用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒有人沒有甚麼cert,單憑學校成績入到St. Paul Co-ed ...
go

有沒有人沒有甚麼cert,單憑學校成績入到St. Paul Co-ed的呢? [複製鏈接]

我兒子沒有考甚麼劍橋試,普通話試等,入到SPCC機會是否很微?過來人可否分享一下.究竟入SPCC基本門檻大概是如何?
   0    0    0    0

今年識得2個友人的女兒一個名津小全級第二,一個全級第十二,2個沒有任何特異功能公開獎項,鋼琴只是4、5級,但很喜歡看一本又一本比字典還厚的英文書,結果spcc 和DG都放,最終2個今年入了DGS,沒有入SPCC。

回復 CPU1995 的帖子

名津小全級第二 + 厚過字典既英文書 = 不是普通人啦

引用:回復+CPU1995+的帖子 名津小全級第二+++厚

原帖由 satu 於 12-09-14 發表
回復 CPU1995 的帖子

名津小全級第二 + 厚過字典既英文書 = 不是普通人啦
yes

CPU1995 發表於 12-9-14 18:29
今年識得2個友人的女兒一個名津小全級第二,一個全級第十二,2個沒有任何特異功能公開獎項,鋼琴只是4、5級 ...

咁即係英文係最主要取決因素?

引用:Quote:CPU1995+發表於+12-9-14+18:29+今年

原帖由 Flomo 於 12-09-14 發表
當然朩是,友人女兒今年int 女拔女拔校長用英文問她知唔知港大最近發生什麼事件, 你做警方會如何應對, 最後個學生去了那裏, 你對這件事件有什麼睇法, 跟著答了近30張紙英數,我就覺得一個小六女生能知悉時事, 用英文對時事對答如流, 父母又能以身作則教導她閲讀唔上綱打机, 就算唔讀名校他日都有很好的前途。

Jackieson  right  發表於 12-9-14 23:04
hongkeikei  so true!  發表於 12-9-14 22:40

引用:Quote:原帖由+Flomo+於+12-09-14+發表咁即

原帖由 CPU1995 於 12-09-14 發表
當然朩是,友人女兒今年int 女拔女拔校長用英文問她知唔知港大最近發生什麼事件, 你做警方會如何應對, 最後 ...
wa......勁

引用:Quote:CPU1995+發表於+12-9-14+18:29+今年

原帖由 Flomo 於 12-09-14 發表
其實面試除了英文好, 留意社會時事問題(女拔去年問teenage model),還要預備答十至三十題英數(1 張紙1題) 。

冇 Cert 是很難,仲要非一般 Cert,另讀名私小機會才大。

alice.2007 發表於 12-9-15 10:25
冇 Cert 是很難,仲要非一般 Cert,另讀名私小機會才大。

其實也有一些CERT,如校際鋼琴比賽1-6級(除五級外)都有頭三名(有一次冠軍),英文朗誦試過一次第三及奧數二等獎等,但上述所提的CERT就沒有.

回覆:Flomo 的帖子

有朋友學校全級考第一的學生考入spcc,沒有特異功能,你有的佢都冇。全級第二的都有如你的cert,但考唔入。可能interview表現失手啦。

SPCC 一向只有興趣收全級第一, 無任何公開大獎, 無特異功能都唔大問題.
第二已經無機會.

引用:SPCC+一向只有興趣收全級第一,+無任何公開

原帖由 jj7723 於 12-09-16 發表
SPCC 一向只有興趣收全級第一, 無任何公開大獎, 無特異功能都唔大問題.
第二已經無機會. ...
我今年識幾個全級二、三十SPCC都收, 未必是第一先收, 當然SPCC會看全級第一是那間小學。

想報就去報,收咪去讀,好簡單,絶對無話第一先收呢回事。講得邊間啱咪去試吓,攞吓面試經驗都好。

719117  agree  發表於 12-9-16 12:18
redkoni    報就實報,問仍須問,家長想收風,好常見。{:1_1:}  發表於 12-9-16 01:31

ABC-DAD 發表於 12-9-16 00:25
想報就去報,收咪去讀,好簡單,絶對無話第一先收呢回事。講得邊間啱咪去試吓,攞吓面試經驗都好。 ...
我信你的建議,因為你是用家,而非塘邊鶴.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:想報就去報,收咪去讀,好簡單,絶對無話第

原帖由 ABC-DAD 於 12-09-16 發表
想報就去報,收咪去讀,好簡單,絶對無話第一先收呢回事。講得邊間啱咪去試吓,攞吓面試經驗都好。 ...
對, 有時做人真aggressive好D, 我都冇想過今年SPCC都收全級考三十幾的學生, 男女拔收全級考百幾的特異功能人士就見得多,SPCC就未聽過。

絶對無話第一先收呢回事

你呢句真係講得岩 !  今年有朋友報協X之前又係左諗右諗, 又係覺得自己機會唔大, 諗住攞經驗.......小朋友係band 1 中游, 小學校唔係名校, 絕對唔係級前排, 亦無全港性運動獎, 結果都得咗.......佢學校最後收咗級前頭2位小朋友, 亦有收佢...............

有時真係人夾人, 你永遠唔會知佢地想搵咩野人...........

回復 orangebb 的帖子

有時真係人夾人, 你永遠唔會知佢地想搵咩野人...........

你的縂結,接近事實。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

orangebb 發表於 12-9-16 09:20
你呢句真係講得岩 !  今年有朋友報協X之前又係左諗右諗, 又係覺得自己機會唔大, 諗住攞經驗.......小朋友 ...

絕對應同,所以可以比機會自已試試,當取經驗囉!

有些你覺得人地好勁,實收梗,點知唔得,反知,你覺得人地會機,結果又得左!

回覆:719117 的帖子

係啦,試吓無壞,當吸收經驗,可能有驚喜呢!

‹ 上一主題|下一主題