用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無小朋友試左生物治療會甘
go

有無小朋友試左生物治療會甘 [複製鏈接]

建議:買 non-dairy 朱古力,融左佢,混入 cereal 如脆米、脆粟米片。放返乾或放入雪櫃。用來餸藥。因為朱古力的味道濃又好食,可以幫到手餵藥。

我地都係逐步試。呢期的方法係,匿埋,拆開膠囊,藥粉用利賓納開稀,全部注入餵藥針筒。咁佢只係見到餵藥針筒。再配備不同的小吃,朱古力、薯片、腰果,真係都不知試過幾多款。

哦....有一個心得,用個小藥樽,將藥粉倒入樽內,再加利賓納,CHOK 下佢,等藥粉較好地融於水中,再餵服會容易些。我都係試到呢個方法,餵藥先無咁痛苦。

嘩,之前真係都幾煩,試過將藥融入朱古力內,再變造型朱古力,日日請佢食一粒,好難控制又準備得辛苦......

回復 ChingMan1002 的帖子

第一點。一個禮拜未咁快見效,我個女算快有反應,都幾個星期至一個月。

第二點。除了食藥及營養,戒口戒得清唔清? 我試過初期阿女表現反覆不定,原來是某一隻小吃中有奶,停食後又再進步些.....

若開始左,即管盡力試三個月。俾三個月時間自已同小朋友做試驗期。將所有專注力放在戒口、食藥及研製佢可吃的食物吧。咁自已的壓力會無咁大,唔駛日日度住佢有無改善。用三個月做試驗期,好唔好自已心中一定有數。我十個月前開始試時,都有點患得患失,但以這十個月的經驗,只要戒口清、食藥足,情況是不斷進步。感覺上是每幾個月就上一個台階,足以鼓勵我繼續為佢而努力。

大家面對情況差不多,努力做就好了。你地在沙田覆診嗎?我住果度喎,若有興趣,可以搵次覆診時,我俾少少自製的小吃你試下,交流下。dairy free 朱古力多數專店才買到,大超市就要手神,卻是很好用的材料。若你試過好食,可以自己整多些。我剛叫朋友在英國帶左六,七包俾我,可以慢慢用。

我地起初試的時候,我先生不贊成也不反對。當佢睇到個女情況好轉,就偏向贊成了。所以有成效是最重要的。我女細個也有濕疹,戒左口後情況好左好多。

若你先生只是見阿女餵藥時減而心痛,咁就針對性處理下餵藥的問題。若得到佢支持,你會好做好多。畢竟戒口也唔易,只是我覺得成效較好,值得試。

我下次整小吃,不如分一些俾你。你有無試過整麵包? 朱古力? 蛋糕? 你可以俾阿女試下,邊樣較鐘意,然後選幾款再深入鑽研。反正你住沙田,攞都方便些。
‹ 上一主題|下一主題