用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園係唔係只係出Offer 同Waiting信?
go

幼稚園係唔係只係出Offer 同Waiting信? [複製鏈接]

幼稚園係唔係只係出Offer 同Waiting信, 唔會出reject 信嘅呢?
   1    0    0    0

回覆:幼稚園係唔係只係出Offer 同Waiting信?

Depends on 唔同學校 有d學校都會有reject letter

當然有offer信,waiting信和reject信啦,不過Reject信都唔會寫明Reject,會好婉轉寫,「由於面試者表現超卓,我哋諗清諗楚後,我們不能給學位予你的小朋友。」

Waiting信,意思係:你小朋友達到我校的入學面試要求,我校都想收你,不過你朋友唔係我哋首選(超大B>大B>細B),等一等睇吓有冇人唔讀先收你啦。

Reject信,意思係:你小朋友未達到我校的要求,你死咗條心佢啦。

睇完waiting信同reject信,你個心都有唔同感受。

真人真事,親身經歷。

coco1234hk  演繹得好好....  發表於 12-11-23 15:12

回覆:lovecupid 的帖子

「Reject信,意思係:你小朋友未達到我校的要求,你死咗條心佢啦。」<--- 你死咗條心佢啦:笑咗

我要返去check 番D字眼, 睇下係真waiting定假waiting 先! (假waiting即係:你死咗條心佢啦!)

Thank you !

俾封Reject letter大家睇啦
我個小朋友第一間面試的幼稚園,純粹是玩模擬面試,我本人勁唔鍾意呢間學校。
討論區的人成日挑戰我,唔鍾意你又報名?大姐呀!報幼稚園小朋友同大人都要熱身架!我隻仲係細B,又未識講嘢,又鵪鶉。緊係報D一普普通通的幼稚園做真實的模擬面試兼做炮灰啦,只報幾間心儀咪死緊囉。等佢知咩叫老師,咩叫面試。見多幾間就越In越好架啦。會進步嘛!

2013/14年度新生入學申請結果通知

感謝您對啟x幼稚園幼兒園的信賴,攜同  貴子弟到本校會見。您的支持,就是我們辦好啟x幼稚園幼兒園的動力。

本園2013-2014年度新生入學會見經已評定完竣。因學位所限,未能取錄為幼兒班正取生。倘有學位空缺時,本園將另函通知辦理註冊事宜,敬請查照是荷。

啟x幼稚園幼兒園

lovecupid 發表於 12-11-21 16:17
我個小朋友第一間面試的幼稚園,純粹是玩模擬面試,我本人勁唔鍾意呢間學校。
...

"倘有學位空缺時,本園將另函通知辦理註冊事宜" 呢封係waiting定reject呀?

Reject Letter !佢另函通知我都會Reject番佢

lovecupid 發表於 12-11-21 16:26
Reject Letter !佢另函通知我都會Reject番佢

你好搞笑 係唔係x思幼稚園? 點解咁唔鍾意?

lovecupid 發表於 12-11-21 16:17
...

多謝分享
咁唔知WAITING信又係點既呢? 有冇人可以打上來睇下?

cani09 發表於 12-11-21 17:04
多謝分享
咁唔知WAITING信又係點既呢? 有冇人可以打上來睇下?

Waiting letter 最核心嗰句係

貴子弟面試表現優異,唯今年本校申請人數眾多,經我們細心評選後,暫時未能給予貴子弟2013-14年度K1學位,現階段列為候補名單,如在2013年1月31日後仍未收到通知,即作落選論。

由此可見,真的Waiting Letter是有時間性的。

x茵幼稚園謹啟

小小山  我收嗰封係咁上下  發表於 12-11-21 21:50

回覆:幼稚園係唔係只係出Offer 同Waiting信?

有reject letter,我都收到又一X嘅reject letter wor,我番去搵下post上黎

引用:+本帖最後由+lovecupid+於+12-11-21+16:17+

原帖由 lovecupid 於 12-11-21 發表
reject letter係唔會咁多字架,算好架,我封reject記得2行字,仲要係大大隻字同寄返你d出世紙,相等比返你(唔好阻住佢地)。所以睇外表未開真係估唔到係邊類信。

引用:有reject+letter,我都收到又一X嘅reject+l

原帖由 小天晴 於 12-11-21 發表
睇黎大家in到傻晒,睇下邊間學校reject  letter文法最得體,哈哈哈哈

j947 發表於 12-11-21 17:52
reject letter係唔會咁多字架,算好架,我封reject記得2行字,仲要係大大隻字同寄返你d出世紙,相等比返你( ...
嘩!真係好驚嚇喎,收到厚信,以為收咗,點知Reject仲要俾返啲文件你。真係見厚信封時個心係飄飄然,開信發現Reject即時跌落谷底。

回覆:lovecupid 的帖子

waiting通常有寫幾月再打翻學校,我2封都寫備取生

yes, but some school is better n will put on waiting list first and gave you a ranking no.

回覆:小天晴 的帖子

好呀,我都想睇吓!

回覆:幼稚園係唔係只係出Offer 同Waiting信

我舊年 in pn, 都收過一次reject letter!睇完當埸喺 lift 口撕爛!
觉得嬲嬲地!觉得當日表現未差至要reject吖!我個係9月細b咋!

poodlema  哈哈~  發表於 12-11-22 14:21

wankapo 發表於 12-11-21 19:26
我舊年 in pn, 都收過一次reject letter!睇完當埸喺 lift 口撕爛!
觉得嬲嬲地!觉得當日表現未差至 ...

好火爆呀.....
‹ 上一主題|下一主題