用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 官塘區有無好幼兒園?
go

官塘區有無好幼兒園? [複製鏈接]

官塘區有無好幼兒園?

藍田,官塘,牛頭角,九龍灣都可以.

Re: 官塘區有無好幼兒園?

基督教服務處觀塘幼兒園, 喺翠屏道

仲有無其他意見

我個女係觀塘聯合醫務協會幼兒園讀緊,我覺得佢每日都好開心,又喜愛老師,如果你有興趣可致電23472286查詢,我本身是聯合醫院的職員,所以會優先取錄,如果非職員的子女,就要早些報名,都好多人非職員來爭住報名!所以未必有位!
「智慧人必發光,如同天上的光,那使多人歸義的,必發光如星,直到永永遠遠。」但以理書12:3

newkaka 寫道:
我個女係觀塘聯合醫務協會幼兒園讀緊,我覺得佢每日都好開心,又喜愛老師,如果你有興趣可致電23472286查詢,我本身是聯合醫院的職員,所以會優先取錄,如果非職員的子女,就要早些報名,都好多人非職員來爭住報名!所以未必有位!

newkaka :
聯合醫務協會幼兒園係邊度黎架?thank you

請問基督教服務處觀塘幼兒園是否全日制的?
要多少錢一個月學費架?
依家我個仔歲半大,其實幾大個俾佢返學好呢?
如果俾佢上幼兒園的話要幾早前報名架?
Cheuk Cheuk Ma :wave:

cheuk_cheuk_ma,

You can apply for 2yrs' old class now. The nursery is full day and the school fee is around 2100 per month.

澄澄媽媽:
聯合醫務協會幼兒園在協和街的聯合醫院內,但它位於獨立的大廈內,環境十分優美。
它是全日制的,主要是幫我們在返工時照顧囡囡,放工便接她一起回家。非職員的子女的學費$3450。
「智慧人必發光,如同天上的光,那使多人歸義的,必發光如星,直到永永遠遠。」但以理書12:3

我個仔七月到兩歲,咁幾時開學呀?
幼兒園時否隨時想幾時入學就可以幾時入架?
因我的菲庸到12月頭至約滿,我想佢返菲律賓時我個仔開學,即係11月入幼兒園,唔知到時收唔收呢?定係一定要九月開學呢?
仲有,我想問要距離入學前多少個月報名?及需唔需要面試架?
(唔好意思,太多野問,因係第一個bb,乜都唔識,又冇人有經驗,勞煩各位幫幫忙)

我估就未必可以隨時入學,因為幼兒園每年都是在八月第二個星期開學,而且你個仔在7月己夠兩歲。

我見我的同事在去年的11月已交了報名表,還進行了面試,但聽D老師講,有很多遲交的申請仍在處理中,所以建議你快上去報名!

如果想知多D,你可致電23472286查詢。

妳可以試下牛頭角地鐵站對出, 玉蓮臺花園大廈浸信會幼兒園, 地點方便, 阿迅仔2歲開始入讀, 老師又好人, 全日制, 早上(7:30am-8:00am)及黃昏(6:00pm-7:00pm)都延展服務.

我剛剛打電話問了基督教服務處觀塘幼兒園,佢話公開面試完了,不過亦可入紙報名,唔建議小朋友插班,學費$2090,開學另加文具費,夏天加冷氣費,收生212人,;另外,問了一間叫基督教家庭服務中心的幼兒園,在翠屏道三號三樓,地方冇基督教服務處觀塘幼兒園咁大,而且學費要$2150,冷氣費(四至六月每月$62),收生126人,唔知邊間好些呢?好頭痛添!我要星期六去報名喇,唔係呀仔冇書讀喇!
遲些又唔知幾時開始同佢入紙報幼稚園添架!死火喇!   

cheuk_cheuk_ma :

我仔仔之前係返3樓o個間,上年8月份開始轉讀5樓o個間,我初初都係因為環境吸引我轉校架,現在仔仔返左半年,都好開心,而且,師資教學都幾好。

係呀!我媽咪睇過都話好,不過要上五層樓,我就話冇有怕,因現今的小朋友少運動,只怕我媽咪每日帶佢返學時上上落落辛苦唧!明天去報名,好怕冇位唔收佢呀!面試考乜架?爸媽一齊同佢面試得唔得架?要唔要著校服架?哩間有埋幼稚園嗎?直上幼稚園定係要再考架?如果不幸地唔收(要唔要報定多幾間作後備?),仲有冇其他好選擇?勞煩你俾多些資料我丫!Thanks.

cheuk_cheuk_ma

上次仔仔面試我都係同一齊,仔仔考3歲班(c),考好機本既野,放心啦,當然你唔好題水啦,要著校服架,佢地係直上幼稚園既。

newkaka,

想問下聯合間幼兒園上堂係唔係兩班(n1+n3)一齊上, 事關我上次無去open day, 只係聽講係咁, 好似一班唔係好多人?? and 園內設施如何呢?

你知唔知同觀塘個間基督教服務處幼兒園的課程是否一樣? 因為聯合貴成千多元, 想知係唔係值得?

mcdullmama

由 newkaka 於 2005-01-16 00:26:58

好開心呀!上星期六11:30同我老公帶呀仔到觀塘基督教服務處觀塘幼兒園度見林副主任,原來當日係登記入學及訂購校服日,星期五晚林副主任CALL我至知,本來仲諗住下午去,好彩佢打來(之前我sent e-mail拿資料),因佢下午會走,到時都唔知點喇!
當日除了我好擔心外,原來我同老公都feel倒呀仔有些唔自然,原來行五層樓都幾辛苦架,好彩有得即時面埋試,考放積木(跟形狀),層層疊,問眼耳口鼻,幾怕佢掉積木,同屋企玩開個款式唔同而唔識放,好彩都一一pass,不過因我們係講”咀”而唔係”口”,佢就唔多有反應,同死都唔肯用手指推積木,不過都冇問題!佢問我想第日至通知約訂校服定係今日訂埋,我更係話即時啦,又等!唔好喇掛!嘩!好甘呀!成$600(兩套校服,一件外套,一個書包,一個chop,兩套運動服,一set被),有冇訂少到呀?其實是否一套運動服夠呢(one time a week only)?返學要著皮鞋�波鞋?唔知冬天又要多少$呢? :

cheuk_cheuk_ma :

恭喜你呀 !!!
運動服一套都OK,你可以打電話問下可唔可以退,返學可以著波鞋,佢地返到學校要換鞋,著波鞋會舒服o的,唔好綁帶呀。 冬季校服會貴少少架。

峰仔媽咪:
Thank you.
咁係咪即係要準備波鞋同皮鞋返學呀?     
‹ 上一主題|下一主題