用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉靈,聖多馬,協和點揀???
go

嘉靈,聖多馬,協和點揀??? [複製鏈接]

嘉靈,聖多馬,協和點揀???
   1    0    0    0

回覆:cherrytam2468 的帖子

我都想知!

I think Heep Hop is much better. There are too many mainland in 嘉靈. No idea for 聖多馬.

回覆:andrewwcng 的帖子

協和5班,聖多馬3 班,但聖多馬校舍大過協和(無實際去過,只睇手頭上資料),加上上次協和答問會之后,覺得老師有點冷漠,令我對協和的印象減分!

kelvinso148  從那方面看出點冷漠?  發表於 12-10-11 20:32

係呀!我都有同感,d老師好似唔多有礼貌.

回覆:joantsang 的帖子

協和大過聖多馬!但我都係覺得協和d老師無咩禮貌!

其實我大女而家讀緊聖多馬小一,我自己都係舊生
但我唔想好似去sale呢間學校咁
但我自己就係鍾意佢個校風,,,比起我細個果時仲好d添
老師同社工都跟得學生好貼 ...
同埋我都唔想揀d好谷既學校比大女 ...
我見佢都唔係好谷 ... 所以都係揀返佢(我地係叩門跨區返學)

唔好話老師校長丫 .. 連個校工都勁有禮貌
朝朝見到佢地,,,勁講早晨...見我想搵校車竟然主動比電話no我
叫我試下打去問有無校車 .... 唔洗咁辛苦(雖然最後都係搵唔到)

I+think+Heep+Hop+is+much+better.+There+a

原帖由 andrewwcng 於 12-09-18 發表
I think Heep Hop is much better. There are too many mainland in 嘉靈. No idea for 聖多馬.
難以有實質數據證明那一間學校有較多新移民子女,這點亦不應影響你去考慮挑選某一间學校。師資,校風,校舍,升中派位等才是你去研究的地方。

回復 joantsang 的帖子

係啊,我都覺得,當時自己答問會無先安排好D小朋友,跟住後來先話可以帶小朋友去班房,個老師話就咁放低就得,跟住我老公問,咁無記認,點防止無人帶走我個小朋友啊,個老師竟然話:“你唔放心啊,咁你留低自己睇住啦!”人地好多學校,都會掛個牌或者有貼label之類的啦,自己安排唔妥當仲咁既態度,過份

kelvinso148    發表於 12-10-11 20:36

回復 MACKYTSANG 的帖子

我去過SMC 放低小朋友係課室, 都係無任何記認喎 !
聽完簡介返去課室接小朋友, 老師會問小朋友係邊個o黎, 其實好多小學都係咁做, 我又覺得無唔妥。

聖多馬有貼label嫁 , 之後轉掛牌。

協和根本都無安排好,我個日遅去,要企囉!跟著帶個女去課室,唔記得點返禮堂,問個唔知咩老師定主任,佢話咁你點黎課室呀,我話我認得就唔洗問你啦!咁態度,點做老師呀?佢先話俾我聽點返禮堂咋!

回覆:嘉靈,聖多馬,協和點揀???

我無去到上星期協和既答問大會,但見到呢到媽媽既負面評價,真係有啲失望:;pppp:
啲老師咁無禮貌、無愛心,怕怕

回覆:嘉靈,聖多馬,協和點揀???

我無去到上星期協和既答問大會,但見到呢到媽媽既負面評價,真係有啲失望:;pppp:
啲老師咁無禮貌、無愛心,怕怕

我是上年去的, 安排相當運亂, 當天我地在校內比人"點"左2次才到達想去的課室,可能太新, 連老師, 主任未搞清係邊!! 態度又差 , 好心訓練下先出黎招待人啦 .

之後到了太子的另一間學校參觀, 踏入校門, 已有學生(大約3,4 年級)主動上前招待, 並說 : "歡迎光臨協和小學!"  (太子道那間)並作簡單介紹及指示路線直入禮堂 ......,後來我們走了, 又在近校門處有學生對我們說:  "再見, 多謝光臨協和小學" 感覺很自然, 學生們似是因可以招待來賓而感到自豪,

kelvinso148    發表於 12-10-11 20:39

看看學生質素便知老師質素,

我都唔見點解個個都揀協和可能佢升中派位比較好?

我仲記得上年在簡介會, 校長發言時,下面噪到死, 有bb喊 (當然唔只一個), 小朋友有小朋友傾計, 大人有大人傾計.......仲有收多人又不停出出入入,  

回覆:bb_june 的帖子

究竟我地應否用簡介會的感覺去評一間學校呢?有無協和(長沙灣)用家俾D實質D既意見?

mylee6 發表於 12-9-21 12:39
究竟我地應否用簡介會的感覺去評一間學校呢?有無協和(長沙灣)用家俾D實質D既意見?

...
咁當然唔可以啦 .. 不過第一印象同感覺又的確好影響決定
‹ 上一主題|下一主題