用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有冇適合3歲學法文、西班牙的班介紹?
go

有冇適合3歲學法文、西班牙的班介紹? [複製鏈接]

請給些意見
   3    0    0    0

回覆:sweetberry 的帖子

九龍塘noble place

回復 hayley1328 的帖子

有甚麼值得推介呢?

回覆:有冇適合3歲學法文、西班牙的班介紹?

又係迫個仔九種語言十八般武藝,我三歲先開始學ABC

qq club french ho man tin good

回覆:Vlone778 的帖子

I really don't know what good it does to young children if the parents aren't French nor Spanish.

回復 sweetberry 的帖子

Mindful that the kid may mix up all the languages and ruin the primary school interview at the end.

西班牙語用途大嗎?

英基有西班牙文學!不過K2先有!

回覆:sweetberry 的帖子

我都揾緊西班牙俾個囡讀,不如組班呀!

I am not sure what's the point for any young children to learn French or German or Spanish or Japanese, if no one else in the family speaks that language. Better to just focus on English + Cantonese + Mandarin.

學語言必須要有環境.  我學左6年幾法文, 連D18世紀舊法文都睇過, 但係我冇係法文國家住過, 到而家都講唔到, 但係丟低咁多年, 睇都有個底.

相反, 我學日文時間短好多, 閱讀能力冇法文咁強, 但係我係日本住左一年, 所以雖然而家丟低好耐, 但聽同講都仲可以應付日常所需.  

呢個MOMENT, 如果我比我D細路出去學法文, 我自己係屋企同佢讀故事書, 能力綽綽有餘, 但係我唔會咁做, 因為我只能照字面讀, 同唔到佢DAILY CONVERSATION, 根本就唔會學到, 不如學下第二D能掌握嘅野.

當然如果家長能請個私人家教, 每日同小朋友係屋企玩返兩個鐘, 咁就值得學, 否則水過鴨背, 唔會真係學到.  一個星期上一兩堂, 仲要成班小朋友, 有物期望?  我個女以前去上普通話PG, 一星期一次, 根本學唔到物野.  後來上左全普通話幼稚園, 雖然程度比唔上普通話家庭, 但係以我地屋企冇人講嘅情況下, 真係好理想.  後來轉去一間英文為主但都有中文幼稚園, 中文老師以為我地係屋企有人講普通話TIM.

如果學,就要學到中學畢業,重要每年同佢去法國西班牙在當地環景實習下。無實習唔好expect佢大個會記得。
United we stand, divided we fall.

回覆:btrue 的帖子

其實大家都明白學語言係要時間,我哋阿爸阿媽都係自己返學校學英文,邊有咩語境…
俾佢細個接觸係俾個機會佢試,會唔會push佢,係父母自己取向
大家不用緊張!

回覆:kayeeian 的帖子

我都有興趣啊!

‹ 上一主題|下一主題