用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問邊間自閉症兒童密集訓練班好D啊?
go

請問邊間自閉症兒童密集訓練班好D啊? [複製鏈接]

我仔仔啱啱俾醫生編左入自閉譜系啊,但政府D訓練就要排期成1-2年。老公D同事就介紹去邁步兒童發展中心,參加密集式自閉兒童訓練課程(每日3個鐘,but 好貴)。唔知道呢間中心點呢?請問有無家長試過啊?仲有無其他好介紹? TKS!!

2    0    0    0

回復 felixfafa 的帖子

1. 你所指應該係STEP(邁步),中環及油麻地皆有中心,中環嗰度啲導師非常專業,有耐性及愛心,又會定期同家長聯絡,給予家長家居訓練既提示。我囝囝於過去1.5年有顯著既進步,都係多得STEP既團隊幫助。Highly recommended!
2. 貴你就預咗啦!由於現時政府喺呢方面既資源非常不足,如果要喺黃金時期(2-3歲)幫小朋友,就只要自費。仲有呀!日後小朋友可能仲要上言語治療、職業治療或物理治療,呢D治療係額外比既,所以條數仲更甘!
3. 建議你報多幾間私人中心,因為而家報讀密集式訓練既人越嚟越多,一般都要等3個月至半年。

回復 fandd 的帖子

因為我地住大圍,所以多數都會選擇九龍一帶,如果帶住仔仔去中環,會比較麻煩。油麻地果間應該都OK 掛?

醒目開學勳章

回覆:fandd 的帖子

May I know how much for the intensive training? I am now waiting for the assessment result from Hip Hong.

回復 jelly-pudding 的帖子

around HKD7500/month. too expensive for us.

$7500係貴,但同類課程間間都咁貴,協康仲收$8500!

回覆:請問邊間自閉症兒童密集訓練班好D啊?

我個仔係耀能讀左一年,宜家會轉番出主流幼稚園,真係好多野都有好大進步,不過真係好貴,成7900蚊一個月

無辦法啦!需求大,供應少,政府又幫唔到手,若比得起既已屬萬幸,試想想負擔唔既家長......

回復 fandd 的帖子

我仔仔2010年番係$7500,包一周一節st,一節pst 30分鐘
當年都覺得好貴,我都係猛車邊負擔到,但都捱唔到好耐
現在仲貴
我覺得有個a仔巳經慘慘,但樣樣訓練都0甘貴
有時我都累
呢排仔仔都有進步,番協康會暑假班都跟到,新學年s位又會轉到能力好一班
開始都轉入直路,唔知條路幾時見到彩虹

回復 felixfafa 的帖子

你小朋友幾大,入學未
自閉情況嚴重嗎?排什麼服務?
真係貴負擔唔到
可以番政府s位暫托,再加出面私人訓練

回復 apple~y 的帖子

我仔仔9月就3歲啦,而家讀緊普通的私人學前培訓班,上星期幼稚園(主流)新生家長會,我都同老師傾過仔仔D情況,她們就叫我放鬆D,仔仔啱好系踩界果只,她們都有信心可以教好他。下個月我地準備俾仔仔去試讀STEP,讀一個月睇下情況點,自己都同時學習下系屋企訓練他。貴真系好貴,自己又做全職媽媽,靠積蓄咯,睇下可以負擔到幾時。

引用:回復+apple~y+的帖子 [size=10.5pt]我仔仔

原帖由 felixfafa 於 12-07-21 發表
回復 apple~y 的帖子

我仔仔9月就3歲啦,而家讀緊普通的私人學前培訓班,上星期幼稚園(主流)新生家長會 ...
我仔仔一樣係自傾加言語遲緩,上年喺邁步做過評估、返暑期班同星期六的st小組。之後join協康會的堂同排到庭恩就無再返steps,其實每一間中心對小朋友同自己都學到嘢嘅。如果你係全職mama建議可以上星期六的st小組,每次3個鐘一堂約$750,每次上完都會教家長返屋企繼續訓練。又唔駛日日出去,又平好多!

如果係油麻地嗰間Stxp 我自己認為麻麻,小兒上左一個月一星期三堂pst就冇去,中環嗰間好好多!

我地啱啱報左油麻地果間啊,主要系考慮地區近。不過我地都只打算讀一個月,上星期去睇過,感覺真系無想像中好。8月尾,庭恩果邊應該有位啦(已經排左幾個月)仔仔比較中意果度D姑娘。私人的言語治療,保險就只俾得3次,後面的,就要另外想辦法。唉,針灸我地都嘗試埋(慶鈺堂個醫生睇過,話仔仔好輕微,叫我地放心,重系言語方面要加),希望會好快有好轉啦。真系好希望聽到仔仔叫我一聲媽媽。

回復 羲羲媽咪 的帖子

可以話我知,邊度有得報名嗎?

星期6,一堂3個鐘的

我兒來緊返領思密集課, 接著也會嘗試協康的3日課程,  有進度和心得後和大家分享.

引用:回復+羲羲媽咪+的帖子 可以話我知,邊度有

原帖由 felixfafa 於 12-08-08 發表
回復 羲羲媽咪 的帖子

可以話我知,邊度有得報名嗎?星期6,一堂3個鐘的
係喺中環間step上架!每次上完堂都要見家長,話俾你知上堂學咗d咩,有時又會印返d工具返屋企跟住做訓練的。我上年排到庭恩就無再上小組了,因為我仔主要問題係言語方面,個別言語治療較有效!同埋可以問下屋企附近的協康會,有時會有d小組千多元有8-10堂嘅課程架。

回復 羲羲媽咪 的帖子

唔該曬!我仔仔主要都系言語遲緩(自閉好輕微),庭恩話8月底9月頭就有位俾我地。另外今個月都有去下私人診所做言語治療。唉,仔仔一到STEP就狂喊,放學的時候目無表情。完全同上個月返普通學前訓練班2個樣,當時他好中意去,而且放學都系笑笑口好開心。而家見到他個樣,我地都好唔開心,但又無辦法,因為已經俾曬錢,點都要讀完呢個月。

扶康會有扶苗計劃, 網頁可下載資料 (www.fuhong.org/hdc)

特式:
1. 密集式治療訓練:
1.1   兩堂/ 星期
1.2. 人手比例 2:4

2. 全程OT負責
2.1. 加入聽樂治療
2.2. 訓練配合孩子的感統特質 (如過敏/ 緩慢/ 尋求)
2.3. 部分訓練在感覺統合治療室進行並由OT 負責 *

....... 等等 詳程見網站的單張

注意: 扶苗計劃並非感覺統合治療
‹ 上一主題|下一主題