用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班校車
go

N班校車 [複製鏈接]

想問下你地覺得兩歲人仔坐校車返學有無問題呀?? THX!
   1    0    0    0

我就唔忍心.....

但我老公話返到學校點都要分離架啦...只係擔心安全問題.  可唔可以比多D意見我.

小朋友太細個,喺車發生咩事都唔識講。
同埋2歲人仔,唔識照顧自己......有時校車塞車,喝又唔識飲水,餓又唔識搵嘢食.....大小便又唔識講。
如無照顧壓力,3歲先坐車會好啲
純粹個人意見。

回覆:N班校車

我就覺得問題不大,只要不是車程太遠就ok啦!有保姆姨姨睇住我就放心好多!而且一落樓下就上車,小朋友又吾雖要一早起身就去搭車或過馬路,我重覺得安全好多添!
記得保姆姨姨曾經同我講話我仔仔剛2歲時第一日開學搭保姆車情況,早上上車冇問題,㸃知放學大喊吾很上車,死都吾上,保姆姨姨初時以為我仔仔驚搭車,再問原來我仔仔對姨姨講我今早上車都吾係呢間車,點解放學變咗令一架車架!佢驚搭錯車喎!現在想起都覺得好好笑!

sysy474  你仔仔好醒目呀~~~~ 笑左 ^^  發表於 12-11-17 02:47
vickychan0118  好得意呀!  發表於 12-11-17 00:26

回覆:長通粉 的帖子

HAha.  仔仔好醒

N班要一大人陪上堂嗎?大人可跟保母車坐,另付費的

亞囡22個月開始坐校巴返學,無問題呀。不過自始,每一次坐車,佢都提我 "fasten your seat belt"@@

引用:N班要一大人陪上堂嗎?大人可跟保母車坐,另

原帖由 rabbitjay 於 12-11-17 發表
N班要一大人陪上堂嗎?大人可跟保母車坐,另付費的
N班如果係開學的第一天就應該可以比陪,第二天就應該吾比陪了,每間幼兒園做法都有所不同,通常係開學頭一星期只雖上一個鐘,等小朋友適應,不過大人就吾雖要倍.
至於跟車我估要睇下校巴有冇位多先可跟呢!但要想下當你小朋友開始習慣要你陪坐校巴就麻煩啦!可能又會喊到飛起

tuelovefei 發表於 12-11-16 17:28
想問下你地覺得兩歲人仔坐校車返學有無問題呀?? THX!
起初我都好擔心,但如果叫姐姐接送重驚,又要等巴士走來走去,變相阿仔重辛苦,校車係屋企樓下接送反而重安全,我平時同仔仔搭車會教佢坐下要扶住扶手,要帶安全帶,久而久之阿仔一上車就會自動自覺坐好扶住前面扶手,重同我哋揮手拜拜Tim。阿仔頭兩天返學就由我陪佢返,第3天自己搭校車,我就同佢講:明天你要自己搭校車返學喇~!佢第一句答我話:驚驚……,我就話:唔使驚,校車上面有姨姨,重有其他同學仔一齊搭車㗎~知唔知,佢答我知道,試吓同佢講多啲,其實佢哋真係好懂事㗎~!有時真係估佢唔到~~

我果個係囡!唔知會唔會無囝囝咁tough! 而仲佢十四個月痴身到不得了,完全唔比外人掂!食完人比D餅就快閃

校車比姐姐帶仲安全,點到點

我都有呢個煩惱~可以陪坐一天?

我問左間學校, 校車無安全帶...都唔知點算

tuelovefei 發表於 12-11-23 10:01
我問左間學校, 校車無安全帶...都唔知點算
冇安全帶就真係差啲喎

回復 tuelovefei 的帖子

My child took nanny bus (保母車) to go to school when he just turned to 2 years old.  Our maid took the school bus with him.  The maid was charged half of the fee.  The maid then waited for him in the KG for 3 hours and then took the nanny bus back home with the child after school.

太細唔好搭校車, 太辛苦和太危險了, 我大仔現在9歲,我仍然記得她搭 校車, 的情景, 車程一小時, 全部小朋友頭貼頭貼肩2 歲全部小朋友都訓哂, 好可憐, 這樣便浪費她們一天來回的兩小時

以前架pn 車有學校助教跟車,我好放小心。

我仔2歲就搭校車,初時都擔心,
又喊又成日話唔鍾意搭校巴,
搭左半個月上車先無再喊,
校車有BB SEAT BEAT, 我都放心D.
‹ 上一主題|下一主題