用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Phonics vs Letterland vs RWI
go

Phonics vs Letterland vs RWI [複製鏈接]

16    0    0    0

回覆:virgindominic 的帖子

引用:想幫3歳小朋友報讀,改善閱讀,請幫忙,謝

原帖由 virgindominic 於 12-09-16 發表
想幫3歳小朋友報讀,改善閱讀,請幫忙,謝!
我個仔幼稚園教Jolly Phonics,不過一直都覺得學唔到啲咩嘢,之後K2下學期留意到有RWI呢個課程就去試下,宜家上緊foundation2,唔知係咪真係有幫助,佢好鍾意睇英文故事,同埋佢自己會讀出嚟,遇到未見過既字,自己都會試下,不過未必一定啱。
其實如果想培養咁細個小朋友閱讀,就係父母抽多D時間同小朋友講故事,開頭會無乜興趣聽,但要卑D耐性繼續不停咁做,慢慢小朋友就會改變。我個仔3歲果時都唔鍾睇又唔鍾意聽,做學校閱讀報告都要逼佢睇,直到今年升K3啦,搭車又睇,返到學校又睇,每晚睡前我都會同佢一齊睇10本左右先肯瞓,不過佢唔鍾意中文書呢樣仲未改到。希望幫到你!

回覆:tattc 的帖子

引用:多謝你回覆,請問RWI+的課程是怎樣的,要學

原帖由 virgindominic 於 12-09-20 發表
多謝你回覆,請問RWI 的課程是怎樣的,要學多久?價錢很貴嗎?我希望改善兒子的閱讀能力啊!他沒興趣看書, ...
http://www.babington.edu.hk/courses/rwi-oxford/
你可以睇下上面條link,我個仔係呢間上緊,佢都介紹得好清楚,因為呢個課程係 by Oxford 所以價錢係公價,間間都一樣!其實RWI係英國既小學課程,而且RWI唔係淨係讀phonics ,要學聽說讀寫,我覺得用嚟打好英文底,幫助英文語感係幾好,如果要完成整個課程都真係要好長時間,而且真係唔平,不過阿仔學咗半年真係有進步,都值得一學!

請問RWI 的課程是怎樣的?邊度有得讀呢?我都想知呀

我剛去ABC PATHXXY咨詢有關RWI課程, 佢同我講如果小朋友的英文程度不是太好, 即佢日常生活溝通佢唔識答或睇英文卡通佢未明內容, 就不太合適讀PHONICS. 佢話PHONICS比較適合屋企有英文溝通習慣的小朋友, 因為PHONICS要坐定定學發音同寫,如果未有一定英文基礎的小朋友學成效不會很大. 我依家都好矛盾緊讀劍橋打好個底先再讀PHONICS, 請有經驗的家長幫忙分享下你們小朋友的學習經驗, 謝謝!

What about Letterland?? Good?

回覆:jasonso0923 的帖子

就我所知,香港有教 Jolly Phonics 的幼稚園,課程編排都沒有做到原創者所發視、實踐和提倡的理想速度,家長是難以覺得學到嘢的,尤其是對 phonics 有要求的家長

情况就好似有人俾架法拉利過我揸,不過以我嘅技術加埋香港的道路環境,我直頭感覺唔到佢係一架好「正」嘅。咩法拉利唔「正」??!

P.S. 又知道有間幼稚園教校本 phonics,他們在K2下學期中段才教到二十多個音,之後才間始教拼音 (blending),之前一啲都無教,哪家長們就更難覺得學到嘢喇。

bookreader 發表於 13-2-25 12:08
後來英國教育部發覺英國學生英文越來越差,於是揾位獨立專家研究,專家四圍視學,見到少數用 RWI 的學校非常成功,結果報告一出,RWI 立到大受歡迎 ...
多謝分享,我都有考慮 RWI。十分同意師資和正統訓練的重要性。
請問可否分享該報告的連結或名稱以供拜讀,謝謝。

That is good information!! Thank you!!

回復 bookreader 的帖子

謝謝連結。從摘要看到首兩項建議大意是 -
  • 就兒童講、聽力發展而言,學前課程和小學課程首要應提供清晰的指引;
    The forthcoming Early Years Foundation Stage and the renewed Primary National Strategy Framework for teaching literacy should provide, as a priority, clear guidance on developing children's speaking and listening skills
  • 應獨立教授此研究所界定、高質素及系統性的 phonic work。
    High-quality, systematic phonic work as defined by the review should be taught discretely

但似乎未有提及任何個别 phonics programs, 例如 Jolly Phonics 或 RWI。Full report http://www.standards.dfes.gov.uk/rosereview/report 亦暫時失靈,有時間再睇睇有關描述。到時再討論/請教。

P.S. 啲 fontsize 唔知做乜!

‹ 上一主題|下一主題