用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教有插班經驗的家長
go

請教有插班經驗的家長 [複製鏈接]

我冇插班經驗,不過我估除了國際學校外,一般本地小學(就算行ib,就算直資)的中文都唔會好易,如果中文弱可能真係蝕d,你介意講下現在仔仔的中文程度嗎?睇下有冇你以上講各間學校的現任家長可以比到意見你?

我有一個提議唔知可行否,你以上提及的你都試替兒子考,我覺得有offer才去想拔尖的問題會比較理想,至於搞搞震,是否單純因為悶這點不好說,我覺得作家長亦不宜只向這方面想,拔尖也有拔尖的問題,如社交相處等

再講多少少我的看法,唔知o岩唔o岩,樓主可以自己再諗下,去考插班,仲要係你以上所提的小學,相信學校會想收一些起碼跟現有學生水平相約(甚或更高)的同學,是平均每科都要高,否則就可能要某一科超得特別勁(例如全港/全球性的數學比賽獎項)才有機會,中文tsa 你的學校會操,人家學校一樣會操,又正如你的學校用2c(即2下),人地一樣用緊2下,要突圍真的不容易,一係就在這一年自己同佢超年班,否則其實我諗插班未必太樂觀,如果真的不能插班,我覺得都應該引導下孩子,如果課堂覺得悶時可以點樣做打發時間而又不影響人,有一點我特別留意就是樓主提到孩子不喜歡他認為幼稚朋友,我沒有教養資優兒的經驗,但我覺得這一點是否可以從家長處多做一些引導?令他有更正面的價值觀?如有冒犯,先行謝過

joanthony 發表於 12-10-25 23:26
我明白了, 多謝你的意見, 我出此post的目的就是因為好茅盾, 出年插p2(在佢來講叫repeat, 佢又無錯, 又唔係 ...
我大仔細個時都會睇唔起人,我唔會教佢去教人(除非人地問),我覺得咁樣會令佢覺得自己更叻,但我會教佢去發掘下人地的優點,教佢天父做我地係公平,你呢方面叻d,人地就另一方面叻過你,佢笑過邊個,我就比個時限佢,要佢搵出人地的優點,否則當輸xdddddd,如果我係你,我會同佢做下評估,唔係用黎證實佢有幾叻,而係睇下有咩辦法可以教好佢

bb623623  而係睇下有咩辦法可以教好佢  --    發表於 12-10-26 09:26

回覆:helenli 的帖子

I suggest not to choose traditional school as kts too.  On the other hand I dun think its easy to mid-join kts.  My sons have fds there p1 this year, seems very heavy workload and demanding.

其實我咁講可能有d無禮,但我真心提議樓主去搵下專業人事先解決小朋友情緒/行為問題,例如悶會搞事/睇唔起其他小朋友,老實講追求知識可以無止境,學校學唔到自己睇書都仲得,我相信有好多能力高o既小朋友佢地所懂的都遠比學校所教的高,如果對現在學校不滿當然可以另謀出路,但從樓主字裡行間充滿著:程度高d/勁野之類,其實都有留意你早前的留言,可能面對小一面試,自己孩子未能得到較為理想的offer,我記得我都有留言鼓勵你,你的孩子有能力,哪裡讀書都一樣好,所以希望你轉校的決定並不止是為了證明孩子的能力,而是真正選一間適合他的學校,如你的孩子能改善學習的態度,常持謙恭,加上他的能力,日後不愁升學問題吧,一起加油!這裡留言的家長可能有些說話令你不高興,但不要太敏感,很多也是過來人,把實際情況告知,我大兒子現在小一,我可以說,中文真是頗難的

回覆:joanthony 的帖子

As I mentioned before, doing assessment is not a tool to prove one's ability.  It should be used to identify the features of a kid so that u can nurture him in the correct way.  We, as parents, should not only focus on the academic ability of our kids but also guide him to live peacefully with peers, having good attitude towards learning.  As human, somehow we have to tune ourselves to fit the environment.  Understand the school ur son attending really makes u frustrated so switching to another school is sensible.  But pls sun think in a way like'he worth learning in xxx, yyy' as this will give u even pressure on this issue.

joanthony 發表於 12-10-28 19:46
各位都比左好多善意意見, 好多謝, 剛又收到有位朋友PM我讚成盡快轉因此類半LOCAL 半國際的師資及資源很差,  ...
你可以上edb 的小學概覽睇,如果學校show的教學語言是英語,咁就應該係除中文課之外都係用英文教。另外有部份寫中文或英文,就可能係數/常用英文教

Not all subsidized.  Some dss such as tsl also teach math in eng.  some private schools too I think.  Even for those u didn't get offer in p1, u can still try, no harm right?

回復 helenli 的帖子

同意mover 13 shields 唔算好outstanding,唔...其實如果好重視英文的小學,在面試時已有能力看穿一位孩子的英語能力,根本都唔需要用一張紙去rate一個小朋友,我識仔的朋友同時去年k3時考mover的,都是15shields的。至於dps,位太少,要選將當然是很出眾的小孩(可能是很多獎項,我估je,因我唔識人有叩dps)

聖三一收的話,即轉,讀好呢一年再算,否則讀至畢業也無不可!

Congrat!! Happy for u!  Commencing next Monday?

joanthony  YES  發表於 12-11-2 22:04
‹ 上一主題|下一主題