用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望大家為別人想想,註册前想清楚
樓主: chung222
go

希望大家為別人想想,註册前想清楚 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-10-25+

原帖由 牛精仔 於 12-10-25 發表
收硬就梗吾使包圍啦!除左關係人士,咩人可以咁老定收硬?我呢D一介草民,唔報多兩間等運到乎?

...
我都一樣,有兩間炒左,今日即刻報多一間打底。

回覆:希望大家為別人想想,註册前想清楚

路過~一post 完了,一post 又起。
都係個句。坐埋同一條船,都係想大家互相敬畏。唉, 拉 利益申報:報了10間,3間reject ,1 間waiting, 1剛accept 。其他個d都應該全軍復末(我都覺自己變態,鬼叫自己個仔唔係叻仔。又無世襲學校在手)

醒目開學勳章 王國長老

引用:路過~一post+完了,一post+又起。 都係個句

原帖由 ihv2kids 於 12-10-25 發表
路過~一post 完了,一post 又起。
都係個句。坐埋同一條船,都係想大家互相敬畏。唉, 拉  ...
有個offer, 個心定好多!繼續加油

引用:Quote:原帖由+ihv2kids+於+12-10-25+發表路

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-25 發表
有個offer, 個心定好多!繼續加油
係。多謝!

甚麼是c6?

little_yolky  死佬=c6  發表於 12-10-27 19:35

引用:甚麼是c6?

原帖由 momochiu 於 12-10-26 發表
甚麼是c6?
c6=死佬=老公??

講都無用啦,人既本質係自私的

我個女報幼稚園嗰時,我老公話我報三間已經好多。點知就係呢三間唔收我個女當時真係好迷惘!焗住讀d唔出名既私校到咗今年我決定報咗10間學校,好彩10間有一間收咗其實真係無得怪人不停註冊,有得考慮我都會揀我最心儀學校比我個女,為人父母有邊個唔會為咗仔女去同人爭最好既比自己仔女!有時學校收生未必自己仔女問題,而係緣份。可能無緣所以唔收

回覆:Amy092 的帖子

又係立場不同,收到offer嘅家長當然想揀最好的小學,無offer嘅家長當然想人哋放位,易地而處,太家都会咁做。

支持!支持!

引用:又係立場不同,收到offer嘅家長當然想揀最

原帖由 bigboy129 於 12-10-27 發表
又係立場不同,收到offer嘅家長當然想揀最好的小學,無offer嘅家長當然想人哋放位,易地而處,太家都会咁做 ...
都好同意,知而行難。d 學校成日好短時間就要交留位費註冊。個個又要返工又要邊同小朋友面試,註冊咗先再問清楚諗清楚再放位都可以體諒。話晒都係正正當當考返嚟,唔係偷唔係搶,只要唔係hold成年先放都可以接受。

BB豬MUMMY    發表於 12-10-27 14:01

Support ! 大家要有同理心呀!我最近都收好多reject letter

真係可以hold幾個直資學位架?個日打去教育局又話唔得既。又話同一時間任何官立,資助,直資只能hold一個學位因係政府資助?!

引用:真係可以hold幾個直資學位架?個日打去教育

原帖由 Nicmommy 於 12-10-28 發表
真係可以hold幾個直資學位架?個日打去教育局又話唔得既。又話同一時間任何官立,資助,直資只能hold一個學 ...
有兩個offer,我都放左一個位出黎,因為肯定唔讀個間,希望其他小朋友唔洗等。另外個間好鍾意所以比左留位費。

醒目開學勳章 王國長老

Nicmommy 發表於 12-10-28 08:46
真係可以hold幾個直資學位架?個日打去教育局又話唔得既。又話同一時間任何官立,資助,直資只能hold一個學 ...

你再問清楚佢: 我知道直資津貼官校, 只可以同時揀一款, 但直資可否同時註冊多間, 你睇佢點答
當年我問, 個officer係答我: 我地無硬性規定只可註冊一間直資, 事實亦係咁
你可以再double check

醒目開學勳章 王國長老

sp3014 發表於 12-10-27 10:56
都好同意,知而行難。d 學校成日好短時間就要交留位費註冊。個個又要返工又要邊同小朋友面試,註冊咗先再問 ...

我認同家長都想揀最好既俾仔女, 考好多好多間, 三心兩意再唸清楚亦係人之常情, 家長亦當然有權去註冊 (鄧你開心有個咁叻既小朋友tim)
不過再多個consideration叫"同理心", 希望家長考慮還考慮, 盡早做決定, 放返d位出黎, 讓大海茫茫之中既家長可以有個希望喇

引用:Quote:Nicmommy+發表於+12-10-28+08:46+真

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-28 發表
你再問清楚佢: 我知道直資津貼官校, 只可以同時揀一款, 但直資可否同時註冊多間, 你睇佢點答
當年我問, 個 ...
我同佢講我唔係報官立或資助。只係報直資。佢就講話同一時間只可以報一間直資。

Charlotte_mom  除非改左, 否則應該可以註冊幾間.....你註冊時再問清楚好了  發表於 12-10-28 14:13

回覆:dollyyuki 的帖子

但依然見到很多人自私得嚟仲牙擦擦,又串其他家長小朋友技不如人就不如等抽奬﹐……
再睇真啲點解有啲人咁無同理心?原來那些人已一早有offer !
可憐的是其他人

albert831  同意  發表於 12-10-29 14:56
dollyyuki  呢個世界係咁, 所以講多無謂, 我已疊埋心水等運到.  發表於 12-10-29 13:16

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-10-28+

原帖由 Nicmommy 於 12-10-28 發表
我同佢講我唔係報官立或資助。只係報直資。佢就講話同一時間只可以報一間直資。

...
其實我打去問因為聽聞係唔得,點知聽到好多人話hold住幾間,覺得奇怪,甘就打去問。

不是註冊前, 是留位前.
‹ 上一主題|下一主題