有收到reject letter嗎?
小女同另一同學2個到而家都冇收到reject letter...

咁其實會唔會根本未2nd in 完呢?(妄想中)

CCT 發表於 12-12-20 23:43
我是在12月10日打電話問, 打了兩次 (上午), 她下午回覆是 " 2nd in 的 信全寄出, "  我給了NO 給她Check,  ...
我都係10號打去問,都有畀no check,但佢連覆我有冇份都冇講,咁姐係點?但佢話你月尾都冇信就姐係冇份啦,真係態度麻麻囉!

ohnono 發表於 12-12-21 00:13
直資在這個時候揀人,進行面試等等,除了一些特異功能之外,跟本只能靠學校的校內成績來評核。特別是在那些 ...

阿女學校90分先係A,加上出卷幾難,所以平均分A既只有幾個。佢五年級呈分試考全級第二但英文總分拉出黎只有B,所以真係冇全A成績表...

ohnono  其實我的意思是大家的學業上的分數都拉得非常接近,甚至可以說是難分高下,令到你誤會左,sorry!  發表於 12-12-21 12:52
‹ 上一主題|下一主題