用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 校車信同政府指引有出入?!小心!
go

校車信同政府指引有出入?!小心! [複製鏈接]

我朋友的囝囝讀九龍堂一間出名的幼稚園, 近日收到學校有關校車安排的同意信, 講明:

1. 學校安排校車是義務性質, 校車安排唔關佢哋事;
2. 小朋友在校車上有問題, 賠償都唔係佢哋負責,
3. 但係佢哋會安排小朋友3個坐2座位, 甚至2個坐1人座位, 係合法ge...

但運輸署6-8月份已經發出指引, '必須先得家長/ 監護人同意', 才可以3個當2個計!  但這點學校完全無講 ! 就要家長硬食, 簽同意書, 有冇搞錯 ??!! 離晒譜!!
咁即係愚民啫! 唔好當我哋家長儍先得架!!嬲爆!各位請小心!我朋友話學校應該唔可以夾硬嚟ge!
   1    0    0    0

回覆:gloriasmum 的帖子

回覆:校車信同政府指引有出入?!小心!

食硬你地咁喎!

flopsybunnies 的帖子

其實點解要三個坐兩座位?係安全啲?定可以接多啲學生?
同埋其實吾扣安全帶,會吾會殺車時學生會跌落地?
我諗緊俾吾俾仔仔下年K1時坐校車,有冇mama可以share經驗?
Thank You.

但唔用安全帶真係有問題!

可能變成大陸校車, 16座位坐左30,40個小朋友

呢間所為出名的幼稚園,我大女都領教過,我同c6都太擔心,所以讀咗一個月後急急搵學校轉!

引用:呢間所為出名的幼稚園,我大女都領教過,我

原帖由 Yuchingmum 於 12-09-06 發表
呢間所為出名的幼稚園,我大女都領教過,我同c6都太擔心,所以讀咗一個月後急急搵學校轉! ...
York?

我都收到呀!
舊年都有簽, 因為無最新指引, 焗住無辦法啫! 既然而家都話明要問家長, 點解要焗我 ?? 我同其他家長都無簽, 明明係我哋保護自己小朋友的權益, 一簽就無咗喎 !
點解一定要咁危險載我哋啲小朋友??  唔俾佢危險就唔載, 天理何在 ???
唔怪得呢間嘢真係是非多, 都要諗吓轉!

我發覺好多幼稚園校車都會3個小朋友坐2個位, 而運輸署指引亦係1.3米以下小童係可以咁做, 不過身為家長當然想自己小朋友安全d, 而且可以自己佔一座位(因俾左校車費) , 但係有時諗如果唔搭校車, 返學亦有一定困難.....真係進退兩難!!

請問係咪Y字頭?係我唔去in了, 不想浪費時間, 多謝堤醒!

我個女間學校都有發最新校巴注意事項 (唔係同意信), 講明3個當2個計會先問家長同意, 好正路!  

都係第一次聽到硬要家長簽同意信. 聽講個間學校同營運商有特別關係.

而家褓姆車的經營好扭曲, 又惡! 最叻兇家長唔好坐!  點解一定要俾佢哋危險咁安排, 小朋友先有得坐 ?! 我明有既得利益者, 但小朋友真係無辜架! 作為父母好心痛架.  家長一定要幫佢哋出聲.  我係街見到呢啲車, 記得車牌, 都一定會投訴.

呢個唔係損失同煩的問題, 係家長好緊張小朋友的安全!!  自己仔女嚟架!

都有架! 由於校車太惡, 學校又唔負責, 而家都組緊家長包車; 如果ok, 會傳開比其他區家長.

不過, 今早聽其他家長講, 教署同運輸署都已經查緊學校封信了.  根本我問過其他朋友, 都無咁問題.

其實比個仔讀得間學校都好想開開心心.  呢間學校真係太多小動作, 令我哋越來越失望.

現今校車超載的問題, 根本就是校車完全唔尊重家長同小朋友, 無辜的家長和小朋友就受曬! 真係無理由!!!  為咗仔女, 我哋唔會軟弱!

回復 BearBearMummy 的帖子

你要諗清楚.  我個仔已經第二年, 而家就比較煩! 希望佢唔好再亂來 !

我哋家長就嚟要學國教科, 要 '組織家長校車關注組' 先得嘞!
‹ 上一主題|下一主題