用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 參觀完體藝中學
go

參觀完體藝中學 [複製鏈接]

參觀完體藝中學

一月十日下午3點,我們一行3位家長到達體藝中學,在入口處,護衛員給我們貼上訪客貼紙,,進入體藝校舍,他和一般開放日不同,沒有工作人員招待我們,沒有指示牌,當時全校只有5-6位參觀的家長,我們的感覺有點好像[白撞],我們不知那些地方可以去,那裡不可以去,怕影響學生上課,後來我們決定唔理咁多,既然是開放日,周圍去,

學校四周是高速公路,課室有雙層玻璃窗,一年四季開冷氣,[不太好吧],走廊和樓梯很細,

我們剛好見到副校長,和他談了一會,他都幾nice,從他口中得知每年大約有成千人報名,[如果撰200個,機會幾大喎]

我們幾個看完後,感覺一般,如果派唔到本區心儀中學,再來叩門吧.

p.s   狗爸,我幾乖,看完上來報料啦.

Re: 參觀完體藝中學

[錦]好~~      :)

樂樂 寫道:

,如果派唔到本區心儀中學,再來叩門吧.

可以叩門嗎?

樂樂:
樂樂好乘乘喔!
這裡個個都乘乘啦~只係“熱狗”偶爾曳曳…
齊睇?冇人介紹?沒有參觀其他設施啦?

HPChingchingma 寫道

可以叩門嗎?[/quote]

間間都可以,不過機會很徵.

係呀狗爸,冇人介紹,只是在窗口望下望下,唔知內面咩來.

樂樂 :
咁樣叫open day?
窗口望望似偷窺!

我都覺得有點似偷竊,我只是入過廁所和 library咋.   

唉!我miss左呀!

樂樂,請問你知唔知幾時deadline呀!我上網想download張application form,但找不到...... :cry:

我仔學校都有派通知, 好似有講座,...題目似....334學制對體藝的好處...是否同一天..就唔記得!!
從網上得知學校好大, 好多標準場地同設施, 有swimming pool...你無參觀全校有d浪費..甘toilet 靚唔靚姐?
你說等叩門,是感到學校那方面不足?

mccmom

開放日至到明天1月14日,上午8:30-下午5點,你仲可以去架.

bettymomo

其實他說有2萬尺,入到去又唔覺好大,個泳池只是標準池1/3,我在操場行過,在課室走廊走過,在體育館門口望下,學生住舍那坐我冇上過去.個廁所如果我不是需要,我都唔入去,唔算臭咁啦   

其實我只是不太喜歡他的周圍環境,近高速公路,比較曹,雖然課室有雙層玻璃窗相格音,但一年四季開冷氣,唔係幾好

如果可以本區的話,我會撰本區先囉.但又唔知得唔得,真係幾煩.

其實你們想考體藝中學,是因為它是:
1) band one 英中?
2) band one 英中兼仲可以繼續報其他中學的自行分配學位。
3) 因為你們的仔女想向藝術或體育方面發展?
4) 有寄宿?
5) 其他?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

樂樂:
你再去一次嗎?

醒目開學勳章

virgokaren 寫道:
其實你們想考體藝中學,是因為它是:
1) band one 英中?
2) band one 英中兼仲可以繼續報其他中學的自行分配學位。
3) 因為你們的仔女想向藝術或體育方面發展?
4) 有寄宿?
5) 其他?

我都想知道各位o既想法?
[img][/img]

Hi, 樂樂,

You know what? 我琴日即刻放下午假去左望吓,真係奇怪,好靜......無人參觀(但唔明點解咁多人申請,年年都過千喎!)我一個人去更怪,我只是行了一陣就走 (以前我個女個個星期去體院學體操離遠都望到,好殘吓!)其實係唔係真係好好架?不過我女個班主任話明要成績好好先收!

我見到張form好似寫住--如果體藝收左你個仔或女,個名就唔會放落去電腦抽,係唔係真架!!??咁如果而家我唔報,到放榜唔likie先叩門又得唔得呢?     

mccmom
"如果體藝收左你個仔或女,個名就唔會放落去電腦抽,係唔係" 係真的.  體藝與你揀自行分配的學校, 體藝有優先權, 即
體藝收你, 自行都收你, 位會讓給體藝先. 故考慮清楚先好報.

我老公家姐的囡依家係體藝讀緊 p1, 佢媽咪話上年選學校時, 可以選一間學校去 interview, 不限區域, 而interview體藝不計在內, 佢話如果體藝收左你(有優先權), 所interview 的另一間學校都要行埋一邊, 到派位當天, 兩間學校都收左佢個囡, 除左體藝那一間外, 那一間去interview 的並沒有取消佢的位, 最後佢都選左體藝 (我自己都唔係好識, 唔知與電腦抽籤有冇關係)

mccmom 寫道:
Hi, 樂樂,

You know what? 我琴日即刻放下午假去左望吓,真係奇怪,好靜......無人參觀(但唔明點解咁多人申請,年年都過千喎!)我一個人去更怪,我只是行了一陣就走 (以前我個女個個星期去體院學體操離遠都望到,好殘吓!)其實係唔係真係好好架?不過我女個班主任話明要成績好好先收!

我見到張form好似寫住--如果體藝收左你個仔或女,個名就唔會放落去電腦抽,係唔係真架!!??咁如果而家我唔報,到放榜唔likie先叩門又得唔得呢?     

我之前都係聽人講很難入,我去體藝走時,剛好是放學時間,我有和一d 中一仔傾過,他們話不難入喎,我問他,[你點入來架,]他話參加游泳入來,,[你游水好叻架],識游就得架啦,哈哈,就走左,我又問另一個,他話運動拿過獎,成績又幾好,就收左他

狗爸

我只去過體藝一次之麻.

體藝中學,good!! :

不如聽一聽歐陽校長在 1 月20日 在 < 家家有教 > 節目點講體藝中學:.........

節目去至 43 : 00 左右才有歐陽校長訪問。

http://www.rthk.org.hk/rthk/radio5/familyteach/20050120.html

HPChingchingma

請問"家家有教"這個節目係咪逢星期四第五台播放?  幾多點呀? 因為我唔識得找

vv
‹ 上一主題|下一主題