用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 X幼稚園升小學親身感受
go

X幼稚園升小學親身感受 [複製鏈接]

X幼稚園升小學親身感受:
話說本人囡囡今年非常幸運抽中油天(小一),仲開心到暑假全家(4人)去左歐洲旅行,點知今年只係開左學剛剛一個月,原來係惡夢既開始, 雖然油天並唔係一級學校,但我想應該有二綫掛(我估),長話短說,係呢一個月黎老師打俾我已經不小過四次,問點解我個囡係唔係好懶,幼稚園嗰時冇聽書?老師話佢英文同國語完全聽唔明同埋發覺佢好似好唔鐘意英文,呢個禮拜第一次默書得38分,我好傷心,即畤返學校同老師傾有冇方法補救,老師話我地已經唔係第一個X幼稚園學生係咁,跟住同老師傾傾下我就明白哂la,因為X只係每個星期得半個小時到英文,老師話咁教法蛇都死la,想識都難,  原來我俾個囡讀X係最錯既决定,我開頭想佢有個開心既童年,點知原來係要付出非常大既代價,我認我白痴低B我就係左討論區意見話小朋友一定開心就報名去讀,到我依家睇返X佢個網頁,D師資真係..........,好在油天老師好好人,介紹左個ABC既英文老師俾阿囡補底,希望救得返,如果唔係真係我呢個爸爸害左佢,如果呢到有X升小學既家長,遇到英文既問題發表下交流下,睇下有冇更好既方法補救,最後真心的一句,考慮清楚自己覺得英文重唔重要,如果覺得重要,切記.....三思而後行....呢間學校係開心無可否認,但幾年既開心換黎以後既痛苦,我自己覺得唔值

小曳人  油天唔係2線學校,絕對係一線名校!  發表於 12-10-8 14:32
   2    0    0    1

回覆:sunma3kwok 的帖子

請問係邊間幼稚園?

回復 babeBBDoll 的帖子

其實無論是強調開心愉快的KG,定係課程較深的KG,家長的付出缺不能少。

個人認為,親子共讀是不二法門。我孩子在幼稚園階段傾向英文,經常跟他閱讀英文圖書,上小一沒大問題,小一階段主力攻中文圖書,現在中英圖書也很喜愛。

引用:+本帖最後由+sunma3kwok+於+12-10-7+14:20+

原帖由 sunma3kwok 於 12-10-07 發表

X幼稚園升小學親身感受:
可否透露多啲這間開心學校叫什麼名?

回覆:X幼稚園升小學親身感受

樓主,比小小tips 大家估下是什麼幼稚園?

比個字先有得估下

好多local kg及龍校毎周分別只有30分鐘英普敎學,不出奇吧!其實很視乎家長奌plan 小孩的school path 及平時多不多機會比小孩接觸外語(不單是補習惡補),努力!

邊間, 近邊到??

不會吧,讀了3年你也不知每個星期得半個小時到英文?他有沒有英文功課及學緊D乜認緊串緊D乜字你都唔知?

還是你一直知,但堅持給他開心的童年,所以K3仲係學緊A至Z都冇所謂?然後升小一就去怪它?

引用:不會吧,讀了3年你也不知每個星期得半個小

原帖由 LL222 於 12-10-07 發表
不會吧,讀了3年你也不知每個星期得半個小時到英文?他有沒有英文功課及學緊D乜認緊串緊D乜字你都唔知?

...
同意。真奇怪,小朋友一個星期有幾多堂英文課都唔知就決定入讀?

油天既英文已算淺,費解?
請樓主指名導出,免殃及池魚

嘩!邊區呀?好驚喎!我個小朋友讀緊的都係開心幼稚園喎,不過英文好像唔止咁少時間

多謝樓主分享!

點解要開個新a/c來講呢d野?

回覆:anteater 的帖子

係喎!唔通…另有…

saiwai    發表於 12-10-9 01:03

我覺得最大責任在家長.
報讀幼稚園和小學時, 有沒有了解一下學校的情況才作選擇?
幼稚園與小學課程有差距, 父母是否需要在升小一的暑期幫小孩加加油?
現在怨幼稚園也沒有用, 趕快想辦法吧!

其實唔難知,因為樓主開新 Account 一個Post 係呢個 ,另一個  Post 係同一日開喺那校的版面但無內容,司馬超之心!仲要正值學校申請入學期!我可以話申請得入那校的家長好多都知佢係 Happy School,你要自己谷佢上油天,嗰三佃就自己家長做嘢,唔係三年後開新 Account 喺度嘈!

sbux 發表於 12-10-7 17:42
其實唔難知,因為樓主開新 Account 一個Post 係呢個 ,另一個  Post 係同一日開喺那校的版面但無內容,司馬 ...
可能佢係申請緊x幼稚園..........

直覚告訴我:這故事好多「穿崩」位,我當故事睇,完。

引用:直覚告訴我:這故事好多「穿崩」位,我當故

原帖由 bearcat2003 於 12-10-07 發表
直覚告訴我:這故事好多「穿崩」位,我當故事睇,完。

引用:Quote:sbux+發表於+12-10-7+17:42+其實唔難

原帖由 LL222 於 12-10-07 發表
可能佢係申請緊x幼稚園..........
唔係咁cheap,想少d人報就.............

‹ 上一主題|下一主題