用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問音統處教得好嗎?
go

請問音統處教得好嗎? [複製鏈接]

兒子學單黃管一年了,學得麻麻,報了音統處初班面試,請問收生資格高嗎?師資怎樣呢?有冇家長可分享?謝謝!

4    0    0    0

引用:音統的師資不錯,但因是小組教授,約五至八

原帖由 jandtfamily 於 12-08-27 發表
音統的師資不錯,但因是小組教授,約五至八人,進度不會好快,初級是兩年,中級三年,高級三年,如順利升上 ...
謝謝你!其實佢學校要學,樂器是佢揀,現在教的老師令佢越學越唔開心,所以我決定試試音統處,希望幫倒佢!

引用:音統的師資不錯,但因是小組教授,約五至八

原帖由 jandtfamily 於 12-08-27 發表
音統的師資不錯,但因是小組教授,約五至八人,進度不會好快,初級是兩年,中級三年,高級三年,如順利升上 ...
謝謝你!其實佢學校要學,樂器是佢揀,現在教的老師令佢越學越唔開心,所以我決定試試音統處,希望幫倒佢!

回覆:jandtfamily 的帖子

阿仔巳8歲,琴行教咗一輪,老師吃埋琴行個份,要求到我家教,卻大加學費,所以我炒佢,都未找到好的,惟有試音統處,佢冇學過琴,所以學得很吃力。

引用:如果冇鋼琴底,學上四、五級會學得好辛苦!

原帖由 jandtfamily 於 12-08-28 發表
如果冇鋼琴底,學上四、五級會學得好辛苦!唯一方法,最多係要邊學樂器,邊學樂理。因上到六級必須要五級樂 ...
蘇sir 邊個中心?

回覆:jandtfamily 的帖子

非常謝謝!

引用:真係好可惜!佢好好人,教音統前係香港華仁

原帖由 jandtfamily 於 12-08-29 發表
真係好可惜!佢好好人,教音統前係香港華仁書院教音樂㗎!
請問音統處難考入去嗎?我阿仔學過,考入機會會大些嗎?謝謝!

引用:考什麼樂器先?又幾多歲?有什麼音樂基礎?

原帖由 jandtfamily 於 12-08-30 發表
考什麼樂器先?又幾多歲?有什麼音樂基礎?而且報考的樂器是否熱門(如小提琴、長笛),還是冷門?(如吹笙 ...
佢8歲,考單黃管,謝謝你!

‹ 上一主題|下一主題