用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 點解有D小六既媽咪說: 走又死, 唔走又死既? ...
go

點解有D小六既媽咪說: 走又死, 唔走又死既? [複製鏈接]

點解有D小六既媽咪說: 走又死, 唔走又死既?
好驚, 聖母小學真係咁差?
   5    0    0    0

回覆:crystalmum 的帖子

原因是直屬保留位,只適用乙部首志願。如果是band1成績,會想去搏保一、協和,但如果是band2成績就唔駛想就塡聖母第一。但總有人成績介乎band1同band2之間,很難確定是band1定band2,如果搏錯就有機會成為97%以外無英中讀的2~3個學生。有時大家隨手寫,唔駛擔心。

請問如果是band1成績,想去搏保一、協和, 但最後吾收, 咁係吾係聖母都不保留直屬位給小朋友架?

引用:請問如果是band1成績,想去搏保一、協和,+

原帖由 kelvinkmchoi 於 12-11-05 發表
請問如果是band1成績,想去搏保一、協和, 但最後吾收, 咁係吾係聖母都不保留直屬位給小朋友架? ...
無錯,首志願搏保一、協和,就無權用保留位。不過這樣唔代表聖母唔會收妳。因為黃大仙英中位應該是夠的,所以如果妳是band1成績,首志願抽唔到保一,只要二三志願填返聖母同德愛,我相信多數無問題。
唯一有問題的應該是marginal跌落band2成績,但搏自己係band1填保一或協和第一,那樣由於抽獎會跟band2抽,所以排聖母第二就好可能入唔到喇。

其實如果係邊緣人,最好還是保守D,盡量在自行報band1C學校,統一就填返聖母,損失只係無得入保一、協和,就唔會無英中讀。

引用:Quote:原帖由+kelvinkmchoi+於+12-11-05+發

原帖由 onepiece 於 12-11-05 發表
無錯,首志願搏保一、協和,就無權用保留位。不過這樣唔代表聖母唔會收妳。因為黃大仙英中位應該是夠的,所 ...
言下之意謂:聖母書院排名在保一,協和之後?

引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-11-05+發表無

原帖由 felix753 於 12-11-07 發表

如果用近年公開試成績去排,的確係,好多人亦係望住公開試成績去選學校,這種想法忽略了學校是否對學生增值(DBS就是大家熱講的減值例子),但這種想法亦很難擺脫。其實中學公開試成績好壞,最大關係唔係學校教得好唔好,而係"收生架構"。保一、協和,收的全是band1學生,就算無為學生增值,公開試出來的都會係band1成績。但聖母是直屬學校,自己學生無論什麼能力什麼band都會照收,雖為學生大大"增值",最後平均成績也佷難有保一、協和噤好。
近年越來越多家長選校硏究的已是"增值"程度,而不是公開試的absolute成績,至於究竟協和增值高定聖母增值高,大家可自行判斷。

回覆:onepiece 的帖子

謝謝詳細解釋。 Many thanks!

引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-11-05+發表無

原帖由 felix753 於 12-11-07 發表
一向都係亦不是B1好耐

引用:Quote:原帖由+felix753+於+12-11-07+發表言

原帖由 k_lego 於 12-12-02 發表
一向都係亦不是B1好耐
大家要update 吓喇,聖母不單已回復band1水平,2012年HKDSE 3322%有67.8%, 明顯比可立的60.1%高。跟其他直屬中學相比,3322%也高過男拔、高主教、九華、瑪利諾神父等有名直屬中學。

‹ 上一主題|下一主題