用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好不好生第二個小孩,請給一些意見,謝! ...
go

好不好生第二個小孩,請給一些意見,謝! [複製鏈接]

好不好生第二個小孩,請給一些意見,謝!

如題!     
我已有一位小孩,本想開始計劃生第二個小孩,但我的丈夫卻想請大家給一些意見,謝! 因為我想在這個討論區中的父母至少也有一個小孩或以上。Thanks for your attention   

Re: 好不好生第二個小孩,請給一些意見,謝!

Can anybody give some opinion on both sides? Thanks     

其實要睇好多野架o咼.  經濟, 心理, 生理.   當然我覺得如果可以就有兄弟姊妹好啦.  親情係用錢買唔到既.  親情亦唔係單單講父母子女既愛, 應該包兄弟姊妹既愛.  向我認識既獨生子女入面, 長大後大部份都覺得佢地無兄弟姊妹係唔開心既.  當然可能唔可以好專注咁將所有資源放哂向一個到.  但係就我自己黎講, 我就覺得得多過失.  原本500蚊買衫比個女, 而家咪買250囉, 另外250比個仔.  佢地都好快樂格.
--- 2J 作品
該用戶已被刪除

我自己覺得最好係3個小朋友一同成長, 因為一個大社會的縮影是3個人連繫(我小時候聽到的). 1個人和1個人相處, 一方肯遷就就沒有問題發生, 正如男女朋友拍拖, 1對1係無問題, 但當1對2, 發生的問題就會多了, 要解決的事情會多了. 從中學習與人相處, 如何解決辦法, 對他們的成長有一定的幫助.

相反, 一個小朋友在一班大人中成長, 大人們不停的幫他做這樣做那樣, 他們跟本不用擔心任何事. 小朋友長大後, 大人開始老了不能幫他了, 試想他們如何面對自己的路.

"今天的因, 就是明天的果", 我現在都係得一個小朋友, 老人家的過份愛護, 我真的有點怕他將來變成一個霸道的人. 如果多1個, 大人的注意力分散了, 或多或少都有好處.  (當然不用擔心經濟, 生理各方面)

醒目開學勳章

我都覺得無論對大人同細路, 兩個小朋友會好過一個. 只得一個, 父母就會將所有注意力都俾哂佢, 佢o既一舉一動都control住你, 你甚至覺得佢係你o既一切, 冇o野大得過佢, 咁樣最後只會令自己好辛苦, 而個小朋友o係呢種環境下成長好容易就變得自我, 以為所有人都應該好似爸爸媽媽咁對佢.... 我就係怕自己會係咁, 所以一直都諗住最少生兩個 :p

其實一個人o既愛係無限o既, 有限o既只係時間同金錢, 多一個小朋友唔等如你對佢o既愛減半, 反而你仲會送多一個人(兄弟姊妹)o既愛俾佢o忝!!

Geni 寫道:
我都覺得無論對大人同細路, 兩個小朋友會好過一個. 只得一個, 父母就會將所有注意力都俾哂佢, 佢o既一舉一動都control住你, 你甚至覺得佢係你o既一切, 冇o野大得過佢, 咁樣最後只會令自己好辛苦, 而個小朋友o係呢種環境下成長好容易就變得自我, 以為所有人都應該好似爸爸媽媽咁對佢.... 我就係怕自己會係咁, 所以一直都諗住最少生兩個 :p

其實一個人o既愛係無限o既, 有限o既只係時間同金錢, 多一個小朋友唔等如你對佢o既愛減半, 反而你仲會送多一個人(兄弟姊妹)o既愛俾佢o忝!!

totally agree.

生唔生第二個,真係有許多原因,不能一概而論.
我個人當然贊同生.最好係4-5個,當然係經濟要許可,但係而家既社會就好困難.所以,退而求其次,最少都生兩個.

同意生唔生第二個要睇好多野,因為如果經濟許可,我都覺得一定要生得二個.因為而家親情真係好難搵,每家都係得一個,關係都無以前甘多甘好.so有個兄弟姊妹對成長我覺得係有幫助.

起碼而家我個仔成日都依賴,又唔獨立,如果有個弟妹,我相信佢一定會獨立d,珍惜同爸媽一齊既時間.因為我見佢堂兄都係甘改變.

cml123

其實生多一個會好d, 因為有兄弟姊妹無論相處及成長都會有唔同改變. 始終比一個小朋友好! 最重要視乎經濟及怎樣教育我地嘅下一代, 真係付出好多心機同時間比佢哋!     

cml123,
You can continue on yr plan, then.

misssslui,

我都好想生,but我現在經濟未許可,maybe多兩年,希望可以...^^

cml123

hope your dream come true.

如果經濟許可, 又肯生的話, 三至四個係最好 !
但現今已好難實現 !
如果每對夫婦都有兩個小朋友, 你估這個世界會否和諧啲 ?
一女一仔萬事足 笑看人生無求欲 :-P :-P :-P

同意 Nonna 的說法, 我自已有2個小孩, 佢哋年齡相差一年多, 佢哋d感情好o家.  不過當然其中也有嘈交的時候啦!  而且佢哋大多數自已玩, 每當有功課唔識, 家姐都願意幫吓細佬.  當然你哋也要衡量財政的問題, 多有多使, 少有少使, 以前著開 polo, 依家咪改著 bossini, 無話唔得ga.  而且我識很多父母, 一到d小孩上到小學時, 絶大多數都唔生啦!  因為香港的教育制度令當今的家長吃驚, 故此, 想生就好生啦!

Thanks for all your precious opinion.
In my opinion, I agree with all the mum who says she wants to have 2-3 children. It is because they can learn how to cope with the brothers or sisters in the family, then the others in the world. Also, they can learn how to share and love within the peers. However, my husband always says if the relationship of the brothers are not good, it is just a difficult and tough thing to deal with. Also, the parents will very busy to deal with the children.
Anyway, thanks . For my husband has a bit changes after seeing all your  reply.     

cml123,

I also hope that your dream comes true.

Hi, Annie,
You said, 'However, my husband always says if the relationship of the brothers are not good, it is just a difficult and tough thing to deal with.'
I think this is the parents' responsibility to maintain and make a well environment for the children when they were young.  Tell them that they are equal, yr love is the same, they must love and help each other, and to face the world altogether.

我已有一位小孩,本想開始計劃生第二個小孩,但我的老公卻唔想再生, 因為佢覺得壓力好大, 屋企人思想比較傳統, 唔想日後對小朋友唔公平.

I have 1 baby now, and want to have 2nd baby too.  My son is very 自我 and 自私 , won't share anythings (toys, foods) with others Childen. I think if the 2nd child is born, he would understand more and know what is sharing.

Of coust, my most consider is the money, due to you have save lots to prepare their further.   

Do all the people think that 三年抱兩 is the best?
How long is the best of age difference for two children?  :wink:

三年抱兩 of course no good.
The diff btw them shld be 3yrs. This is my own opinion.
‹ 上一主題|下一主題