用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 剛放了HKUGA學位
go

剛放了HKUGA學位 [複製鏈接]

剛放了HKUGA學位, 希望有心人能得嘗所願
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

係lor, 有學校咁遲call學生?

hold位hold到現在, 就算你放位出嚟, d學校都未必再會通知waiting list d 人嚟讀啦!

其實都係開學第一個禮拜
音樂椅遊戲效應
或者人哋都係啱啱至轉校呢
學校現階段未必會積極 call 後補
喜歡 hkuga 又唔介意 e + 攪轉校嘅咪可以去問吓學校囉
無需要咁負面
有料總好過冇料啊

我估今年可能比較亂, 重有D幾top嘅學校都係前兩日先至call後補。

醒目開學勳章 王國長老

咁我又唔係真係懷疑樓主既, 如果hold到而家怕且唔會特登開個post俾人話掛? 如果樓主真係最後關頭叩門入到心儀學校, 可喜可賀呀!

各位家長,請勿誤會及用懷疑眼光, 其實我小朋友已經在HKUGA返了四日, 但在6/9收到另一心儀學校通知, 經過多方面考慮, 最終選取居住較近之新學校!

我出於同理心,所以即時通知各家長, 希望可以一試! 別無他心

orangebb  都係音樂倚效應, 理解嘅 !  發表於 12-9-12 19:42
woodst  恭喜, 恭喜!  發表於 12-9-10 20:17
reginayu  其實家長都係好被動; 就算你放棄, 學校都會call另一個wait list; 接受心儀學校嘅offer, 好正常嗜。  發表於 12-9-10 12:25
Jackieson  恭喜小朋友終於入到心儀學校!!  發表於 12-9-10 12:00

chapmanng 發表於 12-9-10 11:02
各位家長,請勿誤會及用懷疑眼光, 其實我小朋友已經在HKUGA返了四日, 但在6/9收到另一心儀學校通知, 經過多 ...

大家都明白呢個音樂椅遊戲規則, 相信沒人怪你

Jackieson  無錯, 大家都是明理的家長, 無人會怪你的.  發表於 12-9-10 12:29
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章 王國長老

樓主, 我都知學都開左, 讀左幾日hkuga, 投資都唔少呀, 應該唔會咁黎攪 (e? 你有aristo書嗎, 好多家長搵啊, 可以去2手放)
就係你一直想入果間嗎? 恭喜晒
只係唸, 究竟係咩"連鎖音樂椅反應", 攪到d學生/家長, 而家仲要黎奔波

無計, 書都可以賣返出去或作參考用, 校服買了多套唔知點算!
坦白講, 我都思考了一整日才下決定(我最後交予小朋友自己喜好)

醒目開學勳章 王國長老

你有咩pm我啦, 我幫你問下其他同學仔(我直上嘛, 識人比你多d)

Charlotte_mom: 多謝晒你的關心及幫忙, 暫時我已處理好所有書本, 反而校服就頭痛些(我仲買左四套添)...不過轉親校都預咗了!
再一次講聲多謝晒! 另外你的小朋友新學年適應嗎?

醒目開學勳章 王國長老

功課明顯比小學忙左, 亦多quiz左, 備課都要勤力左, 不過同樣我女非常期待課外活動(嘩, 多野揀到丫), 尋日話我知入左school musical了, 不過未分team, 佢想入跳舞, 老師好似想佢去唱歌(但我女明明之前係舞蹈校隊啊, 唱歌佢興趣唔大, 只係我叫佢audition就認真d, 可能就係太認真了)
‹ 上一主題|下一主題