用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 九龍華仁書院交流區
樓主: fungfungdrm
go

九龍華仁書院交流區   [複製鏈接]

請問幾時知分班結果?+

原帖由 CEICEIMAMA 於 12-08-03 發表
請問幾時知分班結果?
開學當日。

東東媽咪 發表於 13-4-27 15:59
各位華仁家長,出面傳聞九華呢度讀書好自由,冇壓力,功課可交可唔交,以置近年公開試成績下跌,到底可信嗎 ...
似乎每年一到這個時候, EK就會有相關傳聞.
1. 九華係自由, 但不是沒功課.  功課量因應個別班別與授課老師而有調整.  我仔經常要做功課約 10:00 - 11:00, 有時甚至到凌晨 1:00 - 2:00.  功課要計入平時分 尤其係英文, 平時分的比重多過於考試.  

2. 阿仔返學開心, 但不懶散

3. 讀書幾時都係靠學生自己, 個別學生懶散的學習態度, 唔可以全部歸究於學校.  如果小朋友需要鞭策先會做功課或溫書, 咁九華可能不是妳嗰杯茶.

4. 出面謠傳九華學生都係靠放學後的補習, 我就知道某英文補習社的學生絕大部份來自一線 band one 的學校, 大把 QC 仔, BPS, King's, HY, SHCC, Marymount, St. Joseph, 林護..., 反而少華仁仔.

希望以上可以解答到妳的疑問.

Rabo  十分同意!  發表於 13-4-28 00:53

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-04-28+發表佢…

原帖由 miffy 於 13-04-28 發表
利申:我未係九華家長

我只是越睇越懷疑
每間學校都有不足的地方,也都有學習態度懶散的學生。  個别學生的學習態度係經年累月造成,唔單止係學校一方的責任,學生的性格/是否自律/心理質素,與家庭教育的影響,有莫大的關係。

個人認為,嗰批讀得掂的學生家長唔會係出來呻兼且踩學校,上EK 做 “ 怨父/怨母“。

希望你們的仔仔都可以入到心儀與適合的中學。

回覆:ansontong 的帖子

1. Summer bridging course 是根據 S1分班試後,係對中、英、數三科成績較低的同學所做預備課程,没話那一班的同學就要參加。

2. 校方話没精英班,其實幾年來以成績來講 W&Y 班成績稍高, C&K 班中間, S&J 班稍低。  或者本人孤漏寡聞,未聽過每年Random 分精英班。(  利益申報: 本人仔仔升 F3)。  至於到高中時,因牽涉揀科問題, 分班的依據為何,本人都唔清楚。

3. 就算 S1 入到了 W or Y 班, 升S2 都會因 S1 的成績而大執位。

4. 當然,如果新校長係行政上有新作風,都有可能改變來年的分班制度。

以上希望可以幫到咁多位家長的疑問。

Rabo  我地班主任都講過, W&Y 的英文水秤高一些  發表於 13-8-29 23:24
ivantissue    發表於 13-8-29 15:32

引用:我都簽咗通告話唔去7/9的家長會,因當天沒

原帖由 mingmingyinyin 於 13-09-04 發表
我都簽咗通告話唔去7/9的家長會,因當天沒空,且阿囝表示沒興趣參加Air Cadet
我想問多唔多中一仔在學期初 ...
中一由開學 day 1 就可以外出食 lunch, 而大部份的中一生都外出食 lunch.
就算唔訂餐, 中午去 canteen 都買到飯盒。

‹ 上一主題|下一主題