用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望Vs福建小學
樓主: monsuki
go

德望Vs福建小學 [複製鏈接]

GH只有接近60年歷史, 不是百年名校.

2選其1, 我唸主要睇你的家庭文化和邊一間比較夾.  GH是一間傳統天主教修會學校, 而福小是一間傳統左派學校, 天主教與共產黨, 兩者南轅北轍, 應該好易知道邊間比較夾.  由於歷史問題, GH和其他英式/教會名校一樣, 過往培育了不少精英, 所以學生們會有一份精英優越感及一些學校活動的傳統 (當然, 依家開始可能係會慢慢倒番轉係福小先係培訓國家精英).  亦因如此, GH英文個底會較好.  另外, 喜不喜歡女校亦是一個因素.

至於現在學生成績, 其實根本無乜意思.  就算只作參考, 我唸只睇每名學生平均攞幾多粒5**/5*/5已足夠.

再上2間學校的網頁睇一睇, 根本2間學校的方向係好唔同.

依家學校mission間間都寫到差唔多, 多係一些大路野, 睇唔到個性.  但校歌就唔同, 因為唔容易改, 所以想了解下2間學校理念, 亦可睇睇佢地嘅校歌.

(題外話: GH網頁及校歌都無中文版本, 政治理念不正確, 我都想向學校反映下.  另利益申報, 我女女係GH讀緊KG)

Full Cert係咪指5科合格?

我只記得我差不多廿年前考會考, 因為讀男校, 日日狂玩去球場打波, 落機鋪打機, 只是臨考1-2個月左右開始認真少少讀, 而大部份科目都是C級或以上......其實要唔合格真係好難.  老實說, 如果要我為左D細路考唔考到full cert而煩惱, 我唸我會入青山.

我學李生, 會自己編制國民教育教材.

對於細路, 我只要求他們中英文2科要達到高水準.  因為語文好, 其他科想差都很難.  亦因為呢個原因, 我選GH.
‹ 上一主題|下一主題