用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 YW , LS, Which one is better?
樓主: love_dreaming
go

YW , LS, Which one is better? [複製鏈接]

回復 love_dreaming 的帖子

其實兩間都係非常好學校!
小兒剛於YW小六畢業,亦將就讀旺角山頭一間直資S1!

講真, 在一般家長心目中,dream school都係SPCC / LS / DBS  等....
又咁講...好多小朋友在YWPS讀左5年幾,佢地對YW學校,同學好有感情,
你叫佢都唔肯走! (所以YWC係有一班非常勁既小朋友既)!

好簡單...

1) 母親既名校心理作崇.. ( 旺角山頭 / 喇記 / SSP 一直都係我既dream school ,SSP入左就想梗上一層樓 ) ,
2) 我住廣華附近, 旺角 / 喇記 較 SSP 近我屋企,
3) 由兒子自己決定 旺角山頭/ SSP , 我亦陳述入讀兩間學校對小兒之利弊,
入讀山頭 他需要加陪努力才能追得上"山中間"直上的學生,會較辛苦!
最後他選擇了山頭 !  

回復 LV77 的帖子

以下係我小小愚見:

YWPS優勢係一條龍直上中學( 中.英,數主科合格, YWC必收),
家長及小朋友友在此六年都開心愉快地享受學校生活,
而且YWPS轉直資後梗加辦得有聲有色,
小朋友們小一小二已經係能文能文武要係1xxx學費!

LS小兒無緣入讀, 但身邊不乏喇沙仔,個個都醒目有自信,
但直上中學只得七八成,始終都又要擔心升學!但免費喎,
再加上直上中學又免費,仲要下一代都有優先chance入讀呀!

我諗樓主囝囝無意見,但樓主自己心目中都有答案,係無?

回復 ohnono 的帖子

其實,得兩間揀唔算頭痕.....我反而諗一直只挑直資,
放棄了統一派位 (官津:如喇記,皇牌等), 呢個做法有無錯呢?
而家唔知,可能要3-4年後至可以同大家分享呀!

如果我係樓主, 我會考慮如下幾點:

1)宗教信仰

2) 交通

3) YWC是否心目中的中學 ?  

4) 學費

希望樓主可告知大家最後決定哪一間呢?

like_travel  那為什麼10/7 唔去LS / QC 叩門, 試吓都好o麻  發表於 12-8-31 10:49

回復 Glau 的帖子

Glau:

有既!

like-travel:

因為大少覺得無必要敲門,佢概念呢三間 '皇牌' , '喇記' , '旺角山頭' 無分別喎! 咁點解要敲門?

ASamSam:

有一位暫代校長既,佢係SSP畢業生,我覺得佢幾有heart兼親民喎!

回復 ha8mo 的帖子

唔係好奇怪啫! 我都見有喇記學生申請SSP啦!

infinity2000  the LS student u saw in the YW interview... who must be rejected by LS for the S1 place  發表於 12-8-31 23:18

回復 infinite2000 的帖子

Sorry!我無親眼見到....係朋友仔話我地知佢面試時有一位同組小朋友係來自LSPS 既!

我諗那位小朋友可能就係成績最後果批,買定保險啦!
‹ 上一主題|下一主題