用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview   [複製鏈接]

回覆:請自重,確保小朋友有一個公平既interview

遲點才討論當然可以,亦是我第一次看這帖子時的想法,但話討論的人是出貓,是錯就有點過份。如果說是為了有些家長會心裏好過些而閉口我會贊成,但如話這是出貓,是錯,教壞細路,所以唔應該講,我說恕難認同了。

evasoeeyy  AGREE,  發表於 12-8-30 08:58
aleelee  同意!  發表於 12-8-30 08:51

引用:看來野蠻的品性是這樣培養出來的,正義的超

原帖由 carriebaby111 於 12-08-30 發表
看來野蠻的品性是這樣培養出來的,正義的超人樓主
完全同意

回復 gigayan 的帖子

正是,既然有人(不只一人)感到不安,就留待interview完結才討論吧.
去年也是這樣的,為什麼今年不可以呢?

"養兒一百歲長憂九十九"父母想知道多些資料是正常的,先表明我冇小朋友升小一,全幫朋友一問,那裹是自由講,想知就可問,唔想答可不答,或答者佢想幫其它小朋友(擁有一棵冇私之心),準備足夠,當然是好事,方間邊有咁多面試班存在,校長眼光是雪亮的,是龍是鳳校長心裹有數....

樓主,呢個topic太大。

雖然我也認為原則上在未in完就問試題係唔公平,但絕對講原則的人真係好少囉。

例如,在大陸坐公車,d巴士永遠都唔對準個站頭停,如果你乖乖排隊,係永世都上唔到車!所以,當公車駛埋嚟時,群眾已開始對準目標,打尖推撞。即使你初時好守規矩,第一架車唔上,第二架車唔上,到第十架時可能你都要爭。

公平嗎?唔公平。

原則上錯嗎?唔守規矩當然錯。

但守規矩你能上車嗎?不能,除非識功夫,平時練開鐵沙掌,有信心能一個打十個。

那麼你話是不排隊的乘客錯嗎?佢地答 : 「唓!守規矩點上車!我要揾食!遲到被炒邊個可憐?而家打尖啫,又唔係打劫,犯法呀?人人都咁架啦,你講咁多道理做乜!」

那麼是巴士錯嗎?司機答 : 「停得準仲死!而家停遠少少等d人跑吓有助舒援。」

錯?邊個錯?

大家各出奇謀,三幾千人爭上果幾架細巴士,可能都只因為佢係〝冷氣巴〞!條路咁長,希望阿囝坐得無咁辛苦。就算冷氣巴收得貴,都值得。

其實,如果有多幾部〝冷氣巴〞,大家咪happy囉。

香港教育整體都嶇型,如果有高官上嚟EK,實陰陰嘴笑,因為佢個囝係坐緊私家車,有專人接送。

以上例子雖然未能百份百套用在interview問題,但學粵語殘片講句 : 「都係社會嘅錯。」

但我個人依然偏向in完後才公開試題。咁樣對d唔想公開的家長會公平d。

BBTao    發表於 12-8-30 11:49

其實,由此至中關於面試的內容,我本人都是採取,不會主動同人講亦不會問人,因為我相信,不是知道了面試內容就一定收,唔識答的小朋友就一定唔收,但如果朋友問到,我會叫兒子自己去講,由個仔自己發揮,至於人地信不信和背後如何有陰謀我一概不理,亦不是到我去理的範疇。

至於為什麼這個題目會引起頗大的爭議呢?就因,有人覺得,他們自己是何等正義,因而去指責別人,將一些頗大的罪名加在一些只因為著緊自己兒女的家長身上,其他說到底,這些家長都和你我一樣,緊張自己的孩子,若退一步想,你自己的孩子不是第一天考,而是考較後的日子,你作為家長,你真的一點想知道內容的興趣都無嗎?,將心比心,大家多一點體諒,包容一下和自己有不同看法的人,這個世界會和平一點!

還有,何謂  正義,公平??
在我出來這個社會工作後就發現,這個世界的所謂正義和公平,只是用嘴巴講的,誰人講得最多呢?就是政客

簽名被屏蔽

引用:還有,何謂++正義,公平?? 在我出來這個

原帖由 carriebaby111 於 12-08-30 發表
還有,何謂  正義,公平??
在我出來這個社會工作後就發現,這個世界的所謂正義和公平,只是用嘴巴講的, ...
超like你Li 句

醒目開學勳章 王國長老

其實响討論區討論事情,
只要表達自己立場即可,
如果不停指責對方不是,
上綱上線,  最後就會演變成罵戰.

MC1128  的確已經發生了  發表於 12-8-30 14:04

回復 Parisienne 的帖子

其實有人問有人又肯答,呢個係冇問題既問題,我之前都講過,係因為大家都太緊張自己個小朋友喇,所以先會咁激動.我睇完你呢個公車比喻,我只可以講,呢個世界執輸行頭慘過敗家,因為幾次上唔到車而令自己都變成佢地一樣,當然咁樣係冇錯,所謂適者生存,要改變呢個做法,係要由細教起,甚至係整個社會既教育先可以做到.
好似樓主所言,唔希望大家咁早講個答案,係基於尊重別人,但係尊重呢種行為亦需要長期教育,依家喺度討論根本唔會有答案,而且亦無得分對與錯,因為社會既改變,令大家既睇法唔同咗,價值觀亦有不同,有人會覺得係自由分享,係言論自由,亦有人覺得係唔公平,係歪理,講到尾,係香港成個教育既問題,如果唔係咁大競爭,大家亦唔會咁緊張,但我地可以做既就只有平常心吧!

fion_yinyin, 原則上支持你。

可能有些人很不高興你把"套料"定位為"出貓,教壞人",所以先會咁激動。
我自己的定位可能輕一D,接近:"搵JETSO,茅"。

至於某某自認"常常都會有辨論"的人,理據薄弱,邏輯犯駁,可以一笑不理。

我建議有機會3rd In見校長的家長,請校長評一評,看看她認為1st in完成前公開題目有沒有問題吧。

引用:回復+Parisienne+的帖子 其實有人問有人又

原帖由 lutang 於 12-08-30 發表
回復 Parisienne 的帖子

其實有人問有人又肯答,呢個係冇問題既問題,我之前都講過,係因為大家都太緊張自 ...
贊成你所講要互相尊重,但這是互動的,如果一開始就唔尊重對方,又怎能期望會受人尊重呢?

引用:Quote:原帖由+lutang+於+12-08-30+發表回復

原帖由 cmt1010 於 12-08-30 發表
贊成你所講要互相尊重,但這是互動的,如果一開始就唔尊重對方,又怎能期望會受人尊重呢?

...

以logic講, 我讚成"確保小朋友有一個公平既interview"論點. 睇論點成唔成立, 就要知有冇"唔公平".

如有人分享係可以構成"遲考可以有機會知道題目", 而第一輪係冇機會做到. 咁 - "不公平"就可能成立. 題目真確性或對之後考生係正面定負面影響唔係關鍵.

至於一d理論上第一輪係可以做到, 好似面試班/舊試題.. 咁"不公平"就不可能成立. 所以亦唔係關鍵.

但人情上,

如果我係第一輪, 擔心自己子女叫人地唔好分享無錯吖, 大條道理係我到...

如果我係第一輪又鐘意分享 - 我冇簽NDA又冇犯法喎. 連學校都冇提醒話問題啦...

如我係第二輪更唔駛講, 我有比effort上bk喎. 如有違背bk原則, 版主早就聲明啦. 同努力識人/掙錢一樣, 都係想比子女comparative advantage啫...係合情合法既情況下好難要求自己做"富貴直中求"既人...抽到第二輪係幸運, 而幸運實力既一種.

所以, 贊成樓主咪照做, 反對咪照問. 香港人應該清楚點樣做一個君子, 亦理解香港唔係一個陪養聖人既地方...

carriebaby111  很中肯的見解  發表於 12-8-30 12:17

回復 lutang 的帖子

Hmmm… 你話〝..有人問有人又肯答,呢個係冇問題既問題.....

我對呢句有保留。

都未必係你情我願就無問題架。如果只關乎兩個人都仲話,但同時牽涉其他人利益,人哋的確有權反對,是否過份緊張就大家標準有別,即使講同聽嘅人覺得問題不大。

MAYANGUSPO  明白您既意思>>>重點:影響第3者。閉在案發現場即呢樹, 係冇咁既違規, 所以就成立唔到雙方都有犯錯, e.g.係街食煙都極度影響第3者, 但我地又吹佢唔賬   發表於 12-8-30 13:03

aknchan 發表於 12-8-30 11:46
fion_yinyin, 原則上支持你。

可能有些人很不高興你把"套料"定位為"出貓,教壞人",所以先會咁激動。

基本上正義的樓主出發點是沒有問題的, 因為個宗旨是這裡是一個開放的平台, 有言論的自由. 但樓主出得呢個POST就預了有不同的聲音出現,包括你和我....但現在樓主是要真正知道自己究竟在發表的是什麼, 如果開一個論壇出來是要指責別人, 硬要安一些罪人落別人身上就是不尊重別人, 我在這兩天一直保持理性的討論,一點個人感覺也沒有加上, 目的是希望大家接受不同的聲音, 不喜可不看, 但不可以冤枉別人. 我再重申一次, 如果連自己發表緊的內容也不是太明白和理解(如我之前一直問緊的問題), 怎樣去令人明白呢?

我自己的定位可能輕一D,接近:"搵JETSO,茅"。

都是個句, 你有你的自由, 你可以認為你這樣表達是正確的, 但出貓教壞人, 是不能接受的, 因為出貓是真的可以定為犯法, 你試下去考公開試, 出貓是刑事罪行來的

真好笑,出貓要「同一份卷的時候才能成立」。用某些方法去預先知道題目,然後取得更高分數的行數不是出貓是甚麼?是溫習啊?正如之前既家長講,連tip 題、預備等等既概念都搞唔清。

好鐘意以上既「公車比喻」,呢個社會總有一小部份唔守規矩。不過呢個社會好得意,守規矩既人多數唔會當面指責打尖既人。若真係有一次有人終於當場話打尖既人唔岩,咁打尖0個個就會聲大來惡咁黎"兇"呢個守規矩既人。打尖既照打尖,但就唔俾人話佢打尖,甚至唔俾人用「打尖」兩個字,咩道理?怡家係呢到真正正發生發呢件事,真可笑。

同意「呢個世界執輸行頭慘過敗家,因為幾次上唔到車而令自己都變成佢地一樣,當然咁樣係冇錯,所謂適者生存,要改變呢個做法,係要由細教起,甚至係整個社會既教育先可以做到.」所以某d套慣料既父母唔等於一直套開料就代表你既行為岩,人打尖你又跟住打尖,你唔係唯一一個做錯姐,但絕對唔等於你岩。另外,我地父母更加要身教,教小朋友咩叫岩咩叫錯,出貓更加係大錯特錯﹗

超like「至於某某自認"常常都會有辨論"的人,理據薄弱,邏輯犯駁,可以一笑不理。」你呢句

我尊重這裡的所有家長,的確,面試內容公開了可能會引起其他家長的顧慮,畢竟會擔心會影響了自己的孩子,我是理解的,從個人立場上,就如我之前所說的那樣,本人是相信小學自己是有一套收生標準。

基於人性是自私的,這不是對與錯的問題,我自問我不是清高的人,我有去看那些post,請問這裡有人真的可以大大聲地講,我冇看過?!既然這是樣,為何指責其他人呢?假惺惺,矯枉過正難道是正道?

我真係可以好大聲咁講,我仔仔唔係第一日interview,但我in之前無上黎睇,我係in完1st round之後上bk至見到有人未in就走上黎問之前既面試題目﹗﹗

不過,出左貓又唔俾人講「出貓」兩個字,我講左我in前無上黎睇,d人又可能會咁問:「有無證據啊?」or「鬼信你啊,得你老公信你嫁咋」
‹ 上一主題|下一主題