用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高中文憑試點計分???
go

高中文憑試點計分??? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

最低 "u"-1(fail)-2(pass)-3-4-5-5*-5**最高
你見到以前舊制, 係ABCDE叫pass, 而家pass既有6級, 所以唔可以同以前直接convert , 即5**=a之類 (有人鐘意當5**做a+, 又有人鐘意當5**係a)
一般會當5 or above叫做考得好, 2 or above叫pass, 家長會睇5 or above同2 or above2款數字作參考, 亦有學校選擇公佈4 or above數字, 令到家長好難比較
另外, 3322 (即中英要有3 or above, 數同通識要有2 or above)係而家升大學最基本要求, 不過只係一個"達標"數字, 如果只係得3322, 係唔會入到大學的(起碼有d 5呀5**果d至見得人啦)

醒目開學勳章 王國長老

如果只公佈入u, 又睇唔到overall pictures, 而且, 早前已經有人則疑, 而家好多"入u率", 未必係指bachelor degree course, 可能連咩diploma, ass degree都計晒入去,間間計法唔同, 所以亦未能作準, 而且, 除左入u率(聯招仲要等到8月中至知), 咁其他呢? 中規中矩果d有幾多, 家長都想得個知字吧, 學樓上話齋, 一半人入左大學, 另一半呢?

醒目開學勳章 王國長老

哎, d學校點肯講咁詳細丫, 或者政府監管完售樓書規格之後, 亦肯花d時間監管埋中學公開數字規格, 咁就有得唸
‹ 上一主題|下一主題