用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 七成自閉童睡眠質素差
go

七成自閉童睡眠質素差 [複製鏈接]

自閉症兒童官能刺激過度敏感,容易出現睡眠問題。一項調查發現,68%受訪家長指其自閉症子女有睡眠問題,46%兒童不肯睡覺,36%人有睡眠行為異常,包括半夜起床大叫、發噩夢及尿床等。兒科醫生表示,自閉症兒童睡眠質素越差,日間出現挑釁性行為的風險越高,呼籲家長為子女建立良好睡前習慣,有助改善其睡眠質素。

研究以問卷訪問193名自閉症兒童的家長,子女平均年齡3至4歲。聖保祿醫院兒童發展及評估中心主管兼兒科專科醫生杜蘊瑜表示,自閉症兒童普遍睡眠質素欠佳,逾20%受訪兒童有延遲入睡及經常「扎醒」情況;由於睡眠習慣欠規律,24%兒童會日間嗜睡;近90%受訪家長因此承受巨大壓力。

戒奶嘴 獨自睡助改善
杜蘊瑜表示,自閉症患者對環境敏感度不足,官能刺激反應過度,腦部褪黑激素紊亂,均會令睡眠出現問題。外國研究發現,一般兒童的睡眠障礙發生率約25%,自閉症兒童的比率則達44%至83%,病童一般除需要長時間才能入睡外,每晚「扎醒」次數也頻密,醒了要很久才能再次入睡,睡眠問題更不會隨成長而消失。由於睡眠欠佳令日間精神不振,兒童在學習、發展及行為上都會受影響。

杜蘊瑜表示,除以藥物改善兒童睡眠情況,家長也可為他們營造舒適睡眠環境,並應建立規律睡眠時間表,以及要戒奶嘴等,培養獨自睡覺習慣,均有助提升睡眠質素。  

1    0    0    0

半夜起床大叫、發噩夢及尿床, 我諗起都
r仔瞓唔到, 全身都瞓唔到

这几天儿子都是睡8个小时就要醒,醒来要过2-3个小时才能入睡,往往是要起床上学时间。有什么好办法能让他一夜睡到天亮呢?吃点脑白金可以吗?

記得亞仔3歲時,都仲會半夜醒,約3個月一次。佢同工人同房,往往要工人哄1/2 至1小時才能再睡。當時,我覺得不可能由他繼續下去。於要,我將亞仔搬過來同我地一齊3個人一間房。因為我要自己處理佢,工人跟本就不能處理這個問題。

起初,亞仔半夜喊醒,吾肯訓,當然一扎醒我會哄返,攬攬,說『冇事啦,媽媽係度,發夢呀﹖』,10-15分鐘後,仲未收聲,我會同佢講『依家好夜啦!吾好喊啦!要訓啦!』當時佢有日間同晚上的概念,我會講『你睇吓!依家個天係黑色嘅,晚上,夜深,人人都要訓覺,你都要訓覺!』有時,又會講『你睇吓,daddy訓咗,你喊會嘈住佢,佢起身會罵你的!』

幾次之後,我一講『你睇吓!依家個天係黑色嘅,係要訓覺!』佢喊著都會入返被窩內,慢慢回穩情緒後再入睡。

仲有一晚,佢在我懷內喊,比Daddy打。 (注要,要打/要罰之前一定要有親密的親子關係)

大約係咁,之後就完全冇睡眠問題了。

為了確保有好的睡眠,我盡量在睡前要佢帶著愉快的心情入睡,如在床上說故事,用按摩油同佢按摩身體,傾計,說笑,預先同佢傾好幾點要入房,幾點要訓,早5-10分鐘前又預告一次,3個人在床上he he ha ha,3個人攬住一齊訓。
‹ 上一主題|下一主題