用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Adhd食藥可行嗎?
go

Adhd食藥可行嗎? [複製鏈接]

明知副作用係

無胃口,即對吸收有壞影響

肚痛,即對腸有壞影響

頭暈,即對腦有壞影響

累,即對肌肉心神有壞影響

難入睡,即對腦部及休息有壞影響

想下如有些藥係咁, 你係大人, 你會食嗎? 如大人唔會食, 為何要行第一部步呢? suggest 找個中醫睇睇先.

請大家不要介意我講的說話, 假設真係專心左, 唔會周圍亂咁攪, 只不過是健康對等的交換吧. 精神科藥物禁制人體行為, 對我來說, 本身的方向已行錯了路.不過在我徧見的人眼中, 見到的事實, 可能只是一小部, 但你衡量一下, 認為有效的話,可自己食下先, 如果自己食就擔心, 比自己仔女食就係幫佢, 那些藥真係食唔食都罷, 因這種藥不是向著人體強化的路, 而走禁制的路向.

中醫開的當然也是藥啦, 但藥的本身針對方向不同, 行既係保[弱]的概念及加强器官個體的能量, 提倡器官和細胞自救, 透過針灸及按摩去刺激穴位, 主張經絡運行暢順之理. 我說沒有ADHD父母試吃藥, 只係想道出, 西藥的方向是走禁制, 你見咁多人講西藥多副作用就知一二. 就正如西醫一樣, 西醫亦冇話一定醫得好, 中醫亦一樣, 冇話中醫一定醫得好,但只想指出: [ 走自強, 中醫才長久.走了咁多西醫路, 比次機會中醫吧 ! ]
我好提議大家睇一睇網上"人體使用手冊"的文章, 提議看看  at least 一半  

http://www.cuhkacs.org/~alfred/Files/_0.pdf

中醫一樣要時間, 中醫不是神, 但起碼精精神神. 好好想下, 放下西化思想.

candypoon 發表於 12-11-26 12:53
諾諾爸爸,

多謝你的資料,"人體使用手冊" 真是很值得看的,我應該會買埋第二冊來看....

吓?! 有第二冊?  thanks info.以我所見, 大多年紀大的人才知中醫對內毒, 失調, 腦病, 好有整體幫助.

我家中沒有 ADHD 的小朋友,  不可以介紹中醫給你, 因佢已不收新症, 我已離開地獄般的生活了, 詳細情況你在找找" 給大腦性麻痺家長的信.pdf"或google search就知道, 一個不會忘記的住事, 但我仍一有時間都會上EK特殊教育及CP家長, 幫兒子諾諾積點福. 等佢下世健健康康.寫到咁, 我又喊..
‹ 上一主題|下一主題