用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 校長推薦信
樓主: HelloKitty2005
go

校長推薦信 [複製鏈接]

Re: 校長推薦信

係啦,所以好煩law, 想決定邊間都難呀!咁遲先派成績表.
我個女讀官校,好似唔緊張咁!!

Dear Bettylam,

收到喇,感激!

mccmom

哈里波特 寫道:
推薦信 Vs 介紹信, 有什麼分別????[quote]
.
[/quote]

校長在家長會中說,成績好或其他野好,叫我寫,我才有野寫,成績平平,我怎寫推薦信,冇野寫,只能寫介紹信,說明該生就讀該校

樂樂,

我地人人有, 咁點分誰手上是推薦信, 誰的是介紹信? 我又唔會睇其他同學封信, 唔知校長有幾出力寫小女封信呢?
Just kidding.  No matter the letter is good or bad, I will submit to secondary school.

醒目開學勳章

Dear 樂樂:

剛岩send左比你,吾好意思,吾知係咪太多send漏左.
下次飲茶補數.

bettylam

Dear bettylam

好呀,下次飲茶,叫狗爸做東.

收到了 唔該晒,但我在想,寫不寫家長推薦信好,校長會幫我寫推薦信,家長是否還有必要寫呢?

哈理波特

請問你有冇自寫推薦信呢?  

No, la, 我已經無野好寫la.  因校長出的信已包含所有野, 不用重覆.

而家反而"度"緊點寫request letter, 因DGS要上一份profile加request letter才發申請信比你.  咁都好, 佢認為你唔合適, 就連幾十蚊報名費都省卻.

bettylam 寫道:
Dear mccmom:

我在隔離個(開心樂園)綱頁搵到一份中英對之推薦信.如要的話e-mail可給我.

byebye!

bettylam

bettylam

Would you please email a copy of the reference letter me?  My email address is [email protected].  Many thanks.

Vickie

樂樂 :
《好呀,下次飲茶,叫狗爸做東. 收到了 唔該晒,但我在想,寫不寫家長推薦信好,校長會幫我寫推薦信,家長是否還有必要寫呢? 哈理波特  請問你有冇自寫推薦信呢? 》

又關狗事o既?
飲啦...

狗爸

你是這裡的大哥大,咁如果要飲茶,當然是大哥請啦,哈哈       

同意

似乎冇人同情我...
也冇得反對...
唉!
搵日喇~有機會o既!

Thank you.  We don't care even Mcdonald / Cafe de coral .....

醒目開學勳章

hotdogpapa 寫道:
似乎冇人同情我...
也冇得反對...
唉!
搵日喇~有機會o既!

唔好意思, 多口搭句 :wink:
<揾日喇> - 通常呢日都好難揾到o既!
[img][/img]

DEAR ALL,

早幾日都收到校長推薦信了, 我睇到自己都唔係幾好意思, 因為封信讚我個仔操行好, 表現又好, 功課又整潔又準確, 哈哈, 與事實梗係有D距離啦! 難得學校咁合作, 真係抵錫~~~~

講開又講, 因為我個仔學琴只係學到二級, 未考過試, 我就走去琴行叫佢寫封證明信, 個心重十五十六,唔知人地肯唔肯寫,點知....職員一開口就話"你想寫幾多級丫?" ........... 我當然叫佢寫番事實得嘞, 萬一學校叫佢即席示範咪戔出醜

Sheila   

Hi,

我今日寫左封信比校長request推薦信喇,因為前日打左電話比班主任,佢話我個女今次考試考得幾好(但成績表十九號先派),可以試Band 1 學校,我心儀間中學竟然二十八號deadline,真係趕!!希望趕得上啦啦隊!

mccmom

我個女跟什麼大師班學小號足足4年幾 (二年級開始), 已考五級有証書, 問個呀sir取 recommend letter, 都唔比, 佢話只會比d入U or go overseas students. 上中一唔駛. 我堅持, 佢最後推我話, 叫我上完application, 再call 佢, 佢in-person 同學校講咪仲好, 我想你當我三歲細佬.  佢唔係響呢行咁出名, 我真係唔出聲. 人地宣小d老師, 問你要點寫就點寫, 仲同人地上紙去 La Salle. 倫名氣, 我地d呀sir一定勁過宣小, 但佢地太唔commercial.

鋼琴個老師就無問, 其實佢都好勁, 係教育界, 如我考藍田St. Paul, 都會問佢, 因佢係old girl.

算啦, 靠自己啦!
‹ 上一主題|下一主題