用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK Interview
樓主: samuellor
go

SPK Interview [複製鏈接]

Re: SPK Interview

samuellor --- 8:55 a.m. (RM103)
MrsFung --- 11:25am (Rm202)
pinky --- 1:35pm (RM 211)
bobo128 --- 2:40pm (RM 103)
kilam --- 10:50 am (RM 202)
pigpig---9:40am(RM 103)
Little_cy----14:45pm (RM103)
Yan -----9:10 (RM211B)
kae------9:35 (RM202)

Hi all,

我的no.0345,封信係粉紅色的,只收到一幅相係貼向信上的。

睇你地d時間及no,好似唔係跟no黎in喎。

kae

[/quote]

Babies 寫道:
Dear all,

我封信係粉紅色的,SPK 係鍾意收大女架。上年我朋友搵人事攪個女入 SPK,學長回覆我朋友個女太細 (九月中出世) ,所以唔收。

得你同我封信係粉紅色炸喎,你個係咪細女黎,我個女係細女11月出世的,睇怕呢次實死梗啦。

kae

kilam 寫道:
你地通常會比面試時間,早幾多去到呢?

我通常都係會早15分鐘到,總之唔會遲到就得啦。

kae

jazzmama 寫道:
大家準備成點呀 ?

我無準備過呀,因我相信學校問d野都係好一般,唔會話特登去丟難d小朋友,最緊要真係睇佢個日心情啦,如果佢第一眼鐘意個位老師佢就物都得,如果唔係佢真係採你都傻,睇佢同呢間學校有無緣law,有時d野係整定0既,比左機會佢而又盡左力咪算law 。而且佢係細女我地一家亦唔係教友,所以都係嘗試比佢考下炸。

kae

Hilary 寫道:
kae
你記唔記得我呀?之前同你係崇真個topic講過野嫁,我應得你阿女張相 我而家手頭有幾間,都唔知店選,好怕選錯條路比個女。

[quote]最緊要真係睇佢個日心情啦,如果佢第一眼鐘意個位老師佢就物都得

好應同你呢句!

各位考SPK媽o米:SPK係米你地首選呀和最後一間幼稚國Interview呢?我阿女又係晨早InterviewSPK 呀。[/quote]

Hi Hilary and jazzmama
Hilary我都記得你,你而家手頭上有邊幾巳交留位費呀,我有2間都交左留位費,但首選個間上星期in左要到年三十個日先知結果,spk係最後in的一間學校啦,所以而家心情都可謂放鬆d啦。

kae

Athena'smammy 寫道:
各位好,
我女兒都係SPK既考生呀,依家心情好緊張,我個號碼係25,INTERVIEW時間係10:40,RM.103,letter is light yellow in colour,also received an extra photo besides the photo sticked in the letter, 請問有沒有家長問過退回相片的原因呢?

係咪當時交多左相呀?我記得交form時係比左3張相學校,包括埋貼係申請表個張,另2張就用夾起埋一齊,交form當日d老師都點算得好清楚個播,又點解會有錯呢?

kae

Hilary 寫道:
kae
我手頭上比個留位費既學校有:啟思小學暨幼稚園,施德福,崇真,而家重等緊聖心、宣道同浸幼結果,你呢?如果考到聖心、SPK或浸幼既其中一間都好開心。不過,浸小好似係中文小學,我同老公都鐘意英小羅。

hilary
我手頭比左留位費有祟真國際及聖母,啟思小學暨幼稚園考到但就無交留位費,而最想入到係浸幼,但重等緊結果,浸小是不是中文小學,還是未知之數,不過我覺得唔緊要,最重要係教學模式、帥資質素及學校資源要好。

kae

各位﹕

我諗我連信箱都唔駛望啦,因為入到去課室囡囡唔肯同老師玩,淨係要扭我抱一行開就扭,老師於是就話不如你去陪囡囡啦,我同daddy傾啦,當時我巳經知衰左同心灰意冷,咁我唯有陪阿女啦,但佢都一樣野都唔肯答,佢之前in其它的學校及返幼兒園都從未試過喊或有此情況出現,雖然我未in前巳打定輸數,但真係估唔到囡囡會番常成咁。之後走左我問阿女點解唔同老師玩,佢話唔鐘意間學校同個老師,咁我問佢鐘意邊間學校呀?佢答xx(即而家讀緊個間)and鐘意林老師喎。不過其實我都覺得學校比人有些嚴肅感覺,同埋一入去in小朋友個張桌上係物野玩具都無,只得老師個張評分紙及阿女個張form,咁又點"tum"阿女自己坐低玩呀。小朋友的直覺真是咁強嗎?

以下只是我一些面試後感覺,無心得罪任何人及學校之意,因為在bk內呢間學校一直都有好的comment,我只係想同大家分享下姐。

我覺得當阿女開始扭計時,老師開始有d不悅之色,我老公話覺得老師好"夫顯"問左d問題了事,而問阿女個位老師唔知係咪真係太多in人,佢見阿女唔鐘意,就從無"tum"過個佢一句亦沒帶什麼笑容,只係一味問佢問題,係不段問個隻,唉﹗佢見daddy個邊問完便同阿女講byebye,於是囡囡好大聲咁同佢講byebye,個位老師重話佢講byebye就咁大聲,我咪同番同佢講"係呀,因為有得走啦嘛。" 老公重話學校d老師對眼係咪生係個額頭到喎。

各位請見諒,只係想予發下姐。

kae

alicetang
點解會咁0既,係咪即是話一入去就無要求要分開坐黎in,係可以一齊in呢?咁你小朋友幾大呢?

MrsFung
係呀,我係202,個張咭唔係小朋友眼耳口鼻,眼耳口鼻係會直接問小朋友向佢自己邊度,而張咭上面有個女仔公仔手上拎住2個波,老師會問佢女仔套衫同鞋物野色?手上拎住物野?總共有幾多個波?你估個姐姐會去邊度?

kae

alicetang
我封信係pink colour的,問左記得上黎報料喎,因我都好想知,另外我囡囡同學仔的媽咪今日in下午時間的,只係佢自己帶阿女去,即爸爸無去,佢話入到去課室之後,老師見佢拖住個女就話物原來囡囡又係咁痴媽咪架,咁就過黎一齊in啦,咁全程就係同你一樣可以同家長一齊in啦。

佢話唔知會唔會學校一早巳內定某d學生比較優越(如教友、有兄姊在校就讀等)並編在上午時間in喎,我雖係9:30in但就物野到唔係而且重要係細女添(2歲2個月),所以我覺得呢個推斷不可信。同埋佢話聽講上午多人in d喎。

但係你in時另外一位老師有無在場呢?因為我朋友話佢in時另外一位老師就唔知去左邊喎,其實會唔會係另外個位老師要去廁所或食飯呢,所以個段時間就由一個老師代勞呢?

如果學校係無預先挑選過一批比較優越的小朋友0既話,咁其實這樣好似有點兒不公平,因如果當時一入到去佢就叫我可以同埋一齊in就唔會嚇親阿女啦,就係因為個下叫我行開返去個邊坐,阿女就有d驚同個心巳慌左,之後再返去"tum"佢都好難攪啦。

kae

jc_mom 寫道:
Hi kae,

My case is worser than you. When we went to Room 210B, my daughter started to cry after she saw the teacher.  Then she said she wanted to go to toilet, so I took her to downstairs again. When we went back to Room 210B again, she refused to go in.  I don't know what happened to her, she was accepted by Kentville and St. Catherine already, so she has experience in interview.  I think she doesn't like the school, so I gave up and bring her to Mcdonald.  Maybe this school isn't suitable for her.

jc_mom

你個女都好鬼精,識得"借尿鈍",咁你係咪即係無再返上去in呀?我都覺得阿女今日真係好番常,不過佢其實全程無喊過,但淨係成日叫我攬住佢同只應我的說話。

kae
‹ 上一主題|下一主題