用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會曾肇添VS培正中學
樓主: veryworry
go

聖公會曾肇添VS培正中學 [複製鏈接]

其實唔使比較,相信兩間都係好學校,反而係小朋友適合讀邊間,俾你入到拔萃,讀唔上都係嘥氣,谷得辛苦又何苦呢?

去到中學都應該知道小朋友能力有幾多,唔係讀英中佢既英文就一定好,如果調返轉諗,佢英文唔掂,聽唔明,讀得吃力,佢成績一樣唔會好!就算讀中中,佢有興趣學英文既,一樣有途徑學好,eg.聽歌,睇書.....況且而家既大學生都唔見得英文好好喎,咁當中都好多係讀英中出身添!

我諗讀英中可能聽同講會好d,因為成日接觸,但唔代表成績好喎,淨係得英文攞A又點呢?

william9_2003 發表於 12-7-23 11:48
俾我選的話我會選培正,好野黎!培正今屆文憑試都出左個7科5**級狀元啦,佢以往不但出過8A,10A狀元等無數尖子,而且仲有諾貝爾得主同埋CEO等等.風頭分分鐘仲可能勁過拔萃 雖然培正係中文中學,但佢學生d英文係拍得住英中架,亦砌得唔少英中學生添,會考英攵B卷,UE咪一樣有學生攞到A,我daddy都係讀培正出身架,佢d英文咪一樣咁勁 ...

咁又係,以事論事,就今年HKDSE成績來看,培正又真係比曾記好好多。
(當然,看多幾年會更清楚。)

TST got very good results in the1st HKDSE: 92% 3322; 3.01 level 5 or above per student.  The overall performance is excellent, undoubtly not worse than PC.  

回復 ysy_bonnie 的帖子

校風培正好好多,係培正讀的學生真的比較純品!

曾記的學生也是十分純品的

lutang 發表於 12-7-23 18:15
其實唔使比較,相信兩間都係好學校,反而係小朋友適合讀邊間,俾你入到拔萃,讀唔上都係嘥氣,谷得辛苦又何苦呢? ...

同意....兩間都是好學校...

樓主小朋友得到左兩間GE OFFER係直得恭喜....可放心由小朋友志願決定....
‹ 上一主題|下一主題