用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 人生交叉點....急急急....寶血上智 VS 協恩 ...
go

人生交叉點....急急急....寶血上智 VS 協恩 [複製鏈接]

姨生女跨區考到寶血上智(之前曾考協恩),  怎料收到協恩通知這,收她入讀,現不知何去何從,各位資深家長,可否比比寶貴意見?

elbar  協恩 可以讓她 有較多元化發展。  發表於 12-7-15 09:17
   0    0    0    0

寶血上智 is not easy too

我個人覺得學術上應該是上智較好!
宜運動上協調恩效為出色!
(純個人意見)

回復 hcho 的帖子

Sorry!!打錯係協恩

回復 Kittyskystar 的帖子

放心, 唔會讀唔掂既, 今年協恩都比人插佢唔知用咩收生標準, 叻既入唔到, 反而有o的成績冇咁好又冇特異功能又入到.

Kittyskystar  咁按程度咪即係會將來考DSE時, 變相更不及其師兄師姐, 而且我看過khmama你之前做2010年學校排位及會考成績比率, 似乎協恩嘅排名及成績都不及上智呢?  發表於 12-7-15 00:23
Kittyskystar  多謝妳, khmama !! 難得有你嘅回應 !! 但照你所言, 咁即係我姨生女其實都只係因為協恩今年收生標準變了, 依刻被收得, 都係有啲成績冇咁好又冇特異功, ..  發表於 12-7-15 00:18

Kittyskystar 發表於 12-7-14 23:34
姨生女跨區考到寶血上智,之前曾考協恩但waiting list,  怎料今晚突然收到協恩來電,收她入讀,現不知何去何從,小主角(姨生女)害怕自己因waiting list原故,日後追唔上其他同學(讀唔掂), 各位資深家長,可否比比寶貴意見? ...

學術成績上,上智明顯較好。
體育運動上,協恩明顯較好。

學校

校網

BAND

官津/直資

宗教

6科14分百份比

人均優良率

學費

寶血會上智英文書院

深水埗

1A

津貼

天主教

82.70

4.66

$0

協恩中學

九龍城

1B

直資

基督教

69.00

4.30

$30,000

回復 khmama 的帖子

你姨甥女可能係叻得滯, 所以waiting list呢. 有可能今年協恩唔係只睇成績同特異功能, interview表現都好重要. 所以收生標準冇得估. 兩間都係好學校, 如果佢係活潑好動, 協恩會適合佢多o的. 不過我就唔係太鍾意件校服.

多謝妳, khmama !! 難得有你嘅回應 !!
但照你所言, 咁即係我姨生女其實都只係因為協恩今年收生標準變了, 依刻被收得, 都係有啲成績冇咁好又冇特異功, 咁按程度咪即係會將來考DSE時, 變相更不及其對上的師姐, 而且我看過khmama你之前做2010年學校排位及會考成績比率, 似乎協恩嘅排名及成績都不及上智呢?.  

khmama 發表於 12-7-15 00:25

你姨甥女可能係叻得滯, 所以waiting list呢. 有可能今年協恩唔係只睇成績同特異功能,   interview表現都好重要. 所以收生標準冇得估. ...

HY校長多次公開強調,最重視的是「鬥心」。

Khmama, 唔好意思!! 我係民房級, BK新成員, 唔係好識用, 所以用了點評後, 才見到個回覆icon !!

協恩之前收得多特異功能, 成績跌咗唔出奇, 如果唔係想keep住成績都唔使轉直資啦.  所以你唔須要懷疑你姨甥女既能力, 入到去又係另一場比賽, 最緊要同自己鬥, 唔使理人地成績點樣.

我女女和你姨生女也遇到同一抉擇,最慘是兩間都是很好的學校,真的好難選。
我們選擇了協恩,原因是我們都覺得協恩女仔玩得讀得,上智成績較好但覺得女仔很有礼但沒協恩般活潑。  我很同意mary2000,現在社会要長袖善舞樣樣皆精的女生,協恩女孩較多元,再加上女兒自己也想参與多些活動,所以選了協恩。

我不認為侯補生代表成績不夠好,入得上智點会差呢?坦白說,我女兒成績是屬於好的一類,所以成績好不代表協恩一定会收。

個人認為如何選擇應着眼於學校的教育理念和她父母是否相若,小朋友是否認同學校理念及是否喜歡学校才最重要。

直接問你姨生女啦. 佢係用家.

小女是讀上智的。雖然我肯定上智與協恩哪一間比較出色,但名氣上一定是協恩。 但看到Mary2000 說上智校園小而導致學生容易有壓抑,我覺得這點是毫無根據的。以我所見上智女生比我想像中活躍,而且在運動或學術上鬥心也很強。有一點我可以肯定是絕大部份學生在上智也讀得很開心,校園小更令學生聚集一起更團結。

Yanamami  開心到唔想放暑假~~~ 無la....學界運動那及HY? 望塵莫及.  發表於 12-7-15 08:14

mary2000 發表於 12-7-15 09:01
回復 小沖 的帖子

首先自我申報,本人的小朋友既不是準備讀協恩,也不是上智的。本人表達的是只是自己的看 ...
結果如何?,,,,,,,,,,,

你見過2個校長話高下立見,唔方便呢度講pm可以嗎?
‹ 上一主題|下一主題