用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS面試安排差差差!
go

DBS面試安排差差差!   [複製鏈接]

簡介會排,交form排,連面試都要排,sigh!

真係頂唔順咁的安排,差!

bachmann  海洋公園又排, Disneyland 又排, 買一億金多寶又排, 大時大節去酒樓又排, 差!  發表於 12-10-14 15:59
   3    0    0    1

就此停止討論吧。反正都in完1st round 了

I am a parent of DBSPD. From my understanding, the administration of the school is kind of weak. May be it is due to the liberal apporach of the school. Anyway, the school does not want to create hardship or mean to the applicants, simply they are not strong in management.
But still, both of my son and I love the school.

回覆:DBS面試安排差差差!

中肯立場講: 簡介會我沒有出席,所以我不評論。至於交表,的而且確排了很久。但因為是報名人數真的是好多,工作人員有7位。其實比其他學校已有很多人手。慢的原因,我見有很多家長根本未準備好所有資料,可以沒有回郵信封、沒有郵票、沒有繳交報名費、繳交報名費的方法是錯、堅持交portfolio、全期幼稚園成績表交晒……咁其實就是加重收表功序。無可能可以有效率地收表。面試日要排,是因為分流行上學校,要行樓梯的,拖著小朋友上。又的確要加倍小心,細小朋友上樓梯會比大人慢一些,有慢有快,會否危險?分流就是最好方法。至於洗手間......我沒有見完再去。但面試前一定有提大家,先帶小朋友到洗手間,登記後就不能再去。當然好明白,一小時面試,理應有需要。但我有大女面試經驗,在面試前一小時,唯有濟一濟小朋友水。濕濕口就好。萬一中途小朋友要去洗手間,自己又失手整濕了........印象分就被扣。控制了飲水,面試完都應該不會急。

都已過去,年年總有投訴,又總有很多人恨入........我只當一經驗比我個仔,有2nd in已成功了大家放鬆啦

第一天11:00那段面试的小朋友排队确实久,早到十多分钟的人最少要排四十分钟,确实有点乱!接小朋友也乱!

引用:Quote:原帖由+Meei+於+12-10-15+發表回復+l

原帖由 lui 於 12-10-15 發表
我覺得d 話人有反應的人好似近排好hit 的詩姐!聲明:我冇小朋友考小一,亦不是take it for granted 的人。 ...
我想第一天上午個流程係有問題出現,但下午已改善了。一點問題都沒有,為何仍在爭抝?至於去洗手間問題,大家都不是當時人,不要作無謂的爭辯。樓主都係想吐一時的不快。

引用:回復+lui+的帖子 good!

原帖由 Meei 於 12-10-15 發表
回復 lui 的帖子

good!
我覺得d 話人有反應的人好似近排好hit 的詩姐!聲明:我冇小朋友考小一,亦不是take it for granted 的人。但係太多人因為某種特別因素,而認為應該接受。試問如果係政府要求所有小一生去排隊交小一學位分配表,同一個排隊情況,同一班家長,仍會說小小苦楚等於激勵嗎?不要說笑吧!

引用:一個厠所問題,惹來三個話題︰ 究竟應該是

原帖由 penguin_chick 於 12-10-14 發表
一個厠所問題,惹來三個話題︰
        究竟應該是教育歸教育,行政歸行政?
        DBS面試安排差差差!
同埋點解你唔借呢?我唔明?

引用:一個厠所問題,惹來三個話題︰ 究竟應該是

原帖由 penguin_chick 於 12-10-14 發表
        DBS面試安排差差差!
我係你朋友都會同你反面,就算食pizza hut cheap cheap 地又如何?以為請客豪完,因為你豪,所以唔借廁所都冇問題?

回復 penguin_chick 的帖子

I won't do that.  I cannot open my mouth to ask a 5-year old kid who is invited to my house to go to the public toilet when he is leaving.
Anyway, I have my kid interviewed 4 schools, none of them ask kids to use public toilet before, during and after the interview.

回復 lui 的帖子

good!

幾個post都係講同一樣嘢!
算把啦,人地定得咁既rule,緊係有原因啦。好明顯尼類小孩唔合佢口味,考九A都唔想收啦。勉強冇幸福,十二年點捱呀!不如試吓spcc啦,仲有班女仔可以裙吓,可能夾D呢。
講笑!
申報,冇细路讀及考過DBS。

fion_yinyin  同意呢幾個post應該停一停,睇到有d悶  發表於 12-10-15 01:01

回覆:mmcoheng 的帖子

support!

DBS面試安排差差差!
        男拔唔記得自己係基督教學校
其實如果間學校好,一件雞毛蒜皮的事又何必大造文章呢?寬容點吧!就如我最近請客,又龍蝦,又鮑魚,個個食得很高興。最後他們踏出我家門後,一位朋友的五歲兒子喊要去廁所,晚飯時我明明任他們自由地去,但那小孩又不去,於是我叫這位朋友帶他的兒子到樓下商場的公廁,誰知他就此跟我反面,真無奈!

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-10-14+13:4

原帖由 bachmann 於 12-10-14 發表
最好有VIP通路唔洗排, 坐飛機隨時叫有落比佢小便

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-10-14+13:4

原帖由 bachmann 於 12-10-14 發表
呵呵,好提議。Like

回覆:DBS面試安排差差差!

面試安排好壞與否,真的會影響孩子面試表現嗎?面試中途是可以上厠所的,家長沒教導小朋友擧手要求,亦是學校的錯嗎?相信K3學生應懂得舉手發問或作答,如果唔識,面試會好蝕抵。

HelicopterDad 發表於 12-10-14 13:41
同意你!       不過一樣米養百樣人。香港亦有人憎人富貴厭人貧

引用:Quote:4eyesDad+發表於+12-10-14+09:40+吓

原帖由 skmibb 於 12-10-14 發表
我小朋友係下午面試,唔知上午的安排是否真的那麼糟。但下午的面試安排好順利,按原定時間去報到,好快就 ...
同意你!       不過一樣米養百樣人。香港亦有人憎人富貴厭人貧

引用:年年插,插足幾年。收你都係要讀!

原帖由 vckchoy 於 12-10-13 發表
年年插,插足幾年。收你都係要讀!
絕對同意。

‹ 上一主題|下一主題