用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯中學
樓主: yuekinwai
go

聖類斯中學 [複製鏈接]

Chanpp921 發表於 12-11-28 13:55
回復 ha8mo 的帖子

不是不能說, 原因好簡單, 因我仔考第一, 所以揀band 1a 的中學,  ...

校長有無勸你留低?
因簡介會個師兄話當年頭十名都被叫入房勸留

如果你係我, 你會點做?

cc_2012  甘即係有?
當然人望高處,但有時高處就...
最重要是合適,繼續努力吧!!

你兒是自行入KC嗎?  發表於 12-11-28 22:30

St. Louis 是一間不錯的中學,學生璞實有禮,要知首屆 DSE students' performance 可看校網!

引用:回復+Inspectorshk+的帖子 今年有3個派去K

原帖由 Chanpp921 於 12-11-28 發表
回復 Inspectorshk 的帖子

今年有3個派去KC, 兩班頭3名共6人, 1個去QC, 我仔去KC, 其餘去晒直資, 跟住就考 ...
我倒想知去哂直資那些是那幾間直資?考10名內去得到又值得離開聖類斯的直資…可能我不太熟港島區,一時間只想到一兩間。

我睇左係79人上U
佢地唔係4班咩?
34 X 4= 136 ..呢個估

回復 matthew_mama 的帖子

St Louis cut one class to remain an EMI ie 5 to 4 in last year, so there should be 5 class in upper form

OH...THANKS

回復 fion6406 的帖子

went to st. paul boys

I found Sls has overseas attachment for students (Yale summer programme) provided from Sls website. It is so attractive for me to send my boys to overseas for free.

(pls refer to http://www.stlouis.edu.hk/downlo ... na_id=455&att=2 if necessary.)

Chanpp921 發表於 12-11-28 13:55
回復 ha8mo 的帖子

不是不能說, 原因好簡單, 因我仔考第一, 所以揀band 1a 的中學,  ...
中西區各校頭幾名男仔多數會報KC,(St Joseph例外)。所以St Lou收不到最top的學生。但St Lou的學生一定要有自覺性和有自律方會讀得好。因為學校不會給學生有太大壓力。

引用:Quote:Chanpp921+發表於+12-11-28+13:55+回

原帖由 leoncf 於 12-12-30 發表
中西區各校頭幾名男仔多數會報KC,(St Joseph例外)。所以St Lou收不到最top的學生。但St Lou的學生一定要有 ...
我見st Jo 中學都有十幾個quota 比中西區抽獎,為什麼很少人報?是否要全級top 10才有機會?謝

回覆:聖類斯中學

I want to know too

bowie_p ;-)

回復 LC167 的帖子

可能覺得遠。其實中西區Band 1男仔多數以QC及KC為目標。另外可能因為St. Jo有直屬小學,外校生入到去要花時間融入。

leoncf 發表於 12-12-30 19:56
中西區各校頭幾名男仔多數會報KC,(St Joseph例外)。所以St Lou收不到最top的學生。但St Lou的學生一定要有 ...

St Lou的學生一定要有自覺性和有自律方會讀得好。因為學校不會給學生有太大壓力。<--------

可唔可以講多d ?? 即係冇咩quiz ?? 冇咩功課 ?

thanks !!~

Matthew 仔快11歲. 向小五的階段出發啦 !!!...[img]

‹ 上一主題|下一主題