用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教〜東區B1中學選校策略
樓主: STH920
go

請教〜東區B1中學選校策略 [複製鏈接]

sillycara 發表於 12-12-15 15:41
仔仔讀緊ST MARKS 中三,佢話副校長都同佢地講過今年第一屆DSE大約有7成升大學 ...

基本上,  經 Jupas 是可以入 degree or HD, 請問這個數據是
1.Jupas degree only
2.Jupas ( degree + HD) + 私大
3.Jupas (degree + HD) + oversea degree + 私大
4.Jupas degree + oversea degree+ 私大
5. no details

謝谢

回復 abcd0001 的帖子

Very good question. It is obvious that some schools intentionally confuse parents by releasing unconfirmed or messed up the student results verbally. So, as a wise parent, we should only believe the information if the school officially announces on their website or annual school report.

東區b1幾所中學: 筲官,中婦,st marks, 張祝珊,會點樣揀?

回復 my2012 的帖子

張祝珊 No. 1 敢於把學生成績公諸於世

wkkelvin 發表於 12-12-15 20:50

Yes, they are the role model.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如能力所及 CCSC 實東區第一選 , 女生是B記

其他則 中婦、St Mark > 民生、筲官 、 嘉x撤

除了CCSC DSE 較為突出, 其他相距不太遠

st marks 簡介會

Any news update

wkkelvin 發表於 12-12-15 20:50

謝謝, 昨天去了中婦簡介會, 校長幾和藹, 唔算太硬銷, 似乎學校比到小朋友英語環境.  不過時間關係, 去唔到St Mark聽另一個簡介會.  唔知有冇update? 先行謝謝.

my2012 因為我攞唔到入場卷,可否講多些婦女會收生資料!

回復 226212 的帖子

中婦自行收生41,2013共4班,每班34,兼好大可能會有8個扣門位。學校除中文有關科全用英文(包通識)。 所以如果小朋友英文科唔係太理想,讀此校會較難。另外中婦較注重英數。另高中可自由選科嘅配搭。

my2012 發表於 12-12-16 22:16
回復 226212 的帖子

中婦自行收生41,2013共4班,每班34,兼好大可能會有8個扣門位。學校除中文有關科全用 ...
中婦校長有無講大約甚麼成績才好扣門\自行選她? Txs!

STH920 發表於 12-12-17 01:47
中婦校長有無講大約甚麼成績才好扣門\自行選她? Txs!
自行就沒有講,雖然有家長再三請問,校長都是強調收生個幾個元素:成績40%, 面試20%, 英文10%, 操行20%, 活動10%.  不過叩門則需要學生係校內10%內排名.

my2012 發表於 12-12-17 07:28
自行就沒有講,雖然有家長再三請問,校長都是強調收生個幾個元素:成績40%, 面試20%, 英文10%, 操行20%, 活 ...

成績表不會有名次, 是否即是說扣門時會問左個學生先?  Qualify的先會in?

記得聽過中婦校長講 成績表不會有名次 那么 學校的recommendation letter 也會有. 要問定小學寫!

為甚麼沒人去St Mark聽簡介會.

聖馬可今年換左個新校長,簡介會最重要嘅信息係明年中一大抽獎無左接龍嘅問題,即係話全數大抽獎嘅位(一共87個)會俾全東區嘅小學,變相入嘅机會大左。其次係佢地唔會hard sell自己學校,只係叫D家長參觀校內的各項設施同埋學生嘅表演,等家長自己判斷。無錯,呢間老名牌D英語水平確實頗高,入U率有6X%(only Jupas),入HKU都唔少,LS也是用英話授課,佢地有精英班,全級頭40名係A班,如此類推,大部分出來做demo的都是A班同學,但真係一班好top嘅學生,自信、英語水平高和表達能力强。佢地會係小兒選擇之一。

abcd0001  如果 Jupas 入U 有 6x% 真不錯 跟 CCSC 差不多 . 請問是會上講 定是自已問老師呢?  發表於 12-12-17 17:04

pchui2046 發表於 12-12-17 16:29

聖馬可今年換左個新校長,簡介會最重要嘅信息係明年中一大抽獎無左接龍嘅問題,即係 ...
請問簡介會有沒有講到叩門位的可能性?

pchui2046  都係話無叩門位,但昨日去衛理個校長都係話無叩門位,但今個禮拜東區D校長會再開會才最後定奪。  發表於 12-12-17 22:57

回復 pchui2046 的帖子

簡介會結束後,有家長私下問副校長,佢同家長講嘅。

聖馬可和筲官, 邊間受歡迎D ? 多人選D ?
‹ 上一主題|下一主題