用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯
樓主: Toffee888
go

在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯   [複製鏈接]

絕對明白! 我hold住一間做back up, 等今個月尾有心儀既offer就會放返出黎. 11月尾至12月有好多幼稚園出result, 希望同時有多過一個offer既家長, 大家係留位前諗清楚想入邊間,唔好間間都留位,留到下年先release出黎.

Toffee888 發表於 12-11-22 10:45
我個人覺得,可以跳出這個框的,不是無,只係極少人。我親戚兒子,在區內讀到K3,因為父母栽培加個人實力( ...

明白! 你話讀名幼想小朋友路行得順d, 我就再加埋係我條路行得順d. 我有朋友係唔谷有學卷既kg讀,小朋友入咗dbspd. 真係會有人唔讀名幼入到神級學校喎, 但睇下背後係點情況, 小朋友係好smart,父母高學歷, 媽媽kln tong名小教英文,平時唔上好多課外活動,閒時去下科學館,太空館,軍事博物館, 郊外睇植物,出外旅行, 一切其實係遊戲中學習, 佢地真係非常強調愉快學習. 父母2個都係有心有時間有能力有方法去栽培個仔. 我自問真係無佢地咁叻, 唯有靠多d學校  

patpatnicholas 發表於 12-11-22 17:11
我都有過你呢個想法,但又好矛盾,又想個仔開開心心甘讀書...但開心幾年,上小一又追得辛苦,自己又唔係FTM,睇 ...

首先聲名我唔係慫恿人讀名幼, 真係條條大路通羅馬, 睇你想點行. 有d人一講讀名幼就等於唔開心上學. 其實小學中學我唔敢講, 幼稚園真係會辛苦到去邊? 辛苦既唔係返學本身, 係父母既其他催谷, 如參加n項課外活動/比賽/考試等. 而且名幼都有唔同類型, 有d係谷d, 有d係無咁谷, 可以視乎小朋友本身性格而去選擇.  

Toffee888 發表於 12-11-22 17:45
其實我之前都冇系出名門這想法,慢慢發現,原來填form時要寫父母咩出身(咩小學,咩大學)就知原來遊戲這樣 ...

你真係好鬼坦白 咁唔係間間學校都睇background既, 唔好諗到咁灰. 我地系出名門又好, 系出雜門都好, 係無法改變既事實, 可以做既係盡力俾最好自己小朋友.  努力!
‹ 上一主題|下一主題