用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 簡介會
樓主: MWFCHAN1
go

DBS 簡介會   [複製鏈接]

總之,我話前年,7點幾上去,我坐第一場第一行,無人信我...
不過,而家一來多左人,二來頭位由中學改左落閘口,所以去年8點已排到火車橋...
但end up 應該無人入唔到第二場
Hi! 我有兩隻化骨龍!

ha8mo 發表於 12-9-6 16:37
記得交足戲呀
好呀好呀, 個日扮靚D, 我做勸交個個,

想問一問, 如果只得一位家長去, 有冇問題?

引用:想問一問,+如果只得一位家長去,+有冇問題?

原帖由 308 於 12-09-07 發表
無問題

引用:想問一問,+如果只得一位家長去,+有冇問題?

原帖由 308 於 12-09-07 發表
應該沒有吧!
我地都去吾到,無辦法啦要返工。
到時吾知dbs會否把録影全部過程放上網呢?

引用:Quote:ha8mo+發表於+12-9-6+16:37+記得交足

原帖由 evasoeeyy 於 12-09-07 發表
好呀好呀, 個日扮靚D, 我做勸交個個,
場戲開始未呀?聽聞條龍已經圍繞到商場樓下了。

小小媽咪

回覆:DBS 簡介會

Its not as crazy as what I thought .  After 9, tickets for the 2nd session are still available

Is the tickets available now?

引用:Quote:原帖由+evasoeeyy+於+12-09-07+發表

原帖由 swmami 於 12-09-08 發表
場戲開始未呀?聽聞條龍已經圍繞到商場樓下了。
頭先9:30上來真係好多好多人,條龍排到落山腳!!

回覆:DBS 簡介會

火車站點行去呀!than you !

Ticket still available .

回覆:daisy17772 的帖子

其實一場坐滿千幾人,兩場成三千人,學位就得百幾個。相信去得都係想入,如果唔認同就無謂哂自己時間,大把人爭住入架!

當日九時半左右去到, 好易的取了第二場簡介會入場卷, 在會中, 校長說到DBS是一間平民學校, 不是貴族學校, 不看家庭BACKGROUND的, 只睇學生表現

回復 evasoeeyy 的帖子

妳估家長們是否相信呢? 我指放榜後。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-9-10 09:41

妳估家長們是否相信呢? 我指放榜後。

yes!  agreed! application form 要填家長職業!  60秒 家長presentation, 校長話想家長入嚟support小朋友!

你覺得 dbs interview有無 dgjs interview 咁深呢?

你小朋友daddy係old boy 定 小朋友 係 christian ?

你9:30am至去到,我sat聽到有家長5:45am已經係學校門口等......

fion_yinyin 發表於 12-9-10 10:18

你9:30am至去到,我sat聽到有家長5:45am已經係學校門口等......

我10:30去到, 無人排隊, 門口攞飛, 行入去, 招呼去冷氣課室坐半個鐘, 去到hall 坐第4行, 好舒服, 安排好好!  

回復 melonfans 的帖子

首先澄清,小兒是中一入讀DBS,而非小一入學。我在日誌提供多些預備功夫,可能作用不大。
我不是舊生。我們是基督徒。

對DGJS缺乏認識,無從比較。

填家長職業較敏感,會挑起部分家長神經。個人覺得冇所謂。 60秒演講都是新的嗎? 我覺得OK。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-9-10 10:27
回復 melonfans 的帖子

首先澄清,小兒是中一入讀DBS,而非小一入學。我在日誌提供多些預備功夫,可能作用 ...

ic...thks!  我覺得中學仲難過小學!

yes!  要填家長職業!  有d  is 要填埋家長學歷!  我今年第1次去, 吾知 present 係咪新呢? 依家先開始study 小學入學資料, 依家仲係一舊飯!  

不過我諗間間學校都會同家長傾下!  當然個個家長都會好認真處理同預計佢問咩!

Hi 各位家長好, 請問可以分享簡介會的要點和注意事項嗎? 因這天公司有事不能出席, 萬分感激!
‹ 上一主題|下一主題