用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望已收到面試通知!
樓主: terry_andriy
go

德望已收到面試通知!   [複製鏈接]

Hello,

我個女現在讀 K1, 其實 interveiw 係無指標!! 我只可以講係順其自然, 由小朋友自由發揮, 咁會比較好!!
當然基本禮貌及反應一定要有啦!! 以我上年的經驗, 家長一同入課室, 分兩 group 考, 小朋友坐前面2對1 同老師對答, 父母坐在房室後排填一份問卷, 唔難答!! interview 會問小朋友 colour, sharp, follow commands!! 全部都係基本嘢!!
我個女02/09, 大女, in 咗6間, 表現好平均, 間間差不多, 有問有答, 連最多嘢答的 St Cat, 都全部答對, 但都係得3收3waiting~~ 所以interveiw 呢家嘢真係一場遊戲!! 不要太看重得失, 一定不習怪責小朋友!! 她們只係得2-3歲的小朋友, 在陌生地方與陌生人對話, 一定會驚!! 我們作為父母係要給予支持及鼓勵, 而不是責罵小朋友!!

努力!!

Hello,

大家不需太担心, interview 真的好睇小朋友心情!! 唔好打定輸數~~
另外個人見意家長最好不要幫小朋友, 老師好睇小朋友的獨立及主動性!!
上年我個女是 2對1考的, 另一組是3-1考!!
問卷係一些短答問題, 只要精簡就可以了!!
GH interview 安排好好的, 係嗰個時段的才可進入, 等的時間不太長, 但小朋友亦有 warm up 時間!!
GH 老師亦很友善, 不會嚇怕小朋友!!
各家長 relax and relax!! 唔好令小朋友感到壓力!!

回復 littleape0129 的帖子

Hello,

老師問邊位小朋友係會望住佢來發問的!! 不用太担心, 有另一位唔係interview 嘅老師協助!! 不會太混亂!! 評分準則真的不知!! 我個女答晒全部問題及指令, 有午安, 有拍椅 及講再見!! 就係咁多!!

回復 Wongkutkut 的帖子

Hello,

NO!!

回復 jellyfish228 的帖子

Hello.

Me too, N 無人士, 無宗教, 無人事, 不是 old girl!! 我個女都係今年 K1 am !! 不是賣花讚花香, GH interview 真的比較公正, 真是看小朋友當日的表現!! 放心, Good Hope 一定比機會每一位想成為 Good Hoper 的小朋友~~~

以我上年的經驗, 呀女 02/09, in 6 間, 3 waiting and 3 正選!! 其實interview 表現間間都差不多, 好平均, 無喊, 同老師有問有答!! 但有一間九龍塘的名校, 我waiting 到現在都未call 我??? call waiting 都call咗十幾round 啦??? 我有寫求位信, 咁又代表乜呢??? 唔通我個女真的這樣差嗎??? 這算是公平嗎??

所以各家長放鬆点吧!!!

回復 yslgirl 的帖子

Hello,

問卷是問小朋友日常生活,  家長甚樣處理突發事情 及對學校期望.....等!!
簡短答案就可以了. 不是太困難!!

yslgirl  謝謝.  發表於 12-11-14 10:44

Hello,

可以一位/ 二位家長陪同入班房, 一位填問卷, 另一位只可望住小朋友 interview, 不可參與!! 全個interview 過程不會問家長問題!!

Interview 主要用中文溝通!!
‹ 上一主題|下一主題