用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 幫我解決問題 ??
go

幫我解決問題 ??

我囡是 K3 開始己學鋼琴 5年, 預備明年考4級,
但她最近向我講喜歐長笛, 多過鋼琴, 想學.
我問她你玩過, ?   她講曾經看電視見人奏得好聽 , 又有一次學校老師奏過一次,
她話真是適意音色.
因為現在5年級,功課太忙, 無可能兩類一齊學.

你地有無 comments ??

cocomama

sometimes my daughter also tells me she likes to learn other instruments. i tell her that she can learn provided the current one , she obtain grade 8 . if interests is genuine , never too late to learn later.

其實我以前讀中學時見同學都係中二左右開始學長笛的,好快就可以上手了。妳囡囡學鋼琴已學到4級,不如鼓勵她繼續努力,考完鋼琴8級才開始學長笛吧?

我聽好多小朋友鋼琴去到4,5級就想放棄,是因為樂曲開始複雜,不是練幾下就彈得好,要真的下苦功去練習才有好效果。確是聽到好多故事,不只是鋼琴,其它樂器亦有同樣問題。
for every one criticism, three positives must be given.

學到4級真係吳好浪費左,piano可以比佢學好d節拍,以你囡囡程度應該好快就考到8級,到時根基打得好就吳驚囡囡會吳記得點彈,到時再比佢學長笛都吳遲,可能仲快d上手添

梗係要考左5級或以上先啦!我個FD就係5迫個仔,個仔喜歡學咩就學咩,無興趣就轉樂器,無樣掂....

回覆:missoktak 的帖子

坦白說,五年級考4/5級鋼琴不算快,而且就算考了8級又如何呢?現在全街孩子很多學鋼琴,小六前完成8級也大有人在,其實沒什麼意思,對升中也沒甚帮助。除非她什麼樂器也不肯再學,否則為什麼不讓她選擇自己喜歡的去學?