用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教同聖類斯都安排27/10面試
go

高主教同聖類斯都安排27/10面試 [複製鏈接]

1    0    0    0

高主教 vs 聖類斯
請問那一間的中學較好?

回覆:高主教同聖類斯都安排27/10面試

聖類斯已派表

高主教有幼稚園,對外機會我諗少好多!比較難d

照報, 到時先算!
三年前同一日, 我大女9AM真光, 12PM st stephen's, 3PM DGJS

上年細仔10AM 高主教2ND IN, 12PM 播道

Moreover, this yr, St Louis has 3 classes instead of 2.

上年, 朋友個仔在十一月寫信給校長, 照見, 收左, 之前冇報名。 之後阿仔幼稚園同學派位不理想, 又係寫信比ST LOUIS校長, 都見, 又收左。 今年唔知得唔得了

醒目開學勳章 王國長老

呢兩間好難揀wor, 差唔多咁

請問呢兩間報名時收唔收profolio ?

高主教今年既K3多數係聖猷達”帶”過去,唔知係咪都係收好多?

我個囡, 真光和高主教都同日in, 但不知時間會好撞!

回復 ha8mo 的帖子

http://www.stlouisps.edu.hk/site1/homework/homework.html

I guess there are three classes this year.  But don't know how many pupils each class.

兩間撞左, 我都照入表先, 希望唔撞時間

我朋友個仔而家讀緊, 有三班的。當時在小一導向班上, 副校也曾提及夠人的話是會開三班的。

我提及的2 CASES (之前冇報名, 後來寫信比校長照見及收左)的是SL, 如果高主教就難D了, 因為第一ROUND高記收左係唔準大抽獎的, 所以六月後會比SL少位放出來(因SL比大抽獎, 六月後較多位放出來)。而高記的報名人數亦較多, WAITING LIST 相對亦較長。阿仔幼稚園有三個高記WAITING(2ND IN 後)都冇收到CALL, 而我識的SL WAITING LIST 小朋友全部大抽獎後都有收CALL

回復 CoffeeCake 的帖子

One of the Raimondi Kindergarten parents told me that the primary school headmistress held a talk with them recently.  The headmistress stated that there was no direct entry from kindergarten to primary but in case there are 2 kids with the same marks, the kindergarten one would be preferred.

One more thing that I forgot to mention, for this yr, there are around 30 to 33 kids in a class for SL.  Hope this helps.

cmchang0927 發表於 12-9-19 11:41
回復 CoffeeCake 的帖子

One of the Raimondi Kindergarten parents told me that the primary school hea ...
不出奇,因為改名高幼都是近年(2010?)的事,小學也要看”出品”是否合意再行定斷.

點算好 發表於 12-9-19 11:43
不出奇,因為改名高幼都是近年(2010?)的事,小學也要看”出品”是否合意再行定斷. ...

正確黎講,係今年9月先正式轉名。

點算好  謝謝你的更正!  發表於 12-9-19 12:01

@點算好
。。。我清楚因為我個女果班今年就係有幾個”貪”佢可以大機會直上而轉左去讀K3啊!
我有個同事既仔都考到K3插班,但佢最後都唔去,因為覺得無咁SO---結果真係!

cmchang0927  都有少少SO既如果高記係個D家長心目中係唯一非入不可的DREAM SCHOOL.  發表於 12-9-19 12:09
‹ 上一主題|下一主題