用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國民教育
樓主: mruniverse
go

國民教育   [複製鏈接]

silvia_ng 發表於 12-7-20 09:22
我知道陳守仁暫時唔會推行, 因為校內有5份1小朋友係非華裔學童, 冇需要咁教佢地愛國愛黨。但三年後就唔知啦 ...
家長不是洗腦,是打底..

mirage 發表於 12-7-20 10:06
圓玄小學在簡介會時校長主動講明大力支持。
咁我一定唔會選這間...

回復 mirage 的帖子

我女有幾個同學仔派咗入e間

引用:Quote:原帖由+飛機師+於+12-07-20+發表唉..

原帖由 k_lego 於 12-07-20 發表
其實幼稚園都滲透緊,我女之前教埋d「祖國真偉大」「我愛中國」
我女個間都係,今年多左好多國內團來參觀,聯校活動和畢業典禮也有請內地官員列席及演講,這是大勢所趨。我而家已同阿女日日講,將來有一科你當故事聽,老師和父母講的有不同,你一定要信父母,佢吾係好明,都冇計。

回復 leoofhk 的帖子

無錯,如果呢一刻明知不時推行的時侯,有學校仍"好正面"咁推,成績再好我也不選, (照而家情況,玄圓,東華三院我都不會選), 今日有報章講果位吳克儉秘密訪京 (起碼唔公開), 就知如果推行得, 學校有O既教學空間同自由唔方大....
我也是一位爸爸, 對呢D事真係好反感!!. 因為唔咪教知識, 而係我地普遍下一代接受緊O既價值觀念

其實我並不抗拒國民教育, 不過一味唱好就真係過份, 最最最反感係呢樣: "根據教育局頒佈的指引,學生要互相評估對方唱國歌時有否肅然起敬、有否表現出優秀的公民及國民素質,又要學生自評是否會為同胞的成就表達欣喜或感到自豪、對國家的認同和歸屬感有沒有提高、會否考慮配合國家需要規劃自己將來的發展等。"
嘩, 文革咩.........到時同學們互相批鬥,真係無眼睇了.......

引用:Quote:原帖由+k_lego+於+12-07-20+發表其實

原帖由 Cake111 於 12-07-21 發表
我女個間都係,今年多左好多國內團來參觀,聯校活動和畢業典禮也有請內地官員列席及演講,這是大 ...
咁你女果間好恐怖喎,我果間係有其中一本主題書叫我愛中國,所以有呢d野。果次我女去我麻麻屋企做功課,要寫祖國真偉大,我麻麻仲話痴線!我女同佢講我是中國人,我麻麻同佢講你係香港人!我女話老師話我係中國人,我麻麻話,你住香港,係香港出世,就係香港人。之後我麻問我點解學校教咁既野,叫我去投訴!我話教育局要佢教,佢可以唔教咩

引用:其實我並不抗拒國民教育,+不過一味唱好就真

原帖由 bighead9849 於 12-07-21 發表
其實我並不抗拒國民教育, 不過一味唱好就真係過份, 最最最反感係呢樣: "根據教育局頒佈的指引,學生要互相 ...
吾係話係邊度見到呢段?

引用:Quote:原帖由+Cake111+於+12-07-21+發表我

原帖由 k_lego 於 12-07-21 發表
咁你女果間好恐怖喎,我果間係有其中一本主題書叫我愛中國,所以有呢d野。果次我女去我麻麻屋企做功 ...
我女主題書都有講,應該係同一套書,去年老師都有講回歸的事。

硬推國民教育, 外表剛硬, 內裡却冷冰冰. 欠缺了核心意義.  愛國本是一件好事, 但國內有數不盡污點, 心裡非常心痛. 心痛的是數百年後仍然執迷不悟.

愛其實不需要講, 不需要裝飾, 很自然情感會一朝一朝培養出來. 偏偏刻意硬銷, 這個不是產品吧!  我願意接受, 更願意望到他們徹底改變. 盼望.

729不能與大家出席維園, 但心繋香港. 團結一致.互勉.

Lukbuk  十分贊同! 729同樣身不在港, 未能參與, 希望多d家長出席, 保護我o地o既下一代!  發表於 12-7-21 10:11

回復 bighead9849 的帖子

無留意到呢段添... 唔係下話? 真係好恐怖喎咁!

引用:Quote:原帖由+k_lego+於+12-07-21+發表咁你

原帖由 Cake111 於 12-07-21 發表
我女主題書都有講,應該係同一套書,去年老師都有講回歸的事。
我地畢業典禮只請左一位本校畢業生既老公(唔記得香港咩政府官員)咋!內地官員,駛唔駛salute?

引用:Quote:原帖由+Cake111+於+12-07-21+發表我

原帖由 k_lego 於 12-07-21 發表
我地畢業典禮只請左一位本校畢業生既老公(唔記得香港咩政府官員)咋!內地官員,駛唔駛salute?:ba ...
個件係類似交流的學術教授,吾記得正式官銜。我女近幾個月成日都有內地人參觀,你話老師交流我覺冇問題,但我見過2次係有阿媽帶女同有d吾似老師嘅人,吾知以為係睇樓團,學校仲冇話我地知,見阿女就畢業,所以費事問咁多。

回復 Lukbuk 的帖子

真的多謝你, 原來你也是一樣的支持 729

Cake111 發表於 12-7-21 10:01
吾係話係邊度見到呢段?
尋日生果報有講!

回覆:Cake111 的帖子

我囝囝幼稚園都係用呢套書,「我愛中國」係K3真中一個單元,認識中國和香港關係,區旗國旗,自己和國家的關係,中國歷史飲食手工藝等文化,仲有名勝,我地仲要做專題研習,做故宮模型,仲有詠古詩;我覺得好正面喎,冇咩政治含意

DiamondHill  呢D只係K3課程, 高年級就不會咁簡單.  發表於 12-9-4 11:20
rkk88  agree  發表於 12-9-3 11:30

引用:圓玄小學在簡介會時校長主動講明大力支持。

原帖由 mirage 於 12-07-20 發表
圓玄小學在簡介會時校長主動講明大力支持。
咁真係唔駛考慮圓玄喇!道不同不相為謀!

真係有點失望! 但現時推行是十分困難的,因為這一代人家長包括60至80後都是活在資訊自由流通模式. 大多數人都一定價值觀. 父母教小朋友就會好小心, 唔會同個小朋友講信哂本書掛? 就算硬推只會成為一科普通答問既科目. 你想要概定答案就比既定答案. 說到底是沒有意思吧.

我記得當年考中國語文及文化科, 好彩考到A, 同其他都考到A o既朋友傾開, 大家都有一個心得, 就係只要有讚無彈中國文化就ok, 什麼禮義廉恥, 仁愛.... 不過o個陣係中六七, 識得分真實同考試, 宜家國文教育係針對小學, 小學生仲係好信書, 信老師多過父母, 所以真係有d擔心

maggiejane  你指會考定高考? 我當年兩個考試中文都係A, 但我無有讚冇彈中國文化, 有論點就OK.
反而考宗教就要咁寫囉~  發表於 12-9-5 11:05
edmone731  我小朋友也是這套教科書,也只是其中一本,看過也沒什麼問題。
始終香港也是中國版圖,是中國人也正確呀!  發表於 12-7-24 18:18

回覆:國民教育

我想知係咪私校同直資可以括免?

‹ 上一主題|下一主題