用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每日一篇
樓主: MashiMaro
go

每日一篇 [複製鏈接]

菲比媽媽 發表於 12-10-12 22:59
我個女今年小一都開始左中文每日一篇,但我要用好多時間解釋內容
內容好簡單咋喎, 點解要用好多時間呀?  我只係解釋亞女未學過的詞語咋, 我要亞女廣東話同普通話各聽一次, 自己又各讀一次, 之後答問題, 十五分鐘內做完了.

sumyau1012 發表於 12-10-15 20:27
我女每日只係用5分鐘睇,睇完2,3次就識答,會唔會太(球奇)?
我無解釋俾佢聽。

...

即係你冇比佢聽一次廣東話及普通話就做?
只睇字就做答案本身冇咩問題, 因為都好易架啫, 我女睇一次就識做啱晒, 就算唔記得 scroll 返上去就搵到答案, 冇難度.  不過篇文應該有啲詞語係佢唔識的, 所以我會叫亞女聽一次, 至少廣東話一定要識得讀返出嚟, 試過有次好多字亞女都唔識到, 佢要讀兩次先記到晒九成.  聽普通話等佢學多啲普通話點讀.  個人覺得咁樣先有意義.  

sumyau1012 發表於 12-10-16 18:45
我廣東話及普通話各聽一次,再叫佢用廣東話讀一次就做。我無解釋俾佢知

...

識讀冇意思, 識解先有用.  每日一篇的其中一個作用就係學中文, 見到新的詞語唔學埋, 咁佢的生字庫就冇儲到野, 再遲啲要作文就冇咩詞語可用了,  這只是我個人的想法啫.  如果你覺得問題不大就 ok 了.

菲比媽媽 發表於 12-10-23 21:42
我個女的學校係用"中大 prof-ho",今日個篇超難,解釋到

我都係呢個 (我仲以為全港都係做同一個添), 昨日的真係好難.

我都有用 eng 8, 不過冇比額外野, 所以有啲練習冇得做. 不過唔係咪我部機的問題, 有啲野我做唔到.

SCKnight 發表於 12-10-26 22:12
回復 chanwendy 的帖子

你試用IE9,唔好用Chrome同Firefox
我用 ie 去 eng8, 咩都睇唔到添呀, 連個背景圖都出唔到呀.
‹ 上一主題|下一主題