用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有何辦法?小女聽到"老師"兩字很抗拒!! ...
go

有何辦法?小女聽到"老師"兩字很抗拒!! [複製鏈接]

已見了兩校,未知結果。還有5間未見,但跟小女提及去老師到玩即話唔好,十分抗拒!打後仲有5間要見,各位靚媽,有咩辦法?(之前見兩間都哭。。。。)
   0    0    0    0

叫 "teacher"

引用:已見了兩校,未知結果。還有5間未見,但跟

原帖由 ling3699 於 12-11-10 發表
已見了兩校,未知結果。還有5間未見,但跟小女提及去老師到玩即話唔好,十分抗拒!打後仲有5間要見,各位靚 ...
女女無上N班?係細b? 我仔係11月細b,舊年d面試都死死地,最後好彩N班讀緊間學校有得升,今年再選兩間超心儀的報,報到就重讀做大仔。咁我今次就一早預備佢一陣面試做d乜,讚下佢一定做得好好,結果佢肯好好合作,出黎我同爸爸都讚佢做得好!

冇讀n班,自己凑。10年8月,中b, 平時ok的,上pg 都ok! 係面試就“窩可“

比d佢like既食物佢話老師見您乖請你食既.

回覆:有何辦法?小女聽到"老師"兩字很抗拒!!

我女有返學都不喜歡老師

玩吓扮老師遊戲

之前有無用老師呢個稱呼嚇過佢?例如你番學咁做老師會罰你架等等 可能小朋友心裡面就係老師閙人 老師罰 老師唔好
所以有d抗拒?會唔會係咁

回復 flopsybunnies 的帖子

可以一試,Thank !!

回復 breadbb 的帖子

無嚇過佢,其實她對陌生地方及人都好抗拒。。。更何況要面試及對答。。。好沮喪!!

引用:回復+breadbb+的帖子 無嚇過佢,其實她對

原帖由 ling3699 於 12-11-10 發表
回復 breadbb 的帖子

無嚇過佢,其實她對陌生地方及人都好抗拒。。。更何況要面試及對答。。。好沮喪!! ...
我個女都會(佢係上pg都減三堂嘅小朋友),但我俾啲學校嘅簡介(上課嘅相片)佢睇,講話去參觀同玩遊戲同sir滑梯,同埋媽媽會同老師傾計,咁佢會有心理準備。同in多幾次佢會慣,亦睇到佢鍾唔鍾意間學校。希望幫到你。

我囡其實都好怕陌生人, 未面試前其實我都打定輸數。但到目前為止 in 了四間,表演出符我意外之好,全部有答老師問題,而且快而對。
我喺面試前同佢講去學校玩,同老師 (你可以話姐姐)玩問答遊戲,佢好喜歡。

會嘗試你們教的方法,thanks again !!

回復 ling3699 的帖子

其實如果你個仔性格系咁,就應該俾佢讀N 班,因為我仔仔之前都系咁,超怕陌生人&陌生環境,但上左N 之後真系好好多,宜家成只雀,對陌生人只要5分鐘俾佢warmup就可以了,其實同輩小朋友的 相處系好重要!

引用:回復+ling3699+的帖子 其實如果你個仔性格

原帖由 maggiemai77 於 12-11-12 發表
回復 ling3699 的帖子

其實如果你個仔性格系咁,就應該俾佢讀N 班,因為我仔仔之前都系咁,超怕陌生人&陌 ...
對我個仔冇用,佢從23個月開始讀樓下一間國際學校既playgroup, 日日三個钟,吾需要家長陪,老師評價佢好多野講,好活躍,以為佢social能力可以強點,到呢次interview佢25個月,都係照喊,照吾出聲。我軟硬兼用都冇用

‹ 上一主題|下一主題