用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 月經問題
樓主: kswiss
go

月經問題 [複製鏈接]

回覆:mandy304 的帖子

請問系吾系指所有護墊都吾好?会否有例外呢?可否分享資料來源?吾該哂!

Thanks
Mo-ma

dellllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

dellllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

回復 WongWong 的帖子

你的囡囡是否偏痩, 幾多kg ,胸部有冇發育,腋下有冇長出陰毛,一般來說,女仔要夠一定重量,才會來經.

引用:回復+WongWong+的帖子 你的囡囡是否偏痩,+

原帖由 aa06 於 12-11-23 發表
回復 WongWong 的帖子

你的囡囡是否偏痩, 幾多kg ,胸部有冇發育,腋下有冇長出陰毛,一般來說,女仔要夠一定 ...
通常胸部發育後才有月經,唔關肥瘦問題!

delllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

WongWong 發表於 12-11-22 20:14
我囡今年十二歲,還未來月經,要看醫生嗎
十二歲未嚟好普通啫,人人唔同,有遲有早,既然佢胸部已發育,即係唔係冇發育,唔使心急,大個啲先嚟咪仲好,唔使咁ne hea嘛!

回復 mo-ma 的帖子

基本上所有護墊是不透氣的, 醫生一般不會建議長期用.

引用:係呀!女性真係要盡量少食\飲生冷嘢,特別

原帖由 JT123 於 12-11-20 發表
係呀!女性真係要盡量少食飲生冷嘢,特別在月經期間,子宮內的經血去得唔暢順,容易生瘤架。
我和阿會飲黑 ...
但黑糖薑茶應該來經前數日飲吧? 我試過來經期間飲月經量比平時多。

YuYuMother 發表於 12-11-24 14:22
但黑糖薑茶應該來經前數日飲吧? 我試過來經期間飲月經量比平時多。
來經前數天開始喝,期間繼續,因為可減少經血不順而凝滯於子宮內產生結塊,可減少經痛。

:

禦寒 , 舒筋活血補氣 , 促進血液循環 、新陳代謝 ,

保持身體溫度 , 預防感冒。

止吐 , 抗噁心 , 女性懷孕可減少害喜現象。

黑糖:

女性月經來時可緩和經痛 , 生理期的前三天 ,

與生理期間喝最好 , 可幫助子宮收縮減少經痛。

生理期要加強喝。含有豐富的鈣、鐵、錳、鋅,

具有改善血管硬化的作用。

wyl 發表於 12-11-24 14:59
來經前數天開始喝,期間繼續,因為可減少經血不順而凝滯於子宮內產生結塊,可減少經痛。
薑 :禦寒 , 舒筋活 ...

謝謝你的資料。
因為我經期期間繼續飲,覺得經血比平時多很多呢,可能有很多積血吧!

等我試多幾次,遲些到呀女時也可以教她。以前細時只聽過媽媽講煲八珍湯飲咋。

wyl  唔使客氣,我以前都唔識,都係近呢四、五年先開始飲咋  發表於 12-11-29 21:25
‹ 上一主題|下一主題