用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友不補習,靠上堂專心?
go

小朋友不補習,靠上堂專心? [複製鏈接]

小朋友不補習,靠上堂專心,父母不計較名次,多點時間玩+課外活動,大家想吾想?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

引用:小朋友不補習,靠上堂專心,父母不計較名次,

原帖由 NK媽 於 12-11-25 發表
小朋友不補習,靠上堂專心,父母不計較名次,多點時間玩+課外活動,大家想吾想? ...
好想,但現實卻不能

想,我亦會盡量這様。

rickybb123456  x2  發表於 12-11-25 18:41
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

Me too!!!But I cannot!

實行中, 希望自已能堅持下去..

回覆:小朋友不補習,靠上堂專心?

如果睇得好開係無問題的!不過點都會補下業的~跟下工課,一日流流長唔可以玩足一天~

睇天資. 有d真係玩得又讀得.

smfwong555    發表於 12-12-4 10:01
lojo11    發表於 12-12-3 18:18
connielamyee    發表於 12-12-3 17:25

引用:睇天資.+有d真係玩得又讀得.

原帖由 Yanamami 於 12-11-25 發表
睇天資. 有d真係玩得又讀得.

有啲上堂專心,唔洗點温書都名列前茅!
有啲中英數日補夜補,成績都係一般

小朋友如果上堂專心+唔明即刻發問,做足呢兩樣已經可以慳番好多温習時間。再加埋做功課認真,就算冇温習上陣考試成績也過得去~

回覆:小朋友不補習,靠上堂專心

我地既年代就得,而加除熟識課程範疇外,仲要懂得靈活運用同變通,呢啲係學校老師教唔到既。

做緊,暫時都好work,但唔知可以行到幾時

回復 siutingto 的帖子

Me too.  I don't rely on tutorial classes.  Useless...My friend said as parents, even they spend an hour a week even better than going to tutorial classes 7 days a week...

想請教何謂補習?外出上英文班,中文班或作文班算不算補習?人家常問我有沒有補習,我說沒補習但有上堂。我其實不知答得對唔對?我或身邊朋友也分不清補習的定義。

有家長得,有家長唔得,其實都係睇妳對自己及小朋友有幾了解。
上天給妳小朋友甚麼,妳便要依從有甚麼去行,好多人都常説給一個快樂的童年。
A家長的小朋友P2已懂九因歌,功課上能用但不快,錯一定有。
B家長的小朋友P2還要用貓紙九因歌去幫助功課,無貓紙不能完成功課,十室九空。
當此時此刻要識後要熟就係要完成呢個人生任務。其實呢個係基本。

由於AB小朋友都係同一間學校,所以家長甚麼都一齊,大家都唔去計較甚麼。測驗考試A都係攞中位成績,B就年年幾分。三年後A依然中位數,B九因歌還要由2到9開始數到尾才能完成功課。大家都享受了快樂的5年。

醒目開學勳章

NK媽 發表於 12-11-25 01:05
小朋友不補習,靠上堂專心,父母不計較名次,多點時間玩+課外活動,大家想吾想? ...
囡囡今年p4, 一路都冇補習, 功課都不用我睇, 唔識先問我 ,
暫時都好work, keep 住係全級頭5名內

差不多星期一至日都有課外活動,
Mon 欖球 , tue 畫畫 , wed 笛子, thu piano , sat 笛子、國畫、ballet、running , sun ballet

connielamyee    發表於 12-12-3 17:26
bb86    發表於 12-11-26 09:23
Yanamami  She must be so smart.  發表於 12-11-25 22:48

引用:小朋友不補習,靠上堂專心,父母不計較名次,

原帖由 NK媽 於 12-11-25 發表
考試卷50分鐘做50條數,6大版紙文字資料密麻麻,冇補習操開的,資質一般小孩能應付已經非常好了。

如小朋友鬥心強,成熟,成績一定不會差。但要做最好一群,若不是資優,我覺得父母必須根據小朋友強弱進行指導,因讀書是有方法提昇效率。我女沒補習,是我教她融會貫通。絕不要死讀書。

我女都冇補習, 都係靠佢上堂專心咋.  佢所有功課都自己搞掂, 算做錯都係不小心的錯, 好少係唔識做.

現小一, 無補習, 只係靠上堂聽書, 頭兩個月功課,默書要跟足十成, 第一次TEST平均分85以上, 現在第三個月只需跟三成, 功課少錯咗, 默書自行温習然後幫他默一默, 希望能夠KEEP住.
‹ 上一主題|下一主題